Schoonmaaktips voor fotocamera’s

Het goed schoonhouden van je apparatuur is enorm belangrijk. Stof kan in de kleinste gaatjes terechtkomen en steeds opnieuw vlekjes wegwerken in de nabewerking is zonde van de tijd. In deze video worden een aantal tips geven over hoe jij het beste je camera en je objectieven schoon kunt houden.

Je bent vast bekend met een lenspen en een lensdoekje. Deze twee accessoiressen zijn enorm handig voor het schoonmaken van je apparatuur. Hoe ga je hiermee te werk? Een lenspen heeft allereerst een kwastje aan de ene zijde. Met het kwastje kan je heel eenvoudig alle stof verwijderen en met name het stof wat tussen de knoppen zit. Dat is moeilijk te verwijderen met een lensdoekje. Verder heb je natuurlijk ook nog een lcd scherm wat wel eens vettig wil worden doordat je daar met je vingers aan zit of als je met je gezicht tegen het scherm aan komt. De zoeker kan natuurlijk ook wat vettig of stoffig worden. Dan is een microvezeldoekje heel handig en poets je het eenvoudig schoon. Dat is al een manier om de gehele camerabody goed te onderhouden, door het kwastje van de lenspen te gebruiken en de microvezeldoek.

Natuurlijk is het mogelijk dat de camera stof op de sensor heeft. In dat geval moet je de sensor reiniger en heb je daar aanvullende accessoires voor nodig. Heb je dat niet eerder gedaan, dan is het aan te raden om dit door de specialist te laten doen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven en ook bij de fotospeciaalzaken is het vaak mogelijk om de sensor te laten reinigen.

Verder hebben we nog het objectief. Het kan zijn dat de frontlens vies wordt of dat er regendruppels op gekomen zijn die zijn opgedroogd. Misschien dat er vieze vingers op zitten. Er zijn verschillende manieren om dit schoon te maken. Je kunt opnieuw het microvezeldoekje gebruiken als het een zacht doekje is. Een andere mogelijkheid is opnieuw de lenspen. Aan de ene kant zit het kwastje. Die kan je niet voor de lens gebruiken, maar aan de andere kant van de lenspen zit een dopje. Als je dat dopje eraf haalt heb je een carbon punt. Deze carbon punt bevat koolstof en koolstof ontvet. Daarom kan je met deze punt over het lensglas heen gaan. Dit werkt heel goed, met name op het moment dat er vette vingers op de lens zitten. De lenspen maakt de lens 9 van de 10 keer heel goed schoon.

Een lensdoekje hoopt stof op, dus als je die in je broekzak stopt of in je cameratas, dan komt er alleen maar meer en meer stof in. Op een gegeven moment maakt ie niet heel goed meer schoon. Probeer die dus in plastic te bewaren en klop hem goed uit voor gebruik. Bij een lenspen is dat niet het geval.

Ben je geinteresseerd in een lenspen? Via onze website kan je deze handige lenspen aanschaffen. 

 

Mini Cursus Fotografie - Meld je gratis aan

Gratis mini cursus fotografie

Voor alle bezoekers van onze website hebben wij een speciale mini cursus (gratis) klaargezet. Ruim 15.000 bezoekers hebben deze mini cursus al gevolgd en daar hebben wij veel positieve reacties op ontvangen.

Je kan gratis aanmelden en je ontvangt in de komende dagen het volgende:

  • eBook met 7 uitgebreide fotografie tips
  • 2 Whitepapers over avondfotografie
  • 2 Online videolessen over fotografie
  • 37 Extra fotografie tips
  • 1 Webinar over fotobewerking
Delen met je fotografie maatjes via:

2 responses on "Schoonmaaktips voor fotocamera's"

  1. Hoe ga je om met zeewater bij opnames aan de kust ?

    • Uit voorzorg zou ik dan een goed UV filter adviseren, dan heeft de front lens in ieder geval goede bescherming. Wat spatjes zeewater op de camera body is geen probleem. Achteraf kan je dat eventueel met een vochtige doek afnemen.

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS FOTOGRAFIE TIPS & VIDEOLESSEN

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en mis geen enkele fotografie tip, gratis videoles en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2019 DE ROOIJ FOTOGRAFIE