Ook de winter kan mooi zijn!

Oké de lente komt er alweer bijna aan, maar vandaag gaan we het nog even over de winter hebben. Tijdens de winter houden veel fotografen een fotostop en wordt hun camera tijdelijk in de kast opgeborgen. Maar waarom eigenlijk? Want de winter heeft ook een hoop moois te bieden! Vandaag laat ik jullie de voordelen van de winter zien!

De zon staat de hele dag laag

De laagstaande zon is mijn favoriete voordeel van de winter. Als je al vaker mijn blogs hebt gelezen, weet je waarschijnlijk al dat ik een groot tegenlicht fan ben. Ik vind tegenlicht de mooiste manier van belichting, het zorgt voor een mooi sprookjesachtig effect in je foto’s en het enige wat je er voor nodig hebt is een laagstaande zon! In de zomer plan ik mijn fotoshoots op het begin of einde van de dag, maar in de winter kan ik de hele dag door fotograferen!

laagstaande zon in de winter

Schaduw

Ja het klopt dat de zon helaas niet altijd schijnt en er ook een hoop bewolkte dagen zijn. Laat je hierdoor niet tegenhouden, want ook dit kan erg mooi zijn. Bewolking zorgt namelijk voor diffuus licht. Diffuus licht is zacht licht, zonder harde schaduwen, perfect voor mooie portretfoto’s!

Sneeuw/vorst

Misschien een voor de hand liggend voordeel, maar sneeuw en vorst zijn zeker weten ook voordelen van de winter. Helaas komt het niet super vaak voor, maar als het dan voorkomt is het extra speciaal. Het is erg leuk en uitdagend om het bekende landschap met een wit laagje op de foto te zetten.

mooie warme donkere kleuren

Kleuren

Iedereen zit vol smart, oké ik geef het toe ik stiekem ook wel, weer op het moment te wachten dat de groene blaadjes weer aan de bomen verschijnen. Deze groene blaadjes zorgen namelijk voor mooie frisse foto’s. Maar fotograferen in de winter kan ook erg mooi zijn, in plaats van de frisse groene kleuren kom je meer warme donkere kleuren tegen. In eerste instantie ziet een winters landschap er vaak maar dor en kaal uit, maar het is de kunst om niet naar de details te kijken, maar echt puur naar de kleuren. Fotografeer eens met een beperkte scherptediepte en de saaie dorre struik zal in een mooie zachte achtergrond veranderen! Op het moment dat je met een beperkte scherptediepte fotografeert gaan de details in de achtergrond verloren en springen de kleuren er juist nog meer uit.

Grauw landschap

Natuurlijk hoef je het grauwe dorre landschap niet met een beperkte scherpte te laten verdwijnen, je kunt er ook voor kiezen om dat sfeertje er juist uit te laten springen. Stap eens buiten je comfort zone en bedenk thema’s waarbij het juist mooi is dat het landschap er niet fris en sprankelend uitziet. Denk bijvoorbeeld aan een creepy thema!

Zoals je ziet zijn er genoeg redenen waarom je in de winter niet hoeft te stoppen met fotograferen of waarom je je camera nu alvast uit de kast kunt halen! Maar heel stiekem verlang ik ook wel erg naar de lente en zomer. Wat is jullie favoriete fotografie seizoen?

0 responses on "Ook de winter kan mooi zijn!"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE