Sensor Vlekken Verwijderen

Stof op de beeldesensor komt bij iedereen voor met een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Het is te herkennen doordat je op iedere foto een zwart vlekjes ziet en dat komt iedere keer op dezelfde plaats terug. Het eerste wat je dan doet is nakijken of de lens niet vies is. Als dit niet het geval is dan is het waarschijnlijk een stofje op de beeldsensor van de camera.

Zo zien sensor vlekken er op je foto uit:
Stof op Beeldsensor Herkennen

Hoe komen die vlekken op je sensor?

Dit is een probleem dat in het analoge tijdperk al aan de orde was. Maar vroeger zat er een stofje op de film (nu dus op de sensor) en deze draaide je door. De volgende foto was dan weer stofvrij. De sensor verplaatst zich niet en zal daardoor een permanente vlek op de foto geven totdat de sensor schoongemaakt wordt. Het is bijna niet te voorkomen dat er stof op de beeldsensor komt, zelfs niet als je zelden wisselt van objectief. Als je lenzen wisselt is de kans alleen maar groter, want de body staat open. Dit geeft stof de kans om naar binnen te gaan. Aangezien overal stof aanwezig is kan het dus gebeuren dat er stof in de body komt. Het stof zit dan nog niet op de beeldsensor maar dat kan wel gebeuren als je vervolgens gaat fotograferen. Bij iedere foto opent de sluiter zich een beetje en kunnen stofdeeltjes op de beeldsensor terecht komen.

Stof op je sensor zoeken

Hoe weet je of er stof op de sensor zit? Het stof op de sensor is vrij gemakkelijk te vinden. Je moet een goed belichtte foto hebben met een egale achtergrond. Denk hierbij aan een witte muur of een blauwe lucht.

Stel de camera in op de diafragmavoorkeuze (A of Av stand). Hierdoor heb je volledige controle over het diafragma en stof op de sensor is het beste zichtbaar als je met een klein diafragma fotografeert (hoog F-getal). Zet het diafragma op f/22, een lage ISO waarde en zorg ervoor dat de autofocus uit staat. Een camera kan namelijk niet scherpstellen op een egale kleur. Waarschijnlijk zal de camera een lange sluitertijd kiezen, omdat je een laag ISO getal en een hoog diafragma getal hebt ingesteld. Probeer je camera niet stil te houden en beweeg deze juist! Hierdoor haal je de scherpte uit de foto en ga je de stofvlekjes het beste zien.

Nu je de foto hebt is het tijd om naar de vlekjes te gaan zoeken. Dit is het makkelijkste op de computer. Open je bestand in photoshop, lightroom of een ander programma waarmee je naar 100% kan inzoomen. Nu is het een kwestie van je hele afbeelding afspeuren naar rare plekjes. Deze plekjes zullen dan waarschijnlijk sensor vlekjes zijn. Om ze makkelijker te zien kan je het contrast in de foto heel veel verhogen met behulp van levels. Hierdoor zijn de vlekjes nog beter zichtbaar.

Stof op sensor in Adobe Lightroom zoeken

In Adobe Lightroom zit een optie om vlekken te verwijderen. Je kunt ook een optie aanvinken waardoor je de vlekken veel makkelijker gaat zien. In de onderstaande foto lijkt er niets aan de hand, maar ook daar zijn lichte sensorvlekken te zien.

Vlekken verwijderen Adobe Lightroom

Het schoonmaken van de sensor

Hier heb je twee opties voor:

  • Je kan dit zelf doen.
  • Je kan het laten doen.

Het schoonmaken van een sensor is een heel precies werkje waar je wel wat ervaring voor nodig hebt. Als je er geen ervaring mee hebt is het aan te raden om het te laten doen. Als je zelf de sensor gaat schoonmaken en het gaat fout dan kan de sensor kapot gaan. De beeldsensor schoonmaken kan vaak bij de grotere camera winkels.

Reacties (1)

Ook een manier om je dead pixels te vinden. Op 200% vind je die zeker, in de kleuren rood en blauw. Soms ook een wit kruisje. Met clonen te verwijderen.

Laat een reactie achter