Paddenstoelen fotograferen met een rustige achtergrond

Bij het fotograferen van paddenstoelen of bijvoorbeeld bloemen is het belangrijk om goed te letten op de achtergrond. Vaak stel je scherp, in dit geval hier in het bos, op een paddenstoel. Dat is dan goed scherp, maar de achtergrond blijft zichtbaar, ook al is dat misschien in een waas. Vaak kan je dan alsnog zien of er bijvoorbeeld blaadjes, takjes of andere onderwerpen te vinden zijn. Wij gaan je aan de hand van een aantal foto’s duidelijk maken hoe je een foto mooi kunt maken door heel goed op de achtergrond te letten.

Als je paddenstoelen in het bos fotografeert zal je vaak zien dat paddenstoelen niet alleen staan. In dit geval staan de paddenstoelen op een omgevallen boom met veel mos en blaadjes. Uiteindelijk, als je dat in beeld gaat brengen, dan kan je de paddenstoelen mooi zien, maar zie je ook nog veel dingen in de achtergrond. Dat gaan we weghalen en de regel is: zolang je de natuur geen schade aanbrengt kan je gerust dingen uit je beeld weghalen. Ga natuurlijk geen hele planten of andere dingen uit de grond halen, want dat is natuurlijk zonde.

Een enorm verschil

De eerste foto die gemaakt is bevat hier en daar storende elementen. We gaan vervolgens een aantal dingen weghalen zoals de losse bladeren in de voor- en de achtergrond. De resultaten zie je hieronder en je ziet een enorm verschil in resultaat. Laat ons weten welk resultaat jij het mooist vindt in de reacties. Tekst loopt verder na foto’s.

Paddenstoelen fotograferen met een rustige achtergrond

Paddenstoelen fotograferen met een rustige achtergrond

Een andere compositie

Wat je in bovenstaande foto’s kunt zien is een andere paddenstoel in de achtergrond. Die staat vast, dus die paddenstoel wordt niet weggehaald. Wat we wel doen is de compositie wijzigen om eenvoudig een mooiere achtergrond te creèren. Uiteindelijk heb je het ook zelf in de hand om jouw mooiste resultaat te krijgen. Ben je benieuwd naar dit resultaat? Bekijk dan onderstaande video. Vergeet je ook niet te abonneren op ons YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste tips.

2 responses on "Paddenstoelen fotograferen met een rustige achtergrond"

  1. Hallo Mark, het is een prachtige foto geworden. Heb je hiervoor de flits gebruikt?

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE