Superresolutie in Adobe Lightroom Classic

Wie Adobe Lightroom al enige tijd gebruikt, is mogelijk bekend met de optie details verbeteren. Deze optie zorgde voor een betere weergave van contrasten, randen en kleuren. Vanaf Lightroom Classic 10.3 en Lightroom 4.3 (update juni 2021) is deze functie aangepast en vind je ook de optie voor superresolutie. Ontdek in de video tutorial hoe je deze optie kunt inschakelen en wat het precies doet met je foto.

Superresolutie in adobe lightroom

Wanneer je vanaf de computer met Adobe Lightroom werkt, staat deze optie niet standaard aan. De superresolutie houdt eigenlijk in, dat je bij het gebruik van grotere beelddragers een scherpere foto krijgt. Dat is handig wanneer je gebruik maakt van grote beelddragers, zoals een panorama monitor of televisie. De superresolutie verbetert de voorvertoning van jouw foto. Naast dat deze optie erg handig is voor grote beeldschermen, is deze ook ideaal voor fotografen die grotere afdrukken maken.

Superresolutie verdubbelt de breedte en de hoogte van de bestaande foto. Daardoor zal de foto uiteindelijk wel 4x zoveel pixels hebben.

Superresolutie inschakelen

Om de superresolutie optie te gebruiken, moet je gebruik maken van Lightroom voor desktop 4.3 én een geüpdatet Windows of Mac. De stappen zijn als volgt:

  1. Open een RAW, JPG of TIFF in de loepweergave.
  2. Ga via de menubalk naar Foto > Verbeteren.
  3. Klik de optie aan of uit, afhankelijk van jouw voorkeur.
  4. Klik op verbeteren

En klaar! Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, plaats dan jouw vraag of opmerking in een reactie onder dit bericht!

Meer leren over Adobe Lightroom Classic?

Wil je nóg meer uit Lightroom halen? Allereerst kun je bij ons een gratis minicursus Lightroom volgen. Meld je direct aan en leer meer. Voor iedereen die echt de beste resultaten wilt behalen met Lightroom, hebben wij een complete online cursus Adobe Lightroom. Na aanmelding kun je direct van start en krijg je toegang tot ruim 100 lessen waarin je stap voor stap alle mogelijkheden van Lightroom Classic ontdekt.

Leer jij liever in een leslokaal? Wij organiseren regelmatig een cursus Adobe Lightroom op verschillende locaties. Hieronder vind je de ingeplande cursussen:

Reacties (1)

Beste Mark,
Ik heb een vraag over de toepassing superresolutie in de workflow ( tijdens het bewerken RAW-opnamen in Lightroom) : wat is het beste moment om de foto te “verbeteren” (in dit geval toepassen superresolutie) ? Na alle bewerkingen, inclusief verscherpen of ergens anders in de workflow ? Volgens mij zijn er meer fotografen die dit willen weten. Een advies zou zeer welkom zijn!.
Dank en groet,
Willy Oorthuijsen

Laat een reactie achter