Paddenstoelen fotograferen met een rustige achtergrond

Bij het fotograferen van paddenstoelen of bijvoorbeeld bloemen is het belangrijk om goed te letten op de achtergrond. Vaak stel je scherp, in dit geval hier in het bos, op een paddenstoel. Dat is dan goed scherp, maar de achtergrond blijft zichtbaar, ook al is dat misschien in een waas. Vaak kan je dan alsnog zien of er bijvoorbeeld blaadjes, takjes of andere onderwerpen te vinden zijn. Wij gaan je aan de hand van een aantal foto’s duidelijk maken hoe je een foto mooi kunt maken door heel goed op de achtergrond te letten.

Inhoud van dit artikel:
1. Weet waar je paddenstoelen kunt vinden
2. Let ook op de omgeving
3. Een andere compositie
4. Paddenstoelen fotograferen met een rustige achtergrond – video

Weet waar je paddenstoelen kunt vinden

Als je paddenstoelen in het bos fotografeert zal je vaak zien dat paddenstoelen niet alleen staan. In dit geval staan de paddenstoelen op een omgevallen boom met veel mos en blaadjes. Uiteindelijk, als je dat in beeld gaat brengen, dan kan je de paddenstoelen mooi zien, maar zie je ook nog veel dingen in de achtergrond. Dat gaan we weghalen en de regel is: zolang je de natuur geen schade aanbrengt kan je gerust dingen uit je beeld weghalen. Ga natuurlijk geen hele planten of andere dingen uit de grond halen, want dat is natuurlijk zonde.

Let ook op de omgeving

De eerste foto die gemaakt is bevat hier en daar storende elementen. We gaan vervolgens een aantal dingen weghalen zoals de losse bladeren in de voor- en de achtergrond. De resultaten zie je hieronder en je ziet een enorm verschil in resultaat. Door voor een laag diafragma te kiezen creëer je minder scherptediepte en oogt de achtergrond rustiger. Wat veel fotografen ook erg mooi vinden is wanneer er bokeh-bollen in de achtergrond zichtbaar. zijn

Laat ons weten welk resultaat jij het mooist vindt in de reacties. Tekst loopt verder na foto’s.

Paddenstoelen fotograferen met een rustige achtergrond
Paddenstoelen fotograferen met een rustige achtergrond

Een andere compositie

Wat je in bovenstaande foto’s kunt zien is een andere paddenstoel in de achtergrond. Die staat vast, dus die paddenstoel wordt niet weggehaald. Wat we wel doen is de compositie wijzigen om eenvoudig een mooiere achtergrond te creèren. Uiteindelijk heb je het ook zelf in de hand om jouw mooiste resultaat te krijgen. Ben je benieuwd naar dit resultaat? Bekijk dan onderstaande video. Vergeet je ook niet te abonneren op ons YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste tips.

Paddenstoelen fotograferen met een rustige achtergrond

Reacties (8)

Vandaag ook paddestoelen gefotografeerd, maar krijg ze toch niet zo mooi hoor. Ik krijg het beeld lang niet zo scherp op het onderwerp en de achtergrond niet vaag. Lastig ding hoor, Ik heb sinds kort een Fuji systeemcamera X-T3,

Hi Tineke,

Ik ben benieuwd met welk objectief je fotografeert en wat voor instellingen je doorgaans gebruikt voor paddenstoelen. Misschien kan ik je dan verder op weg helpen.

Hallo Mark, ben het met Carlo Pronk geheel eens echter, het is en blijft een mooi plaatje!!
Heb mijn canon spullen verkocht en derhalve geen macro-lens meer. Heb nu de fujifilm x100v, heb ik daar genoeg aan om zulke opnames te maken?

Met de lens die op de Fujifilm X100V zit heb je een wat bredere kijkhoek. Je krijgt dus iets meer van de omgeving in de foto te zien. Dan wordt het dus nog extra goed kijken naar de achtergrond, omdat er nog meer te zien is.

Beste Mark,

Laat ik vooropstellen dat de paddestoelen op de voorgrond samen met het mos prachtig mooi er op staan. Maar op 1 of andere manier stoort het mij toch dat op beide foto’s die andere paddestoel enigszins te zien is, wazig of niet. Ik kan mijn vinger er niet precies op leggen maar kan het zo zijn dat de paddestoel net iets te groot is op de achtergrond?

Daar kan ik mij helemaal in vinden hoor ;-), maar in deze situatie was dat niet te voorkomen en weghalen is voor mij geen optie.

Hallo Mark, het is een prachtige foto geworden. Heb je hiervoor de flits gebruikt?

Dankjewel Rita. Voor deze foto is geen flits gebruikt. Het licht was op dat moment zo in het bos.

Laat een reactie achter