Photoshop Elements 14: De Nieuwe Functies

Adobe heeft afgelopen week Photoshop Elements 14 aangekondigd. Uiteraard zit Photoshop Elements 14 weer boordevol nieuwe opties en verbeteringen. Deze hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

Photoshop Elements 14: Quick, Guided en Expert

Net zoals in de vorige versies is Photoshop Elements opgedeeld in drie hoofdcategorieën. Snel (Quick), Met instructies (Guided) en Expert. Bij de modus ‘Snel’ kun je een foto op een snelle en eenvoudige manier bewerken. De opties die je in deze modus hebt zijn echter wel beperkt. Indien je kiest voor ‘Met instructies’ dan word je aan de hand genomen om je foto op een goede manier te kunnen bewerken. ‘Expert’ is de modus als je echt het maximale uit de foto wilt halen en daar je creativiteit op los wilt laten.

De nieuwe Organizer van Photoshop Elements 14

In de Organizer van Photoshop Elements kun je foto’s mooi organiseren zodat ze op een later tijdstip weer makkelijk terug te vinden zijn. Adobe heeft de Organizer vernieuwd en het is nu nog makkelijker om foto’s terug te vinden. De foto’s die je nu importeert worden eerst ‘gescand’ door Adobe Photoshop Elements. Als er personen op de foto met het gezicht te zien zijn dan worden deze foto’s op hetzelfde stapeltje gezet (enhanced people view). Dit is erg makkelijk als je vaak portretten maakt. Je hoeft op deze manier nooit meer te zoeken naar een portret van een bepaald persoon.

Ook hebben ze het makkelijker gemaakt om de plaats en evenementen in je foto te zetten. Dit kun je doen door een pinnetje op de landkaart te zetten. Als je een camera hebt met GPS dan doet Photoshop Elements 14 dit automatisch. Tenslotte zijn er tag opties toegevoegd wat handig is als je evenementen fotografeert. Je kunt snel tags toevoegen met datum en tijd.

Quick effects is vernieuwd

Quick effects maakt nu in tegenstelling tot Photoshop Elements 13 een analyse van je foto. Hierbij kiest photoshop 5 relevante effecten uit een database van wel 2500 effecten. In Photoshop Elements 13 waren er maar 50 effecten die op alle foto’s toe te passen waren. Dit is dus een hele verbetering en geeft ontzettend veel creatieve vrijheid bij het bewerken van foto’s.

Quick Effects Photoshop Elements 14

De modus Met Instructies (Guided Edits) is uitgebreid

In Photoshop Elements 14 is de optie Guided Edits ook uitgebreid. Guided edits laat je op een hele makkelijke manier zien hoe je foto’s mooier kunt maken door ze te bewerken. Stap voor stap word je door het bewerkingsproces meegenomen. Er zijn twee nieuwe opties toegevoegd om nog creatiever je foto’s te bewerken namelijk: Fun Edits en Special Edits waar je in totaal 15 effecten kunt toepassen.

Ook heb je nu een before-after modus (voor de bewerking – na de bewerking) waarin je de originele foto en het eindresultaat naast elkaar kunt weergeven. Het is ook makkelijker geworden om vanuit deze modus je foto te delen of op te slaan. Wil je al je stappen nog een keer bekijken of wil je nog meer bewerkingen toepassen? Dit kan gemakkelijk door te wisselen naar de expert modus en je gemaakte lagen te bekijken.

Dit waren de verbeterde punten. Hieronder lees je meer over de 100% nieuwe functies van Photoshop Elements 14.

Shake reduction in Photoshop Elements 14

Dit is echt een hele handige optie! Je hebt bijvoorbeeld een foto gemaakt die echt heel leuk is maar je baalt enorm… toch een klein beetje de camera bewogen waardoor de foto niet 100% scherp is. Daar heeft Photoshop Elements 14 een nieuwe optie voor, namelijk de Shake reduction (bewegings vermindering). Deze optie was al eerder te zien in Photoshop CC, maar zit nu dus ook in Photoshop Elements 14. Als je deze optie gebruikt zal Photoshop Elements 14 je foto scherper maken zodat het lijkt dat deze niet meer bewogen is. Uiteraard zitten er wel beperkingen aan deze functie en kan het niet alles ‘repareren’.

Photoshop Elements 14 Cursus

Dehaze (nevel verwijderen) in Photoshop Elements

Iedereen heeft het wel is. Een landschap dat er echt prachtig uitziet maar in de verte is het bijna altijd een beetje mistig. Photoshop Elements heeft daar nu ook iets voor, namelijk de Dehaze functie. Het analyseert je foto en past dan een effect toe zodat de achtergrond weer helemaal helder lijkt. Het mooie is dat Photoshop Elements dit effect alleen toepast waar dit nodig is. Dus je hoeft niet zelf met maskers en lagen te werken, dit doet Photoshop Elements 14 helemaal uit zichzelf.

Refine edge (randen verfijnen) bij selecties

Het kan soms een heel gedoe zijn om een goede selectie van haren te maken. Soms krijg je het niet eens voor elkaar. Daar hebben ze nu refine edge voor. Met deze tool kun je een selectie preciezer maken door gewoon te tekenen langs de randjes. Photoshop Elements 14 gaat dan vanzelf bekijken waar er nog haren zitten die dus in de selectie mee genomen moeten worden. Deze optie was al te vinden in Photoshop CC en is een veel gebruikte functie om betere selecties te maken. Goed om te zien dat deze functie nu ook in Photoshop Elements 14 zit.

Photoshop Elements 14 kopen

Photoshop Elements 14 kost ongeveer €89,-. Als je ook Premiere Elements hebt om films te bewerken dan is er een combinatiepakket. Voor beide programma’s betaal je ongeveer €130,-.

Reacties (2)

hallo,

wat is het verschil tussen photoshop elements 2022 en photoshop elements 14 en
waar kan ik het beste dit programma downloaden.

groetjes henny

Dag Henny,
Het grootste verschil is de actualiteit. 2022 heeft daarbij automatische software updates, maar ook veel meer opties wat betreft fotobewerking. 2014 is daarbij erg gedateerd. Sterker nog, de laatste versie die nog verkocht wordt anno 2022 is de versie uit 2019.

Mocht je geïnteresseerd zijn in de verschillen tussen de versie van 2022 en die van 2019, dan raad ik aan om de volgende website te raadplegen: https://www.adobe.com/nl/products/photoshop-elements/upgrade.html

Tevens zou ik wat betreft de aanschaf de officiële website van adobe aanbevelen.

Laat een reactie achter