Lichtbronnen in sterretjes veranderen

Misschien heb je ze weleens voorbij zien komen, foto’s waarin lichtbronnen in sterretjes veranderen. Is dit bewerkt in Photoshop of is het een bepaalde techniek? Ik zal jullie alvast verklappen dat het hierbij niet om Photoshop gaat en dat je dit met elke spiegelreflexcamera kunt bereiken. In deze blog vertel ik jullie hoe!

Diafragma

Het eerste waar je rekening mee moet houden is je diafragma. Hoe meer het diafragma is dichtgeknepen, hoe groter de kans dat je lichtbron in een sterretje veranderd. Een dichtgeknepen diafragma wordt ook wel een klein diafragma genoemd. En voor een klein diafragma stel je een groot F-getal in. Je kunt het beste voor een diafragma tussen de f/11 en de f/16 gaan. Vanaf f/11 wordt het sterretjes effect langzaam zichtbaar en hoe kleiner het diafragma, hoe sterker het effect. Dan denk je nu misschien oh dan zet ik het voor de zekerheid het diafragma zo klein mogelijk (groot getal), maar helaas komt er dan een ander nadeel om de hoek kijken! Op het moment dat je een diafragma boven de f/16 kiest, gaat namelijk de scherpte van het objectief achteruit. Mocht het effect niet duidelijk genoeg zijn, kun je ervoor kiezen om een diafragma groter dan f/16 te kiezen, maar wanneer mogelijk, heeft een kleiner getal toch de voorkeur. Zorg dus voor een goede balans tussen een scherpe foto en de zichtbaarheid van het sterretje!

Houd er verder rekening mee dat, doordat je je diafragma hebt aangepast, er minder licht naar binnenvalt. Zet je ISO-waarde dus iets omhoog en je sluitertijd iets langzamer. Je kunt er, mocht je sluitertijd nu extreem langzaam worden, ook voor kiezen om een statief te gebruiken. Op die manier valt er toch nog genoeg licht binnen en is je foto ondanks de lange sluitertijd toch mooi bevroren.

Straatverlichting is een geschikte lichtbron

Zorg voor een kleine lichtbron

Het beste resultaat krijg je bij kleine felle lichtbronnen. Straatverlichting of andere kleine felle lampjes zijn hier uitermate geschikt voor! Dus mocht je nu binnenkort van plan zijn om in een mooie stad aan avondfotografie te gaan doen, probeer dan eens of je de straatverlichting in kleine sterretjes kunt veranderen.

Laat de zon door een boom schijnen

Zon

Zoals ik hierboven al vertelde, geven kleine felle lichtbronnen het beste effect. Maar misschien heb je ook weleens foto’s gezien waarin de zon in een ster veranderde? Dat zou goed kunnen, want ook al is de zon niet bepaald een kleine lichtbron, dit effect kun je ook met de zon creëren. Wel moet je dan extra hard je best doen! Want de grote zon moet je eerst in een kleine lichtbron veranderen. Dit kun je doen door de zon ergens doorheen te laten schijnen! Denk bijvoorbeeld aan een boom of de hoek van een gebouw.

Ik vind het een erg mooi effect en het kan je foto net dat beetje extra geven. Vooral bij landschapsfotografie probeer ik hier veel mee te spelen! Ik hoop dat ik jullie een aantal handige tips heb gegeven en jullie nu ook zelf aan de slag kunnen. Veel succes!

3 responses on "Lichtbronnen in sterretjes veranderen"

 1. Hoi Marc,
  Hartstikke bedankt voor de fijne uitleg.
  Ik heb meteen een vraag hierover.
  Ik zie ook vaak mooie foto’s waarbij de zonnestralen (bijvoorbeeld in een bos)
  Kan je ook uitleggen hoe ik dat zelf kan vastleggen?

  Met nieuwsgierige groet,
  Marco

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE