Mini-cursus druppelfotografie

Op televisie weten ze wel hoe ze ermee kunnen verkopen. Mooie egale druppels, die op de verpakkingen van drinken te zien is, het zweet tijdens een spannend moment of de slowmotion video’s van spetterende waterdruppels. Water en met name druppels hebben een sterke visuele kracht, zelfs het koffiezetapparaat van Nescafe is geïnspireerd door de vorm van een druppel. Ben jij ook gefascineerd door druppels? In dit artikel maken we jou helemaal startklaar om zelf de mooiste druppelfoto’s te maken. 

Inhoud van dit artikel:
1. Wat heb je allemaal nodig?
2. Zo maak je jouw eigen druppelaar
3. Maak je eigen waterdruppel studio
4. Licht en timing
5. Scherpstellen
6. Wees creatief en onderzoek de mogelijkheden

Wat heb je allemaal nodig?

Om van start te gaan heb je natuurlijk de juiste benodigdheden nodig. Bij druppelfotografie gaat het erom dat je iets kleins, heel groot kunt weergeven. Wat heb je precies nodig? Als volgt zijn alle onderdelen die een grote rol spelen bij druppelfotografie opgesteld en voorzien van een korte toelichting. 

  • Camera: Druppelfotografie is mogelijk met iedere camera, zolang je de instellingen handmatig kunt controleren.
  • Lens: Om zo dicht mogelijk bij de druppel te komen, zonder dat je camera nat wordt, kun je het beste gebruik maken van een zoomlens. 
  • Statief en afstandsbediening: Niet noodzakelijk, maar geven jou de ruimte om meer aandacht te hebben voor timing en de verlichting van de druppel. 
  • Externe flitser: Om een snelle sluitertijd te kunnen hanteren is het van belang om in een goed belichte omgeving foto’s te maken. Natuurlijk is dit ook mogelijk buiten, tijdens een zonnige dag, maar het hebben van controle over de belichting kan heel veel voordelen opleveren.
  • Water of een andere vloeistof: Het soort vloeistof bepaald ook het gedrag van de druppel. Denk aan vloeistoffen zoals, melk of water (water kun je ook met kleurstof een kleurtje geven).
  • Een ondergrond: Het beste is om een ondergrond met randen te nemen, zodat het vallende water niet alle kanten op gaat. Denk hierbij aan ovenschalen, dienblad of zelfs een wijnglas. 
  • Een achtergrond: Denk hierbij aan een stuk karton in een egale kleur of een ander soort materiaal. Is je ondergrond transparant? Dan kun je ook de ondergrond voorzien van kleur door een vel papier onder bijvoorbeeld de ovenschaal te plaatsen. 
waterdruppel studio fotografie

zo maak je jouw eigen druppelaar

Naast het aanschaffen van een druppelaar voor planten zijn er verscheidene manieren om zelf je eigen druppelaar te maken. In deze alinea gaan we drie voorbeelden bij langs. Een daarvan is de welbekende pipet. Deze heeft echter als nadeel dat je dan zowel de camera als de druppel moet controleren. Dat is erg onhandig met betrekking tot timing. Naast een pipet kun je ook altijd een boterhamzakje of pastic flesje vullen met water. Prik er vervolgens een gaatje in met een naald. Hierdoor vallen de druppels in een constant tempo. Eigenlijk zoals bij een lekkende, of niet juist dichtgedraaide kraan. En ten slotte, is het mogelijk een natte spons op te hangen. Een voordeel van een spons is, dat er een grotere druppel ontstaat. Het is mogelijk de onderdelen te bevestigen door middel van een klem, maar wees daar gerust creatief in.

maak je eigen waterdruppelstudio

Allereerst kies je een donkere en windstille plek, waar weinig afleiding is. Zet de ondergrond op een stabiele drager, zoals op tafel of het keukenblad. Plaats daarboven de druppelaar en zet de achtergrond op de juiste plek. Plaats als volgt de externe flitser op een voor jou ideale plek. Je kunt tijdens het fotograferen de locatie van de flitser eenvoudig wijzigen. Ten slotte zet je de camera op statief neer en plaats deze zodat er geen rand zichtbaar is van de ovenschaal of andere opvangbak voor het water.

licht en timing

Wanneer je foto’s wilt gaan maken van druppels, speelt licht een erg grote rol. Ten eerste bepaald de plaatsing van de externe flitser de belichting. Omdat water het licht weerkaatst doe je er verstandig aan de flitser achter de druppel te plaatsen. Op die manier voorkom je overbelichte en onderbelichte gedeelten van de druppel. Vervolgens is de ultieme druppelfoto afhankelijk van de juiste timing. Je zult gauw merken dat het hebben van de juiste accessoires zoals een afstandsbediening van groot belang is. Als de druppels uit jouw druppelaar in een constant tempo vallen, maakt dit het gemakkelijker voor jou om de juiste instellingen te zoeken en toe te passen. Wanneer je gebruik maakt van een externe flitser moet je proberen de flitskracht zo laag mogelijk te houden. Dit valt handmatig in te stellen. De flitser bepaald de sluitertijd en bevriest de gebeurtenis. Dat heeft te maken met de synchronisatie tijd, waarin de camera en de flitser communiceren. Deze ligt meestal rond de 1/125 en 1/200, wat op het eerste gezicht niet erg snel klinkt.

lange druppel fotografie

Tip: Voeg glansspoelmiddel of zeep toe aan de opvangbak om de veerkracht van het oppervlakte te verhogen.

Scherpstellen

Omdat het erg lastig is om een druppel scherp te stellen raden we aan vooraf wat testshots te maken. Stel de scherpstelmodus in op af-m of m. Dit is mogelijk via de schakel op de lens zelf of via het menu in de camera zelf. Let wel, dat je niet in het hoofdmenu hoeft. Je hoeft enkel maar op de ‘i’ (informatie) of ‘Q’ (bij Canon) te klikken om het quick-menu te betreden. Terwijl de waterdruppels vallen stel jij de scherpstelring juist in, totdat de druppel scherp is. Omdat de druppel op een vaste plek valt en de camera op een statief staat, hoef je dit maar eenmalig te doen. Een andere manier is om een liniaal op de randen van de bak te leggen, waar de druppel uiteindelijk op zal vallen. Je kunt vervolgens scherpstellen op de plaats waar de druppel viel.

druppel reflectie mini cursus

wees creatief en ontdek de mogelijkheden

Wanneer je eenmaal een beetje onder de knie hebt is er ruimte voor meer. Verleg je grenzen en wees creatief. Laat bijvoorbeeld iets in het water vallen, zoals fruit. Of speel met verschillende kleuren, zoals met nagellak. Ook de effecten van water & zeep of olie & water zorgen voor nieuwe creatieve resultaten. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos Daarnaast helpt het kijken naar andere fotografen ook altijd. Daarbij geldt, innoveer staat boven imiteer! 

Reacties (5)

Op een zonnige dag gaat dit ook heel goed in de tuin. Veel licht dus korte sluitertijd en tóch goed bevroren beeld.

Ik zet hem altijd handmarig scherp, dit hoeft maar 1 ker, daarbij zet ik de eerste keer een grote schroef daar waar de druppel valt en zet de camera dan scherp

Zo moet het ook. De druppel is al weg voordat je autofocus de druppel scherpgesteld heeft.

Heel erg blij met dit artikel over druppelfotografie, bedankt voor alle tips en ik ga dit zeker een keer proberen!

Volgens mij moet je juist het automatische scherpstellen juist uitschakelen. De druppel valt te snel om deze te autofocussen.

Laat een reactie achter