Portfolio opdrachten

Of je nu pas kort of al lang fotografeert, ik denk dat iedereen weleens een portfolio opdracht heeft gedaan of hier baat aan kan hebben. Vandaag vertel ik jullie meer over portfolio opdrachten!

Portfolio aanvulling

Ten eerste zijn portfolio opdrachten een perfecte aanvulling voor je portfolio. Zeker als je pas net begonnen bent, heb je vaak nog niet zoveel verschillend werk om aan je potentiele klanten te laten zien. Hoe meer verschillende fotoreportages je kunt laten zien, hoe meer vertrouwen je klanten krijgen.

Maar ook als je al een uitgebreider portfolio hebt, is het het nog steeds leuk om portfolio opdrachtjes te plannen. Je hebt alles helemaal zelf in de hand, bent niet afhankelijk van de wensen van je opdrachtgever en kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt. Op die manier kun je de perfecte foto’s creëren en die verdienen zeker een eren plekje in je portfolio.

Ervaring opdoen

Daarnaast zijn portfolio opdrachten perfect om nieuwe dingen uit te proberen en op die manier weer meer ervaring op te doen. Bij betaalde opdrachten wil je zeker zijn dat je hoge kwaliteit levert en zal je minder snel een risico nemen. Portfolio opdrachten zijn om deze reden perfect om te oefenen. Als je met iemand, bijvoorbeeld een model, samenwerkt is het wel belangrijk dat je vooraf duidelijk communiceert dat je misschien nog niet super veel ervaring hebt. Op die manier weet het model ook wat ze ongeveer kan verwachten en is het niet zo erg als het uiteindelijk resultaat niet helemaal lukt. Ook geeft je dit de mogelijkheid om tijdens de reportage, zonder dat het model raar opkijkt, dingen uit te proberen en iets vaker opnieuw te doen.

Plezier houden

Wanneer fotografie je werk is en je vooral veel betaalde opdrachten doet, bestaat de kans dat fotografie echt als een verplichting gaat voelen. Aangezien fotografie bij mij en ik denk ook bij de meeste van jullie, naast dat het misschien je werk ook absoluut je grote passie is, is het belangrijk dat je er plezier in houdt. Daarom vind ik het dus superbelangrijk om tussendoor ook vrij werk of portfolio opdrachtjes te plannen. Op die manier maak ik, zonder dat ik aan een verplichting vast zit, iets wat echt van mij is en ik mijn creativiteit in kwijt kan.

Wel of niet gratis

Dan de vraag, moet je portfolio opdrachten wel of niet gratis doen? Ik denk dat het gratis fotograferen juist het grote voordeel van portfolio opdrachten is. Op die manier creëer je geen verwachtingen of verplichtingen en heb je juist de mogelijkheid om iets nieuws te proberen. Wel kun je ervoor kiezen om je reiskosten te laten vergoeden, maar maak ik hier vooraf dat wel goede afspraken over. In een vorig artikel heb ik het al uitgebreid over het wel of niet gratis fotografen gehad. Daar kwamen ook commerciële opdrachten aan bod en daarbij gaf ik juist aan dat je die het beste niet gratis kunt doen. Nu kan het lastig worden als de foto’s, die je tijdens een portfolio opdracht zal maken, ook voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een fotoreportage waarbij je een supermooie jurk van een ontwerper mag lenen en hij de foto’s vervolgens als verkoopfoto’s op zijn website plaatst. Moet je de klant dan wel of niet laten betalen? Ik zou dan aanbevelen om de fotoreportage zelf gewoon gratis te doen, maar wel een vergoeding voor het gebruik van de foto’s voor bijvoorbeeld een website of flyer vragen. Je telt je fotografie uren dan niet, maar laat de persoon wel een licentie voor het gebruik van de foto’s kopen.

Photo Inspiration Club

Delen met je fotografie maatjes via:

0 responses on "Portfolio opdrachten"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS FOTOGRAFIE TIPS & VIDEOLESSEN

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en mis geen enkele fotografie tip, gratis videoles en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2019 DE ROOIJ FOTOGRAFIE