Op vakantie met je camera: waar moet je aan denken?

Ga jij binnenkort op reis met de camera? Dan kunnen wij ons goed voorstellen dat je graag alle voorbereidingen wilt treffen voor een zorgeloze reis. In dit artikel delen wij daarom onze tips en vertellen we waar je op moet letten voordat je op reis gaat.

Inhoud van dit artikel:
1. Een goede cameratas
2. Opladers en accu’s
3. Bescherming en accessoires
4. Geheugenkaarten
5. Verzekeringen

Een goede cameratas

Een fijne reis begint met de juiste bepakking. Je wilt natuurlijk dat je alles wat je nodig hebt mee kunt nemen tijdens je reis. Het liefst zelfs nog in één tas. Gelukkig zijn er diverse handige tassen op de markt. Variërend van schoudertassen en rugzakken tot trolley en snuittassen. Het belangrijkste waarin de cameratassen zich onderscheiden met andere tassen is de indeling. Niet iedereen heeft dezelfde mening over wat de juiste cameratas is. Om die reden hebben wij een aantal punten opgeschreven waar je op kunt letten tijdens het aanschaffen van een cameratas.

De opbergruimte – Ook cameratassen zijn er in verschillende soorten en maten. Ga goed bij jezelf na wat je allemaal nodig denkt te hebben op reis. Er zijn tassen waarbij je alleen je camera mee kunt nemen. In deze snuittassen is daarbij nog extra ruimte voor SD-kaartjes of een oplader. Deze tassen zijn vaak, met logische reden, het meest compact om mee te nemen. Aan de andere kant zijn er tassen waarbij je naast je camera ook nog vakken hebt voor objectieven. Deze tassen zijn beschikbaar als schoudertassen, koffers en rugtassen. De vakjes zijn in sommige gevallen zelfs nog gemaakt met tussenschotten en klittenband om de indeling te kunnen personaliseren.

Statief – Afhankelijk van het formaat waarin je het statief kunt opvouwen, is het wellicht ook mogelijk om deze mee te nemen in de cameratas. Maak je vaak gebruik van eens statief, maar wil je niet steeds met het grote zware ding rondlopen? Er zijn ook mooie statieven in reisformaat te koop.

Reisgemak – Vergeet niet te kijken naar het reiscomfort. Bij sommige tassen is het mogelijk om extra banden en gespen toe te voegen of af te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld van de rugtas een schoudertas maken en vice versa. Daarnaast is het slim om je te bedenken dat je snel bij alle vakjes moet kunnen komen, maar ook dat de tas na een lange periode niet teveel moet gaan knellen.

Watervak – Je denkt niet gelijk aan een extra watervak bij een cameratas, maar in de praktijk neem je vaak je hele cameratas mee tijdens het fotograferen. Daarbij kan extra ruimte voor een waterfles zeker niet ontbreken.

Veiligheid – Jouw dure camera apparatuur wil je natuurlijk ook veilig kunnen vervoeren. Bekijk dus ook de mogelijkheden van een slot op je cameratas.

Kortom, voor het aanschaffen van een fijne cameratas is het altijd slim om goed voor jezelf te bedenken wat je nodig hebt. Zo voorkom je een miskoop!

cameratas tips dan galvani sommavilla

opladers en accu’s

Ik ga op reis en ik neem mee… extra accu’s! Het zou je maar gebeuren: je mist hèt moment door een lege accu. Dat gaat jou gelukkig niet gebeuren, omdat je mede dankzij deze blog goed voorbereid op reis bent gegaan. Zorg ervoor dat je minimaal twee accu’s hebt. Als de één leeg is, kun je de andere gebruiken. Daarnaast kun je dan ook afwisselend de accu opladen. Zoals je wellicht al eens hebt gezien gaat hier wel enige tijd overheen. Afhankelijk van de tijd waarin je per dag denkt te gaan fotograferen kun je altijd meerdere accu’s aanschaffen. De accu’s hoeven niet per se van het camera merk te zijn. Ook merken zoals Hama, Hähnel en Duracell bieden accu’s aan voor veel cameramerken voor een gunstigere prijs.

