Spontaan fotograferen

Spontane fotografie is absoluut mijn favoriete manier van fotograferen! Maar waarom is het mijn favoriete manier en waar moet je precies op letten? Dat vertel ik jullie vandaag in deze blog!

Geen ervaring

Spontane fotografie is ideaal voor mensen die niet vaak voor de camera staan en dus nog niet zoveel ervaring met poseren hebben. Poseren is in het begin nogal onwennig en daardoor kan de persoon zich niet helemaal op zijn of haar gemak voelen. Natuurlijk ligt dit ook voor een groot deel aan de aanwijzingen en de band met de fotograaf, maar alle nieuwe dingen zijn in het begin spannend. Aangezien de fotoshoot waarschijnlijk al iets is wat de persoon in kwestie niet vaak doet, is het makkelijker om het bij spontane foto’s te houden. De persoon kan dan gewoon zichzelf zijn en hoeft geen rol aan te nemen.

Ook bij kinderen is het ideaal. Kinderen kunnen niet altijd het geduld opbrengen om netjes te poseren. Maar wanneer je voor spontane foto’s kiest, kun je de kinderen gewoon lekker hun gang laten gaan. Geef ze iets om mee te spelen of laat ze rondrennen. Daarnaast werkt het bij kinderen vaak averechts om iets af te dwingen en bestaat er de kans dat ze boos gaan kijken.

Kleine scherpte diepte met de Av stand

Puur

Het mooiste voordeel van spontane fotografie vind ik toch wel echt de pure foto’s die eruit komen. Wanneer je iemand laat poseren, zal diegene altijd een bepaalde versie van zichzelf laten zien. Deze versie kan soms totaal anders zijn dan de persoon in werkelijkheid is. Voor mij is fotografie het vastleggen van een mooie herinnering. Geposeerde foto’s passen daar voor mij niet bij, echte emoties is hetgeen waar ik naar opzoek ben. Dit hoeven voor mij dus ook zeker niet altijd lachende foto’s te zijn, ook geconcentreerde, dromerige of zelfs verdrietige blikken vind ik mooi, als het maar echt is!

fotoreportage eigen ervaring

Aanwijzingen

Maar hoe werkt het dan met aanwijzingen geven? Ga je als fotograaf ergens op de achtergrond zitten en wacht je tot het perfecte moment en situatie vanzelf plaatsvinden? Daar zou je eventueel voor kunnen kiezen, maar ik vind het zelf wel fijn om iets van invloed op het uiteindelijke resultaat te hebben. Als fotograaf ben je namelijk wel nog steeds verantwoordelijk voor een goede compositie en belichting. Daarom is een goede mix tussen niet te veel, maar wel genoeg, aanwijzingen erg belangrijk. Geef bijvoorbeeld duidelijk aan waar de persoon moet gaan staan of welke kant hij of zij op moet lopen. Behalve dat je op deze manier het beeld kunt maken dat je in gedachten hebt, geeft het de persoon die voor de camera staat ook wat extra vertrouwen. Op het moment dat je namelijk geen enkele aanwijzing geeft, weet hij of zij niet of ze goed bezig zijn. Laat verder ook weten dat je het liefst zo weinig mogelijk aanwijzingen geeft en dat wanneer ze niks van je horen ze het goed doen. Natuurlijk is het wel leuk om tussendoor iets in de trant van “oh mooi” “jaaa goedzo” te roepen, dit gaat bij mij vaak wel automatisch en het geeft degene voor de camera ook wat extra vertrouwen!

Laat een reactie achter