Shake Reduction in Photoshop Elements 14

Shake Reduction in Adobe Photoshop Elements 14 is één van de nieuwe opties die niet eerder in Photoshop Elements te vinden was. In dit artikel lees je was de functie Shake Reduction doet en hoe je het kunt toepassen.

Adobe Photoshop Elements 14 een oplossing indien je een mooie foto gemaakt hebt en er klein beetje bewegingsonscherpte in de foto zit. Dit is soms op te lossen met de Shake Reduction, een functie die al eerder in Photoshop CC te vinden was.

Dus open snel een foto met bewegingsonscherpte Photoshop Elements 14 en doe mee!

Auto Shake Reduction

Je hebt twee opties die je kunt gebruiken. De eerste optie is de automatische shake reductie die onder het menu Verbeteren (Enhance) te vinden is:

Auto Shake Reduction Photoshop Elements 14

Met deze functie analyseert Photoshop Elements zelf de foto en zal het filter zo toepassen hoe Photoshop denkt dat het beste resultaat behaald wordt. Het kan zijn dat het effect te overdreven is en dat het niet mooi uitpakt, maar het is een kwesti van uitproberen.

Als je op een laag hebt gewerkt kun je altijd nog de laag doorzichtiger maken of met een masker werken. Is het dan toch nog niet zoals je had gewild? Dan is het goed om te gaan kijken naar de shake reduction die je zelf kunt instellen. Deze optie vind je ook onder Verbeteren (Enhance) en dan bijna helemaal onderaan Shake Reduction.

Shake Reduction

Met behulp van deze functie kun je het filter zelf instellen. Je kunt het vierkantje groter en kleiner maken om alleen het gebied te verscherpen wat je scherper wilt hebben. Het is ook mogelijk om extra vierkantjes toe te voegen. Met de gevoeligheid (sensitivity) kun je het geselecteerde gebied sterker laten verscherpen of minder sterk. Ook heb je een handige before functie zodat je goed kunt zien wat je gedaan hebt.

Na beide filters gebruikt te hebben vond ik het eigenlijk veel gedoe om de shake reduction zelf in te stellen. Ik kreeg er niet zo’n goed resultaat uit als de automatische shake reduction. Dit hangt echter wel van de foto af. Het blijft sowieso altijd beter om direct in één keer scherp te fotograferen, maar deze functie zou dus achteraf nog een verbetering kunnen geven indien dat nodig is.

In de onderstaande afbeelding zie je een deel van een foto waarbij de Shake Reduction is toegepast. Links is de Erasmusbrug duidelijk onscherp en na het toepassen van de Shake Reduction zie je duidelijke verbetering. Dit gaat helaas niet zonder consequenties, want je ziet dat de ruis ook toegenomen is.

Shake Reduction Gebruiken

Laat een reactie achter