Lightroom Tutorial – Lightroom sneller maken met de juiste catalogus instellingen

In dit artikel geven wij een handige tip voor de juiste catalogus instellingen in Adobe Lightroom. Hierdoor zal Lightroom een stuk sneller kunnen gaan werken.

Catalogusinstellingen

De catalogusinstellingen van Adobe Lightroom kunnen een grote impact hebben op de snelheid waarmee Lightroom werkt op jouw computer. We gaan die er even bij pakken en dan gaan we ons focussen op een van de belangrijkste instellingen. Ga naar ‘Lightroom’ in het menu en kies voor catalogusinstellingen. Mocht je een Windows gebruiker zijn, dan moet je naar ‘Bewerken’ gaan in het menu om de Catalogusinstellingen te vinden.

Voorvertoningscache

We gaan het hebben over het scherm waar je vervolgens op komt. Je ziet ‘Voorvertoningscache’ staan. Alle kleine afbeeldingen die je in je bibliotheek ziet staan zijn voorvertoningen. Die nemen allemaal een klein beetje ruimte in. De reden daarvoor is om ze simpelweg weer te geven in het overzicht zodat je kunt zien welke foto het is. De kwaliteit van deze weergave is heel erg laag, dus het gaat om een klein beetje ruimte per foto. Maar, als je veel foto’s in je catalogus hebt, dan kan het zijn dat het flink bij elkaar optelt.

Welke aanpassing kan je maken? In eerste instantie de standaardgrootte van een voorvertoning. Die staat in de video ingesteld op 1014 pixels lange zijde. Dat is de laagste stand, maar er is een kans dat jij hem op een hogere stand hebt staan. Automatisch staat ie namelijk op 2880, wat al een stuk hoger is. Zet dit op de laagste mogelijk stand zodat de voorvertoningscache niet overdreven groot gaat worden.

De voorvertoningskwaliteit kan je op ‘laag’ zetten. Op het moment dat je een foto aanklikt en de foto wordt groter weergegeven, groter dan een kleine voorvertoning, dan zit er een iets langere vertraging in bij de laagste instelling dan bij normaal. Deze instelling zorgt er echter wel voor dat de cache beperkt blijft. Wat ook een belangrijke instelling is is de 1:1 voorvertoning.

1:1 voorvertoning

Op het moment dat je een keer een foto op 100% bekeken hebt, dan wordt dat opgeslagen in de voorvertoningscache. In dit geval van de video staat het zo ingesteld dat het maar een week opgeslagen mag worden. Het voordeel hiervan is is dat, als je Lightroom nu afsluit en morgen weer opent en dezelfde foto weer op 100% bekijkt, dan staat het nog in de cache. Dat betekent dat de foto snel opgehaald kan worden en dan zit er niet zoveel vertraging in.

In het geval van de video wordt de 1:1 voorvertoning een week bewaard. Meestal ben je binnen een week wel klaar met het bewerken van je foto’s, waardoor deze instelling het meest handig is om Lightroom sneller te laten werken. Als je klaar bentm et de foto dan hoeft de foto een week later niet nog heel snel ingeladen te worden. Als je dit op ‘nooit’ hebt staan of ‘na 30 dagen’, dan raden we je aan om het op een week of zelfs op een dag te zetten, mocht je snelheidsproblemen hebben.

Mocht je problemen hebben met de snelheid van Lightroom, kijk dan even goed naar de catalogusinstellingen. Dit zijn de instellingen waarmee je Lightroom zichtbaar sneller kan maken. Je kunt het wijzigen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je iets kwijt raakt.

Heb je vragen? Stel die dan als reactie onder deze video of op onze Facebook pagina. We controleren alle reacties regelmatig en zullen dus snel reageren op je vraag.

Online Cursus Adobe Lightroom Classic CC Gratis Mini Cursus Adobe Lightroom Classic CC

Delen met je fotografie maatjes via:

0 responses on "Lightroom Tutorial - Lightroom sneller maken met de juiste catalogus instellingen"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS FOTOGRAFIE TIPS & VIDEOLESSEN

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en mis geen enkele fotografie tip, gratis videoles en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2019 DE ROOIJ FOTOGRAFIE