RAW of DNG?

Al decennia lang blijft het een vraag in welk bestandstype je het beste kunt fotograferen: JPEG of RAW? JPEG (Joint Photographic Experts Group) is de meest voorkomende bestandstype waarin foto’s opgeslagen worden. Maar wat is RAW?

Ruw bestand

Een RAW-bestand is anders dan een JPEG-bestand. Een RAW-bestand kun je vergelijken met een negatief uit de analoge tijdperk. Dit negatief is de basis van je foto. Zo is een RAW-bestand de basis voor een JPEG-bestand. RAW is geen afkorting, maar betekent ‘ruw’; oftewel: het ruwe bestand. Een RAW-bestand bevat de oorspronkelijke gegevens zoals die van de sensor zijn uitgelezen. Via een converter zijn deze gegevens uit te lezen en de foto verder te bewerken.
Groot voordeel van RAW-bestanden is dat, vanwege het behoudt van de onbewerkte gegevens, de fotograaf de foto kan bewerken naar eigen smaak en inzicht. Een JPEG-foto wordt in de camera ‘verbeterd’. Zo past de camera (naar zijn inzicht) contrast, verzadiging en scherpte toe. De camera maakt hierin keuzes, maar wellicht keuzes die de fotograaf anders zou maken. Met een RAW-bestand heeft de fotograaf alle vrijheid om de witbalans, scherpte, kleuren en contrast bepalen.

digitaal negatief de Rooij Fotografie Jan Koppelaar
Rotterdam (Zuid-Holland, Nederland) gefotografeerd in de avond. Schitterend om te zien dat duizende lampen worden ontstoken. Rotterdam is architectonisch een fraaie fotografische stad. Je kunt vanwege de architectuur je hart ophalen met architectuurfotografie.

DNG

DNG (Digital Negative) is een gratis te gebruiken bestandindeling van Adobe voor RAW-bestanden. De lancering van de DNG werd op 27 september 2004 aangekondigd (bron: wikipedia). Daarbij maakte Adobe een programma waarin deze bestanden te converteren waren; de Adobe DNG Converter.
Niet veel fabrikanten leveren camera’s die DNG als RAW-bestand ondersteunen. Merken als Hasselblad, Leica, Ricoh en Samsung ondersteunt/ondersteunde DNG wel. Pentax ondersteunde DNG naast hun eigen RAW-bestand. Bij alle cameramerken kunnen RAW-bestanden omgezet worden naar DNG, bijvoorbeeld door de Adobe DNG Converter.

Metadata

Een veel gehoord argument voor DNG is het universele en rechtenvrije aspect. “Omdat DNG rechtenvrij en universeel is, zullen er altijd programma’s blijven bestaan die DNG ondersteunen”, zeggen voorstanders. RAW-bestanden kunnen namelijk gedateerd raken en daardoor hun ondersteuning verliezen. Bijvoorbeeld: de CR-2 bestanden uit de oude Canon EOS 10D kunnen op den duur niet meer ondersteund worden door de RAW-converter van Canon.
Een ander, in mijn ogen sterker argument, is dat bij DNG de RAW-bestanden niet los als XMP-bestand worden opgeslagen, maar in de metadata. Die kunnen dus nooit per ongeluk gewist worden, of zoekraken indien je de RAW-bestanden verplaatst. Het versturen van een DNG bestand is handiger dan een RAW-bestand. Een DNG-bestand is gecomprimeerd (zonder dat je gegevens verliest!) en daardoor doorgaans kleiner dan RAW-bestanden.

wat is beter raw of dng De Rooij Fotografie Jan Koppelaar
Tijdens een workshop zag ik deze steeg in Gorinchem (Zuid-Holland, Nederland). De steeg werd mooi verlicht door de buitenverlichting. De fietsen maakten voor mij het beeld af. Heerlijk om in een oude stad als Gorinchem aan nachtfotografie te doen!

