Tips over de achtergrond bij portretfotografie

In een foto zijn verschillende dingen zoals de voorgrond, achtergrond, compositie en belichting belangrijk. Samen zorgen al deze elementen voor de perfecte foto. Vandaag ga ik het uitgebreid over een van deze elementen hebben, namelijk de achtergrond bij portretfotografie.

Rustige achtergrond

We beginnen met een algemene tip, zorg dat je achtergrond de aandacht nooit van het echte onderwerp afleidt. Natuurlijk mag je best wat met je achtergrond spelen en mogen er best wat gewaagde elementen in je achtergrond zitten. Maar zorg dat uiteindelijk de grootste aandacht nog steeds naar je hoofdonderwerp gaat.

Verwijder rommel

Een rommelige achtergrond is een goed voorbeeld van een achtergrond die teveel van je onderwerp afleidt. Zoek een zo’n rustig mogelijk plekje op en verwijder storende dingen zover als dat mogelijk is. Nu zal dat wanneer je buiten fotografeert vaak nogal moeilijk gaan, je kunt niet zomaar een storende paal verwijderen. Maar binnen kun je vaak wel met spullen schuiven, doe dit dus ook!

achtergrond portretfotografie voorbeeld

Onscherp

Waarschijnlijk een voor de hand liggende tip, maar een onscherpe achtergrond zorgt voor rust in je foto. Je model springt er dan echt uit! Een onscherpe achtergrond creëer je door een groot diafragma (klein getal) te kiezen, een telelens te gebruiken en/of met een grote afstand tot je achtergrond. Wil je weten hoe dit ook al weer precies werkt? Lees dan dit artikel nog eens!

Scherp

Vaak wordt er al snel voor een onscherpe achtergrond gekozen, want dit zorgt inderdaad al meteen voor een mooi rustig effect. Maar ook een scherpe achtergrond kan erg mooi zijn! Wel is het dan belangrijk dat je voor een niet al te drukke achtergrond kiest. Ga opzoek naar achtergronden met een mooie structuur, denk bijvoorbeeld aan een oude muur of een mooie struik.

voorbeeld achtergrond portretfotografie

Kleur

Ook de kleur van de achtergrond is belangrijk! Kies je voor een achtergrond met ongeveer dezelfde kleur als je model, dan zal je model in de achtergrond wegvallen. Je model zal er meer uitspringen als je voor een contrasterende kleur kiest. Je kunt dit contrast met het verschil tussen licht en donker creëren, maar ook door verschil in kleurtinten. Bijvoorbeeld een model met rode kleren zal er bij een groene achtergrond echt uitspringen.

Je hebt niet veel nodig

Misschien denk je maar bij mij in de buurt is er nergens een geschikt plekje te vinden om te fotograferen. Natuurlijk, een prachtige locatie maakt het fotograferen een stukje makkelijker, maar in principe is het mogelijk om overal een goede achtergrond te vinden, je hebt soms maar een heel klein stukje nodig! Mocht je nu echt geen mooi plekje tot je beschikking hebben, zorg dan voor een onscherpe achtergrond. Op het moment dat je achtergrond onscherp wordt, zie je alleen nog de kleuren en vallen verdere (drukke) details weg. Scan je omgeving dan niet meer op rustige plekjes, maar op geschikte kleuren.

Wat is voor jullie de perfecte achtergrond? Laat het in de reacties weten!

2 responses on "Tips over de achtergrond bij portretfotografie"

  1. Op dit moment vind ik het ‘gouden’ koren prachtig als achtergrond, grassen, heide etc. Wat mij betreft zachte kleuren!

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE