Lightroom Catalogus Hernoemen

Het hernoemen van de Adobe Lightroom catalogus is iets wat mogelijk is en mij ook regelmatig gevraagd wordt hoe dat te doen. In dit artikel lees je precies welke stappen je moet uitvoeren om de Lightroom catalogus een andere naam te geven.

1. De locatie van de Lightroom catalogus vinden

Je moet eerst weten waar de Lightroom catalogus opgeslagen is. De standaard locatie is:
– voor Windows gebruikers: Mijn Afbeeldingen/Lightroom
– voor Mac gebruikers: Afbeeldingen/Lightroom

Indien je de catalogus niet kunt vinden kun je de catalogus ook even openen in Lightroom. Via de sneltoets Alt + Ctrl + , (Alt + Cmd + , voor Mac gebruikers) kom je in het scherm met de catalogusinstellingen terecht. In het tabblad Algemeen vind je de exacte locatie.

Catalogusinstellingen van Adobe Lightroom

2. De juiste bestanden hernoemen

Als je de Lightroom catalogus gaat hernoemen, zorg er dan wel voor dat Lightroom afgesloten is. Ga naar de locatie op de harde schijf waar de catalogus te vinden is en je vindt daar de volgende bestanden die over de Lightroom catalogus gaan:
– {Lightroom catalogus naam}.lrcat
– {Lightroom catalogus naam} Previews.lrdata
– {Lightroom catalogus naam} Smart Previews.lrdata

Je kunt nu bij alle drie de bestanden het volgende aanpassen: {Lightroom catalogus naam}.

Het is mogelijk dat je {Lightroom catalogus naam} Smart Previews.lrdata niet ziet. Dit bestand vind je alleen hier als je snelle voorvertoningen aangemaakt hebt in de Lightroom catalogus. Indien je dat nooit gedaan hebt dan heb je dit bestand niet en hoef je dat ook niet te hernoemen.

Handige Lightroom sneltoetsen

We hebben nog een leuke extra voor iedere Adobe Lightroom gebruiker, namelijk een spiekbriefje met sneltoetsen. Sneltoetsen zijn de toetsen op je toetsenbord waar een bepaalde Lightroom actie achter zit. Door veel sneltoetsen te gebruiken, kun je een stuk sneller werken in dit fotobewerkingsprogramma. Vul hieronder je naam en e-mailadres in en wij mailen het spiekbriefje binnen 15 minuten:

Reacties (10)

Beste Mark,
Ook ik moest onlangs de handeling met de rechter muisknop (op mijn Mac) doen om alle -door een voor mij onnavolgbare reden- onzichtbare foto’s weer zichtbaar te krijgen.
Alle mappen die voorheen met de submappen overzichtelijk in ‘Mappen’ in de linkerkolom stonden hebben daardoor wel namen gekregen die alle stappen op mijn externe harde schijf waar de foto’s zijn geparkeerd gekregen, ook de submappen zijn niet meer als sub- van een hoofdmap geordend maar staan allemaal onder elkaar met de locatie verwijzingen die zo lang zijn dat ze niet meer in de breedte van de kolom te overzien zijn.
Kan ik ongestraft (!) de benamingen weer inkorten èn submappen creëren zonder dat Lightroom de weg naar de foto’s kwijtraakt?

Een tweede vraag; Veel van de met moeite toegewezen keywords waren (eerder al) niet meer aan de foto’s gekoppeld.
Ik zie oudere catalogi op mijn externe hd waarvan de opslagdata wisselen. Ik vermoed dat de zoekgeraakte keywords daar gevonden kunnen worden.
Is er een manier om deze vanuit het menu wellicht weer te betrekken bij mijn huidige, laatst aangemaakte catalogus zonder iets te verliezen?
Alle foto’s sinds de eerste catalogus aanmaak zijn in de laatst aangemaakte wel degelijk zichtbaar maar een groot aantal is dus keyword-loos.
In geen enkele Lr demo video vind ik het antwoord op deze vraag.
Jij bij voorbaat dankend voor een reactie.

In principe zou het inderdaad mogelijk moeten zijn om de namen van de mappen te wijzigen. Dit gaat goed zolang je het vanuit Lightroom doet in het deelvenster Mappen.

Het klinkt inderdaad alsof je (ongemerkt) meerdere catalogi gemaakt hebt en dat de keywords waarschijnlijk in een ‘oude’ catalogus staan die je nu niet meer gebruikt. Je zou de catalogi kunnen samenvoegen, maar omdat dezelfde foto’s voorkomen in beide catalogi durf ik niet met zekerheid te zeggen dat het eindresultaat is zoals jij wilt. Stel je hebt 1 catalogus met 100 mappen waarin de keywords goed staan en een andere catalogus met 50 andere mappen (dus met andere foto’s) waar ook de keywords goed staan, dan is het ideaal om deze 2 catalogi samen te voegen. Er zit namelijk geen overlap in foto’s in. Wellicht kun je die situatie eerst creëren door in je huidige catalogus de mappen te verwijderen met oude foto’s waar de keywords opeens niet meer aan gekoppeld zijn (alleen verwijderen uit de catalogus en dus niet van de computer, je krijgt daar een melding over als je een map probeert te verwijderen).

Beste,
Ik ben van windows overgestapt naar een imac.
Ik heb moeten vaststellen dat mijn harde schijfstation niet de extensie heeft ,was G drive.
Op de mac krijgt de schijf een anderen toewijzing.Volumes/Seagate Expansion Drive.
Apparaat disk5s1
Bij het terugzetten verslikt de Catalog lr.cat zich daar hijnde schijf niet herkent die denkt dat deze nog het Gstation onder windows is.
Is dit aan te passen?
Alvast bedankt voor de moeite.
Groet,E.Lodewijks.

Beste Edward,

Als het goed is zie je allemaal vraagtekens bij de mappen staan als je Lightroom opent. Je kunt op de rechter muisknop klikken en kiezen om de ontbrekende map te zoeken. Een Finder scherm opent waarna je vervolgens de desbetreffende map kunt selecteren op je Seagate Expansion Drive. Kies voor die map en als het goed is koppelt Lightroom alle andere mappen ook weer.

Dank jullie wel.. Ik vrees dat ik inderdaad de laatste bewerkingen opnieuw zal moeten doen. Toch nog een vraag… Lightroom wordt de laatste tijd heel erg traag tijdens het bewerken, maar ook het opslaan van de catalogus (back-up laten uitvoeren) bij het afsluiten duurt ontzettend lang .. zeker een half uur ..Heb ik teveel foto’s? Maar ik wil wel bij alle foto’s kunnen zonder ze steeds opnieuw te moeten inladen..

Lightroom is helaas niet het snelste programma en kan wat trager worden als er meer foto’s in de catalogus komen. Mocht je het fotografenabonnement van Adobe hebben dan kan je nu upgraden naar Lightroom Classic CC. Deze versie is al een stukje sneller.

Een andere optie is om minder foto’s in je catalogus te nemen. Je zou dan de inhoud van je catalogus moeten opsplitsen naar 2 catalogi. Zorg er wel voor dat je weet welke foto’s in welke catalogus staan, anders blijf je zoeken.

Stel,je hebt die catalogus niet opgeslagen na behoorlijk veel bewerkingen..? (Een nieuwe catalogus aangemaakt maar toch weer geannuleerd tijdens het proces van opslaan..) balen .. waar moet ik nu naar toe om de laatste bewerkingen weer te zien.?

Het opslaan gaat in principe automatisch, zolang Lightroom maar goed afgesloten wordt. Als je computer opeens uitvalt dan kan het zijn dat je laatste wijzigingen niet opgeslagen zijn. In dat geval kan je eigenlijk alleen terugvallen op je laatste back-up. Als daar de het ‘vele werk’ nog niet in zit dan ben je het helaas kwijt.

Lightroom catalogus herbenoemen.
Als je de stappen uitgevoerd hebt zul je volgens mij het opstarten van Lightroom direct vanuit de catalogus moeten doen.
Start je Lightroom op vanuit het programma dan vindt hij de nieuwe catalogus niet.

Dat klopt inderdaad. Of na het opstarten van Lightroom moet je even via ‘Bestand’ naar catalogus openen gaan en de hernoemde catalogus openen. Dit hoef je alleen de 1e keer na het hernoemen te doen.

Laat een reactie achter