Natuurfotografie op een speelse manier (Foto & Verhaal)

Het is een mooie avond op de eerste dag van juni. Na een drukke werkdag haal ik de camera met macrolens tevoorschijn en stap op de fiets. Mijn doel voor vandaag is bloemen te fotograferen, een van mijn favoriete onderwerpen. Niet ver van mijn huis is een prachtig park met wildbloemen.

Rond deze tijd van de dag is het licht niet meer te fel maar is er ook veel schaduw. Dat wordt dus zoeken om de geschikte plek. Tegenwoordig neem ik de tijd om de juiste plek te zoeken qua licht en vegetatie. Ik stap van de fiets en haal de camera uit de tas. Rustig neem ik de tijd om om me heen te kijken. Hiervoor ga ik regelmatig door de knieën, omdat ik vanuit die positie de foto’s wil nemen. Een laag standpunt zodat ik door de vegetatie heen het onderwerp kan fotograferen en kan focussen op het onderwerp. Dit geeft een wat onscherpe voorgrond wat voor een dromerig effect zorgt. Ik zit nu op de knieën tussen een veld margrieten. Zoekend naar het mooiste licht en achtergrond. Ik neem de tijd en wacht tot mijn oog valt op een margriet die iets gebogen staat ten opzichte van de andere soortgenoten. Ze staan nog net prachtig in het avondzonnetje.

Het eindresultaat heb ik inmiddels voor ogen. Omdat ik niet veel scherptediepte wil, kies ik voor een diafragma van f/2.8. De margrieten staan aardig in het licht en daarom kies ik voor ISO 100 en een sluitertijd van 1/160e sec. vanwege de wind. Ik leg de camera op de rijstzak.

Nu nog de goede hoek bepalen van waaruit ik de foto wil nemen. Ik kies voor een rechtopstaande foto om de lengte van de margrieten goed uit te laten komen en omdat ik een beperkt aantal op de foto wil hebben. Na een aantal foto’s vanuit verschillende standpunten te hebben genomen ben ik tevreden met de laatste. Dit is wat ik voor ogen had. Een iets overbelichte foto met een zacht bokeh en een mooie compositie dankzij de iets buigende margriet.

Natuurfotografie - Bloemen fotograferen

Onbewerkte foto – ISO 100 | 90mm | f/2.8 | 1/160e
Thuis bekijk ik de foto’s op de computer in Adobe Lightroom. De laatste foto is inderdaad de foto die ik qua belichting en compositie het mooist vind. Hoewel ik altijd probeer om de foto aan de hand van de belichting en het standpunt zoveel mogelijk te krijgen zoals ik als eindresultaat voor ogen heb, bewerk ik een enkele foto alsnog. Zo ook met deze foto.

Ik voeg iets contrast toe, breng de zwarte en witte tinten iets terug. Vervolgens voeg ik wat helderheid toe en geef de schaduwen wat een paarse tint en de voorgrond een gele tint. Zo ontstaat er wat meer levendigheid in de foto. Het eindresultaat ziet er dan zo uit.

Macrofotografie - Bloemen fotograferen

Bewerkte foto met Adobe Lightroom
Je ziet nu de voorste margriet wat meer loskomen van de achtergrond en wat meer in het oog schieten. De boterbloem valt nu ook wat minder op door de gele voorgrond en daarmee wordt deze wat minder bepalend. Juist de balans tussen lichte en donkere tinten en de compositie maakt dit voor mij een boeiende en geslaagde foto.

 

Online Fotografie Cursus

12 responses on "Natuurfotografie op een speelse manier (Foto & Verhaal)"

 1. Wat een goede uitleg en een leuk verhaal Bea,
  ben het met je eens de tweede foto is levendiger.
  Kijk uit naar je volgende ervaring!

 2. Eveline Mossembekker-Fredriksz12 juni 2017 at 01:03Beantwoorden

  Wat boeiend geschreven Bea. Hoewel de bewerkte foto ook mooi is vind de onbewerkte toch natuurlijker en serener overkomen.

 3. Hoi Bea, wat leuk dat je op de blog schrijft. Mooie foto. Eerlijk gezegd vind ik de originele onbewerkte foto het mooiste zowel kleur als sfeer…..
  Groet Monique

 4. Ik vind de onbewerkte foto heel erg mooi!

 5. leuk om nu ook eens iets van jou te lezen Bea!!!

 6. Wat leuk omschreven Bea, het voelt alsof ik er zelf bij was. 😃👍

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 2500 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS TUTORIALS, NIEUWTJES & DEALS

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en je mist geen enkele gratis fotografie tutorial, nieuwtje en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2018 DE ROOIJ FOTOGRAFIE