Tips bij het kopen van de perfecte systeemcamera

Ben jij op zoek naar een systeemcamera? Lees dan de tips voor het kiezen van de beste camera.

Tips bij het kopen van de perfecte systeemcamera

Wanneer je een camera wilt kopen is het belangrijk goed onderzoek te doen. Jarenlang was de spiegelreflex camera dé keuze van professionele fotografen. Ook de serieuze amateurfotograaf koos vaak voor een spiegelreflexcamera. Met de komst van de digitale systeemcamera is er echter een goede concurrent op de markt verschenen. Sony en Canon waren de koplopers hierin, maar inmiddels heeft Nikon, de bekende camerafabrikant, ook een systeemcamera op de markt gebracht. Maar nu je keus hebt uit meerdere merken en modellen, is er ook de vraag: “welk type systeemcamera is het beste voor jou?” Wanneer je naar de verschillende systeemcamera aanbiedingen kijkt, zal je deze vraag ongetwijfeld krijgen.

whitepress stockfoto

Objectieven voor systeemcamera’s

Kies een systeemcamera waarmee je de objectieven – met andere woorden de lenzen – kunt verwisselen. Bij de meeste systeemcamera’s kan dit, maar controleer het voor de zekerheid. Daarnaast kijk je naar het aanbod aan lenzen voor systeemcamera’s van de fabrikanten die jij op het oog hebt. Je let hierbij op:

  • Aantal objectieven verkrijgbaar
  • Prijs van de objectieven
  • Adapters en scherpstellen

Het mooie van een systeemcamera is dat je met meerdere adapters allerlei lenzen kunt bevestigen. Dit maakt het mogelijk met prachtig oud glas – zoals de kenners dat noemen – te fotograferen. Je mist bij dit type lenzen echter de autofocus. Ook vinden sommige fotografen het lastiger scherp stellen met een systeemcamera dan met een spiegelreflex. Check of een systeemcamera “focus peaking” heeft. Hierdoor zie je letterlijk in het beeld lijnen op je onderwerp geaccentueerd worden waar de camera scherp op stelt.

Kies je video of foto?

Dit was een vraag die bij spiegelreflexcamera’s ook steeds meer naar voren kwam toen deze camera’s door filmmakers gebruikt gingen worden. De vraag is met een systeemcamera actueler dan ooit. Systeemcamera’s van Sony bijvoorbeeld kunnen extreem goed filmen. Ze blinken daar echt in uit. Zelfs een instap systeemcamera maakt al mooie beelden. Er zijn settings in de camera om het beeld naar wens aan te passen. Bedenk dus goed wat je met jouw systeemcamera wilt gaan doen en laat daar je keuze vanaf hangen.

Mooie extra’s of ongewenste functies?

Camera’s komen met veel functies en nieuwe techniek. Ieder jaar zie je weer nieuwe functionaliteiten. Bedenk of je deze nodig hebt of ook met bijvoorbeeld een instapmodel toe kan. Twee goede voorbeelden zijn in-body stabilization en 4K video’s. Om met de eerste te beginnen: wanneer je een lens hebt met stabilisatie, zoals veel van de moderne lenzen hebben, dan zul je in-body stabilization niet heel erg missen voor fotografie. Ga je filmen? Dan zal in-body stabilization wel veel toevoegen. Hetzelfde geldt voor 4K video’s. Je betaalt er meer voor, maar heb je het ook echt nodig? Als je weinig video’s maakt of video’s klein gebruikt, dan voegt 4K weinig toe. Wil jij het beste hebben in video? Dan is 4K – en sommige zelfs 8K – dus wel een vereiste. 

Welke merken en modellen kies ik uit?

De lijst van merken en modellen waaruit je kunt kiezen verandert natuurlijk iedere periode. Om er in zijn algemeenheid iets over te zeggen:

  • Sony heeft twee productlijnen, waarvan de Sony A1 door veel fotografen als beste systeemcamera in 2021 gezien wordt. In diezelfde lijn zijn nog meer modellen zoals de A7 en allerlei varianten. Dan is er de compactere productlijn waar de A7600 toe behoort. Ook de camera’s in deze productlijn leveren prachtige beelden op.
  • Canon was een koploper in de systeemcamera’s, de modellen R6 en R5 zijn beide zeer goed ontvangen.
  • Nikon kwam laat in het spel, maar heeft nu de Nikon Z7 II. Nikon heeft wel een zeer goed assortiment objectieven waar je met een adapter – maar ook native systeemcamera lenzen – van kan profiteren.
  • Fujifilm X-T4 is een zeer goede camera voor vloggers of journalisten.
  • Panasonic maakt al een tijdje systeemcamera’s, je zou deze moeten uitproberen in vergelijking met de bovenstaande merken om te zien of deze camera jou ligt. 

Kies wat je nodig hebt, en blijf je verdiepen

Waarbij de techniek nooit stilstaat en iedere nieuwe lijn camera’s beter is dan ooit, is het belangrijk om te kiezen en aan de slag te gaan. Als fotograaf draait het om jouw talent, niet om de camera. Kies een camera op gevoel en vraag jezelf af of jij er lekker mee kunt werken. Je wilt een intuïtieve camera die bij jou als fotograaf en jouw onderwerpen past. Het is wel zo dat zelfs voor de meest verknochte spiegelreflex fotograaf er een systeemcamera is die hij of zij zal waarderen. Ga dus zeker een systeemcamera proberen.

Dit artikel is geschreven door een derde partij

Laat een reactie achter