Paardenbloempluis fotograferen (Foto & Verhaal)

Herkennen jullie dit?

Soms heb je van die dagen dat je geen zin hebt om er op uit te gaan, je huishoudelijke klusjes aan te pakken of bij je buurvrouw koffie te gaan drinken. Eigenlijk heb je nergens zin aan. Dit was voor mij zo’n dag……

Deze momenten duren bij meestal niet lang. Terwijl ik heerlijk onderuitgezakt op de bank zat te dagdromen kreeg ik dan ook vrij snel allerlei creatieve gedachten over een foto die ik graag zou willen maken.

Een aantal dagen daarvoor had ik namelijk wat paardenbloempluis meegenomen en in een bakje bewaard. Op internet zie je vaak prachtige plaatjes voorbij komen van paardenbloempluisjes met druppels en ik vroeg me dan ook vaak af hoe ze dit voor elkaar kregen.

Ik heb daarom eerst maar eens plantenspuit gepakt en ben aan de slag gegaan. Terwijl ik het water zachtjes vernevelde kreeg ik mooie kleine druppeltjes op de pluis. Helaas lag hij ook al vrij snel plat en vastgeplakt op de tafel. Dit was niet het beeld wat ik in gedachten had…

Om de pluis rechtop te laten staan heb ik een spiegel gepakt en hier een heel klein druppeltje Kit (siliconenkit, 3D-kit) op gespoten. Daarna heb ik heel voorzichtig met een pincet de pluis er in gezet. Nadat de pluis stevig op de ondergrond stond heb ik opnieuw water verneveld. Helaas is het me niet gelukt om meerdere druppeltjes te krijgen maar met één druppel in het midden was ik ook tevreden.

Wanneer ik binnenshuis fotografeer gebruik ik als achtergrondsysteem vaak een kledingrek. Hier kun je heel eenvoudig een doek aan ophangen (meestal gebruik ik een coupon van b.v een overgordijn).

Bij deze afbeelding heb ik een neutrale achtergrondkleur gebruikt en om een mooi bokeh effect te krijgen heb ik kerstverlichting aan het doek bevestigd. Door het vernevelen lag er intussen ook een laagje water op de spiegel en dit gaf samen een mooi effect.

De camera stond samen met mijn macro objectief op een statief. Door handmatig scherp te stellen kon ik de focus leggen op de druppel. Die middag heb ik veel verschillende opnames gemaakt en één daarvan wil ik hier graag laten zien.

In Lightroom heb ik de hooglichten en de helderheid een beetje aangepast en er een uitsnede 16×10 van gemaakt. Omdat de kleur in de originele afbeelding mij persoonlijk niet zo aanspreekt heb ik een preset gebruikt.

Bloemenfotografie - Macrofotografie

Onbewerkt 1/20 sec – F/3,5 – ISO 125 – 100mm
Door het gebruik van de preset kreeg de afbeelding een prachtige staalblauwe kleur en hierdoor is de foto voor mij helemaal af. Hieronder zie je het eindproduct van één van mijn foto’s na een heerlijke creatieve middag…

Bloemenfotografie - Macrofotografie - Fotobewerking

Bewerkt in Adobe Lightroom 1/20 sec – F/3,5 – ISO 125 – 100mm (uitsnede 16×10)

Wil je meer van mijn werk zien? Neem dan een kijkje op Instagram.

10 responses on "Paardenbloempluis fotograferen (Foto & Verhaal)"

  1. Vette plaat Marianne, dank je wel voor het delen van je verhaal.

  2. Hey Marianne

    Supergeslaagde foto! Ik probeer een ( in scene gezet) vliegend pluisje te fotograferen. 🙂 Kan je me zeggen welke kleur achtergrond je hebt gebruikt bij het fotograferen aub? Ik gebruik nu een lichtblauwe doek, maar misschien moet ik iets donkerder gebruiken?

    Dankjewel

  3. Wat geweldig, dat je je werkwijze hier zo duidelijk beschrijft. Leuke tips…van dat kledingrek bijv. En ik moet ook echt eens aan lightroom geloof ik.

  4. Leerzaam verhaal hoor. Leest ook lekker weg!

  5. Mooie foto,Marianne ! Succes met de mooie Hobby (Beroep) Gr Fs

  6. Paardenbloemenzaadbollen zijn altijd mooi om te fotograferen vind ik. ik heb er ook al mooie foto’s mee gemaakt, maar dan gewoon in mijn tuin. Ik vind je originele foto erg erg mooi!

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE