Portretfotografie in een tulpenveld (Foto & Verhaal)

Niene volg ik al vanaf haar geboorte. Inmiddels heb ik haar al meerdere keren gefotografeerd, zoals haar newbornshoot en cakesmashshoot. Als ik een mooie locatie tegenkom waarvan ik denk dat het bij haar zal passen stuur ik haar moeder een berichtje.

Op Instagram kwam ik een foto tegen van een tulpenveld bij mij in de buurt. Als ik zo’n nieuwe locatie tegenkom ga ik altijd eerst even zelf kijken. Is het wel een veilige locatie voor kleine kindjes? Het mag niet in de buurt zijn van een drukke weg, aan de rand van water of bij het spoor. Dit veld bleek aan een rustig landweggetje te liggen. De boer vond het prima dat er op zijn land gefotografeerd werd, zolang we maar niet over de tulpen heen zouden lopen. Deze tulpen werden gekweekt voor de bollen en zouden nog een tijdje blijven staan.

Super! Vervolgens heb ik contact opgenomen met de moeder van Niene. Zij werd gelijk enthousiast. Bij portretfotografie op locatie zijn er meerdere dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk dat de locatie veilig is. Daarnaast moet het weer ook meewerken. Het liefst spreek ik af op een dag dat het bewolkt is en droog. Kinderen fotograferen in de regen zullen ze je niet in dank afnemen. Bij hele kleine kindjes heb je ook te maken met hun slaapschema. Verder is het voor het totaal plaatje mooi als de kleding past bij de locatie. Haar moeder stelt voor om Niene haar tuinbroek aan te doen met een roze shirtje erbij, past het mooi in het geheel. Alles bij elkaar is het vaak een gepuzzel om een afspraak in te plannen. Vrijdag morgen om 9:30 is het geworden en ze gaven voor de hele ochtend bewolking af. Helemaal perfect dus. Maar op het moment dat ik in de auto stapte brak de bewolking open en kwam de zon door. Hard licht dus. Iets wat ik juist probeer te vermijden. Jammer dat is dus even omschakelen, reflectiescherm mee en gaan.

Bij het tulpenveld stond Niene samen met haar moeder al te wachten. Na het begroeten kijk ik waar de zon staat. Omdat ik het liefst met zacht licht fotografeer en omdat kinderen niet graag in de zon kijken zijn we het veld overgestoken, zodat de zon achter het tulpenveld zou staan en ik Niene met haar rug in de zon kon neer zetten. Om haar gezicht toch goed belicht te krijgen laat ik haar mama het witte reflectiescherm vast houden.

Niene is 2,5 jaar oud en heeft er al zin in. Als ik haar op de juiste plek heb staan zingen we een liedje. Veel kindjes vinden dit leuk en gaan gezellig mee dansen. Vaak kan je dan al gelijk een echte glimlach oppakken. Camera gereed houden dus. Daarnaast geef ik kinderen het liefst iets te doen en ga ik mee in hun wereld. Als je de aandacht wil trekken en ze in de lens wil laten kijken, helpt het om grappige geluidjes te maken zoals het knorren van een varken of het kwaken van een eend. De tulpen vind ze prachtig en voor een meisje van 2,5 is het best lastig om er geen te mogen plukken. Verderop zie ik aan de rand van de sloot een paar verdwaalde tulpen staan. Deze durf ik wel te plukken. Ik geef Niene een tulp en vraag aan haar of de tulp ook lekker ruikt. Terwijl zij aan de tulp ruikt maak ik de foto.

Portretfotografie met kinderen

f/3.5 | 1/500 sec. | ISO 100 | 100mm
Deze foto heb ik gemaakt met mijn Canon 100mm f/2.8 USM objectief. Met dit objectief krijg je een mooie zachte achtergrond en kan je wat afstand houden van het model. Voor kindjes is het best spannend om gefotografeerd te worden en als je net wat afstand kan houden met die grote zwarte doos (lees camera) is dat vaak prettiger voor het kindje. Als instellingen heb ik diafragma f/3.5, sluitertijd 1/500 sec en ISO-waarde 100 gebruikt. Deze foto is op dit moment een van mijn favoriete foto’s. Zelf vind ik het een heerlijke dromerige foto met vrolijke lente kleuren.

0 responses on "Portretfotografie in een tulpenveld (Foto & Verhaal)"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE