Een handige tip voor het fotograferen van reflecties in water

In Nederland zijn we omringd met water. Reflecties op het water in het meer, een plas of in de zee kan hele mooie beelden leveren. We geven je graag een aantal tips hoe je reflecties op het water mooi kan fotograferen. Bekijk de onderstaande video en wij wensen je weer veel fotografie plezier.

Reflecties fotograferen: wat je moet weten…

Een reflectie is een weerkaatsing van het onderwerp. De weerkaatsing kan zichtbaar zijn in water, maar ook in andere onderwerpen zoals glas of glimmende metalen onderdelen. In de bovenstaande video vind je een voorbeeld van gebouwen die reflecteren in het water. Hoe de reflectie in het water zichtbaar wordt ligt aan de hoeveelheid licht en wind.

Fotografeer reflecties op het juiste moment

Het mooiste licht heb je vaak rond de zonsopkomst of zonsondergang. Met name in de ochtend is dat een moment waarop het vaak nog niet (of nauwelijks) waait. Dat is gunstig, want op die manier is het water spiegelglad en is de reflectie extra goed zichtbaar. Kies dus het juiste moment van de dag uit en blijf ook gedurende de dag de wind in de gaten houden. De wind kan namelijk ook opeens verdwijnen.

Als het moment daar is, is het vaak van korte duur. Ons advies is dan ook zoveel mogelijk foto’s te maken, want voor je het weet is de wind weer terug. Thuis kan je de beste foto uitzoeken.

Polarisatiefilters en reflecties

Met een polarisatiefilter heb je meer controle over in welke mate de reflectie zichtbaar moet zijn in de foto. Soms wil je een duidelijke reflectie in het water zien en heb je geen filter nodig, soms wil je de reflectie iets afzwakken, zodat het niet teveel in het oog springt. Met een polarisatiefilter heb je daar enige controle over als je niet tegen het zonlicht in, of met het zonlicht mee, fotografeert. Het polarisatiefilter haalt schitteringen in het water weg en kan de reflectie ook enigzins afzwakken. Dit laatste kan mooi zijn als je bij ondiep water fotografeert en juist de grond/stenen in het water zichtbaar wilt maken.

Reflecties in combinatie met grijsfilters

Met een grijsfilter (ook wel ND filter genoemd) kun je het water egaliseren. Dit heeft uiteraard ook invloed op hoe de reflectie van het onderwerp in de foto komt. Door het egaliseren van het water zal je geen 1 op 1 reflectie krijgen, maar het egale effect kan erg mooi zijn in combinatie met een reflectie. Het geeft soms een dromerige sfeer. Een grijsfilter maakt de sluitertijd langer, dus het werken met statief is daarbij wel een vereiste om scherpe foto’s te krijgen.

Heb je nog vragen? Laat het ons weten door te reageren onderaan deze pagina. We helpen je graag verder.

Online Fotografie Cursus Gratis Mini Cursus Fotografie
Delen met je fotografie maatjes via:

13 responses on "Een handige tip voor het fotograferen van reflecties in water"

 1. Heel duidelijk uitgelegd.

 2. Duidelijke uiteenzetting.

  graag zou ik wat meer willen weten over het grijs filter waarover u spreekt.

 3. Hoy Mark, fijne duidelijke uitleg. Hartelijk dank.

 4. thanks, soms moet je gewoon ff verder denken en soms zijn dingen gewoon logisch, goede tips alweer

 5. hey Mark ,
  Dank je wel voor de nuttige en interessante tips die je hebt gegeven .
  Groetjes ,
  Francis

 6. Dank je wel, was een zeer interessante tip

 7. Wim van de Woestijne8 maart 2019 at 17:02Beantwoorden

  Bedankt voor de duidelijke video, ga er zeker gebruik van maken

 8. zoals van je gewend, weer een duidelijk uitleg over dit onderwerp. leerzaam ook. bedankt.

 9. Hoi Mark, weer een duidelijke videoles…bedankt wederom.

 10. super, dat je dit mogelijk maakt. Toch een vraagje over de af instelling van de camera.
  Canon 5D M IV

  moet je nu fotograferen in een enkel vierkant, meerdere vierkantjes of in zone. Tot op de dag van vandaag Ik krijg hier geen goed antwoord op. In de beschrijving staat het ook onduidelijk.

  gr Joop

  • Hi Joop,

   Dat hangt af van het onderwerp. Zelf geef ik er altijd de voorkeur aan om met 1 autofocuspunt te fotograferen. Waarom? Je kunt dan het meest nauwkeurig bepalen waar de maximale scherpte in de foto komt. Echter heb je soms te maken met onderwerpen die (snel) bewegen en dan is het lastig om dat ene autofocuspunt op het onderwerp te houden. In dat geval kan je ervoor kiezen om een cluster van autofocuspunten (dus bijv 9 autofocuspunten bij elkaar) te gebruiken.

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS FOTOGRAFIE TIPS & VIDEOLESSEN

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en mis geen enkele fotografie tip, gratis videoles en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2019 DE ROOIJ FOTOGRAFIE