Macrofotografie: Let op de achtergrond

Macrofotografie is een leuke bezigheid, omdat je vaak dingen gaat zien die je normaal gesproken niet ziet. Macrofotografie is daarentegen niet de makkelijkste tak van fotografie. Als je met een echt macro objectief op pad gaat, zul je merken dat je een beperkte scherptediepte hebt. Het deel van de foto dat echt scherp wordt is dus minimaal. De rest van de foto krijgt een mooie onscherpte. Hierdoor heb je de mogelijkheid om alleen je onderwerp scherp op de foto te zetten waardoor je onderwerp goed naar voren komt. Doordat bij macrofoto’s de achtergrond meestal onscherp is wordt er verder weinig aandacht besteed. Dit wordt gedaan met de gedachte dat alles op de achtergrond toch niet meer goed zichtbaar is. Deze aanname is niet juist waardoor je foto net niet het perfecte plaatje kan zijn.

In de onderstaande situatie zie je drie foto’s van dezelfde paddenstoel. Op de tweede foto zie je dat het blad links van de paddenstoel weggehaald is. Op de laatste foto zie je dat ik ook nog een blad achterin weggehaald heb. Uiteindelijk houd je een foto over met een schone achtergrond waardoor de aandacht niet meer afgeleid kan worden en de paddenstoel helemaal centraal staat in je foto.

Macrofoto Maken

Kleine scherptediepte macrofotografie

Paddenstoelen Fotograferen

Het zijn niet altijd de bladeren die de aandacht kunnen afleiden bij het fotograferen van paddenstoelen. Soms is het een klein takje dat net zichtbaar is aan de rand van je foto. Nadat je een foto gemaakt hebt raad ik je aan om even goed op de foto in te zoomen op het LCD scherm van je camera en vervolgens langs de randen te gaan. De meeste spiegelreflexcamera’s hebben een zoeker waarin je ongeveer 97% ziet van wat je uiteindelijk fotografeert. Soms denk je iets net buiten de foto te houden, maar als je het achteraf bekijkt op de foto dan staat het er wel op. In de onderstaande foto heb ik aan de rechterkant een klein takje weggehaald.

Paddenstoel Fotografie Workshop

Paddenstoelenfotografie

0 responses on "Macrofotografie: Let op de achtergrond"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 2500 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS FOTOGRAFIE TIPS & VIDEOLESSEN

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en mis geen enkele fotografie tip, gratis videoles en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2018 DE ROOIJ FOTOGRAFIE