Verder is het slim om de oplader ook mee te nemen. Laat hem vooral niet nog in het stopcontact zitten op het moment dat je op reis gaat!

Over stopcontacten gesproken. Afhankelijk van het land dat je gaat bezoeken is er een kans dat je een reisstekker nodig zult hebben. Vergeet dus niet om dit nog even na te gaan en je bent klaar om te gaan!

bescherming en accessoires

Welke accessoires moeten volgens ons sowieso mee op reis? Ook daar hebben we een mooie verzameling aan tips voor:

Camera filters – Voor de algemene bescherming van het objectief is het slim om een uv-filter aan te schaffen. Het filter koop je op basis van de diameter van het objectief. Het uv-filter beschermt tegen stoten, krassen en stof. Naast het uv-filter mag ook het polarisatiefilter niet ontbreken. Met dit filter verminder je schittering en behoudt je de kleuren tijdens zonnige dagen. En ten slotte het grijsfilter. Dit filter maakt het mogelijk met langere sluitertijden te fotograferen. Ook op klaarlichte dag.

Denk je bij jezelf, waar moet ik alle filters in vervoeren? Voor deze lensfilters bestaan er handige filter etuis die speciaal zijn ontworpen om filters krasloos mee te kunnen nemen.

Extra camera band – Standaard krijg je een nekriem meegeleverd bij de camera. Echter is het comfort van deze band niet altijd even prettig. Gelukkig bestaan er nog meer soorten riemen. Denk bijvoorbeeld aan schouderriemen en speciale grips die alleen voor je hand bedoelt zijn. Welke band lijkt jou het meest prettig?

Screenprotector – Ben je extra zuinig op je lcd-scherm of ga je in de woeste natuur fotograferen? Dan is het wellicht aan te raden om een screenprotector te kopen voor je schermpje.

Body Hoesjes – Ook voor de camera bestaan ze. Speciale hoesjes die de body van de camera beschermen. Deze vaak van silicone gemaakte hoesjes zijn in leuke printjes en kleuren te verkrijgen. De meeste wildlife fotografen gaan voor de hoesjes met een camouflageprint. Mocht je veel te maken krijgen met water, omdat je bijvoorbeeld van plan bent om watervallen te fotograferen, dan kun je ook gaan voor de waterdichte hoes, zoals de Peak Design Shell.

Lens reinigingsset – Na een dag intensief fotograferen is het slim om de apparatuur en objectieven te reinigen. Dat kan gemakkelijk met een handige cleaning kit, zoals de VSGO cleaning kit die speciaal voor op reis is ontworpen.

Camera objectief schoonmaken met een lenspen

geheugenkaarten

Eigenlijk geldt hierbij dezelfde tip als bij de accu’s. Neem voldoende geheugen mee. Daarbij kun je zelf nagaan wat voor jou handiger is. 2 kaartjes van 64 GB? Of 1 van 128 GB? Die keuze laten we bij jou. Natuurlijk kun je ook bij een volle kaart de foto’s gelijk overzetten naar een harde schijf, alleen moet je daarvoor ook nog een iPad of computer meenemen op reis.

Verzekeringen

Iets waar je het liefst niet aan denkt: Je camera wordt gestolen of je ervaart grote schade aan je apparatuur. De meeste reizigers hebben een standaard reisverzekering afgesloten. Dit soort verzekeringen dekken echter maar tot een bepaald bedrag, wat meestal rond de €1500 ligt. Je raadt het vast al: wanneer jouw apparatuur boven dit bedrag ligt, is het slimmer om een losse verzekering af te sluiten. Bekijk dus voordat je op reis gaat hoe dit bij jouw reisverzekering wordt geregeld.

Zorgeloos Op reis!

Heb je een tip die nog ontbreekt in ons lijstje? Laat het ons dan weten in een reactie onder dit bericht. Nu je alles bij langs bent gegaan voor een zorgeloze foto vakantie willen we je alleen nog maar een mooie vakantie en een fijne reis toewensen!

Laat een reactie achter