DNG, maar geen RAW

Bij het converteren van een RAW-bestand naar een DNG-bestand zit een addertje onder het gras. Omdat DNG een bestandsformaat is dat gebaseerd is op het TIFF-formaat, kan het niet alleen gebruikt worden om RAW-gegevens op te slaan, maar ook RGB-gegevens. Je kunt dus een DNG-bestand hebben dat een RAW-bestand is, maar je kunt óók een DNG-bestand hebben dat géén RAW-bestand is maar een zogenaamd ‘lineair’ RGB-bestand. Dat is nogal verwarrend, zeker omdat sommige RAW-converters van die optie gebruikmaken. Wat je feitelijk krijgt is een TIFF-bestand in een DNG-envelop. Van een JPEG-bestand is zelfs een DNG-bestand te maken, maar denk niet dat je hierbij de oorspronkelijke RAW-gegevens op kunt halen. De nieuwste mogelijk in DNG om RAW-bestanden te comprimeren en op te slaan met een kleiner aantal pixels dan het oorspronkelijke RAW-bestand maakt de verwarring nog groter. Open je zo’n verkleind DNG-bestand weer in Adobe Camera-RAW, dan lijkt het misschien alsof je een RAW-bestand opent, maar dat is slechts schijn. Ook hierbij worden je bestanden omgezet in lineaire RGB.

RAW of DNG?

Alles van het hierboven beschrevene in ogenschouw nemend, rijst de vraag wat het beste is: RAW of DNG? Niet iedere camerafabrikanten hebben DNG omarmd. Of het voor jou voordelen biedt om desondanks DNG te gaan gebruiken, is alleen door jezelf te bepalen. Kies je voor de voordelen van het rechtenvrije en universele aspect (waarmee het bestaansrecht bepaald is) of het opslaan van de gegeven in de metadata? Dan is DNG zeker een voordeel. Aan de andere kant duurt het comprimeren tijd en loop je de kans dat het DNG-bestand een lineair RGB-bestand is (dus de RAW-gegevens verlies je). Dat is zeker een nadeel.

Reacties (7)

Beste Mark de Rooij
Ik heb een vraagje over het dng formaat. Als ik mijn Olympus ORF bestanden converteer naar dng en vergelijk ze naderhand in de viewer, zie ik duidelijk dat de kleuren veranderd zijn. Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn?

Vraagje
Is DNG of Tiff het beste formaat om foto’s (jpg, raw,tiff) te exporteren naar een archief bestand op HD of cloud?

Indien je een foto niet meer wilt bewerken (of bewerkingen ongedaan wilt maken) dan kan je het gerust als Tiff opslaan. Zelf hou ik ervan altijd de optie open te houden om het originele bestand opnieuw te kunnen bewerken. Dus ik zorg ervoor dat ik altijd het RAW (of DNG) bestand nog heb.

Beste Ingrid,

Het antwoord van Kees is inderdaad het beste. Als je .orf bestanden kunt uploaden in de LR, zou ik dat zeker doen. Kijk anders goed of je DNG-converter kiest voor RGB. Dan heb je grote kans dat je een lineaire DNG krijgt.

Groet Jan

Uit je Olympus komt .ORF ipv .ORG.
Op uw vraag heb ik geen antwoord. Ik hou gewoon de ORF aan voor de bewerkingen in LR. Bewerk ik vervolgens in PSE, wordt het opgeslagen als PSD.

Ik heb het artikel met interesse gelezen maar heb daardoor de volgende vraag:
Ik werk met een Olympuscamera en krijg dus .org bestanden . Via DNG converter van Adobe zet ik ze om naar DNG om in LR 6 verder te kunnen. Wordt dat dan een lineair rgb bestand?

Je zou een testje kunnen doen om te kijken wat het met je foto doet. Zorg er dus voor dat je het originele bestand hebt en zet dit bestand ook even om naar DNG. Vaak is de kwaliteit gelijk en kan je dezelfde informatie uit het bestand halen in Lightroom. Kijk ook naar de bestandgrootte. Vaak is het DNG bestand iets kleiner, maar soms wordt het juist iets groter. Dat hangt per camera af.

Laat een reactie achter