Smartphones En Fotografie

Fotograferen met een smartphone wordt steeds vaker gedaan en een reden hiervoor is ongetwijfeld dat je vrijwel altijd een telefoon bij je hebt, maar niet je camera. Een foto maken met je smartphone is snel gedaan en binnen enkele seconden kun je het delen met vrienden en familie. Daarnaast wordt er handig ingespeeld door app ontwikkelaars zoals Instagram. Foto’s kun je op een leuke en eenvoudige manier bewerken zodat je lekker creatief te werk kunt gaan.

Zelf ben ik tot nu toe niet een grote fan van het fotograferen met een smartphone, omdat ik fotokwaliteit erg belangrijk vindt, maar ook hier zit vooruitgang in. Waren de foto’s van smartphones enkele jaren geleden nog van zeer slechte kwaliteit. Tijden veranderen, mogelijkheden en kwaliteit nemen toe. In een eerder artikel schreef ik al over de Nokia EOS met 41 megapixels. Nu is dat een beetje overdreven natuurlijk, maar er zit wel een relatief grote beeldsensor in deze smartphone, en hoe groter de beeldsensor hoe beter dat is voor de fotokwaliteit. Doordat steeds meer mensen fotograferen met een smartphone neemt de behoefte om een compact camera te gebruiken af. Dit is ook te zien in het onderste segment van de compact camera’s, want dit deel van de markt krimpt enorm. Het positieve hiervan is wel dat camera fabrikanten gedwongen worden om te innoveren en dit doen ze de laatste 1 à 1,5 jaar goed door zich te richten op de high-end compact camera’s die nog aanzienlijk betere kwaliteit leveren dan de smartphones.

Sony QX10 Lens Camera

Een leuke en interessante ontwikkeling is de QX lenscamera die Sony enkele dagen geleden heeft aangekondigd. Dit apparataatje is een camera opzich, want het is een lens met optische zoom en een eigen beeldsensor. De QX lenscamera kun je eenvoudig op een Android of iOS smartphone bevestigen waardoor je vervolgens het LCD scherm van je smartphone kunt gebruiken om compositie te bepalen. Dit is een zeer interessante ontwikkeling, want de lenscamera is compact en erg makkelijk mee te nemen. De foto’s die je met een QX camera kunt maken liggen toch wel weer een stukje hoger in kwaliteit dan de smartphone camera’s. De wereld is volop in ontwikkeling en de veranderingen volgen elkaar steeds sneller op.

Hoe sta jij tegenover deze ontwikkelingen? Fotografeer jij veel met je smartphone en zou een Sony QX lenscamera iets voor je zijn? Laat het hier weten door te reageren op dit bericht.

Reacties (2)

Ziet er veel belovend uit. Ik heb sinds kort een setje (plastic) lensjes, die ik magnetisch op mijn mobiel kan ‘plakken’. Een groothoek, een fisheye, een tele en een macro lens, bij elkaar nog geen € 50,00. Geen super kwaliteit, maar wel heel leuk en betaalbaar. Ideaal om eens met macro te oefenen, en te kijken of dat ‘mijn ding’is, voordat ik een echte lens van € 500,00 koop.
En natuurlijk makkelijker meenemen!

Sony komt overigens met een lens van 200 euro en een lens van 470 euro. Er is dus ook nog een ‘goedkopere’ optie.

Laat een reactie achter