Lensflare Voorkomen

Je hebt vast weleens een foto tegen het licht in gemaakt en dat je rondjes van het zonlicht in je foto zag. Dit wordt lensflare genoemd en wordt veroorzaakt door een lichtbron die (schuin) van voren in de lens schijnt. Het kan een leuke effect geven, maar meestal is lensflare ongewenst. De kans op lensflare hangt ook van het soort objectief af. Aangezien een groothoekobjectief een veel bredere kijkhoek heeft is de kans dat de lichtbron in de lens schijnt veel groter. Gelukkig is er een hulpmiddel die de kans op lensflare doet afnemen.

Een zonnekap zorgt er namelijk voor dat het licht dat schuin van voren in de lens schijnt wordt afgesneden. Hierdoor voorkom je lensflare, kleurzwemen en wordt het contrast in de foto iets hoger. Een zonnekap gebruik je niet alleen op zonnige dagen, want ook kunstlicht kan lensflare veroorzaken. Als je aan de slag gaat met nachtfotografie dan is de kans dat een lantaarnpaal lensflare veroorzaakt aanzienlijk groot. Dus ook dan kun je een zonnekap gebruiken. Een zonnekap geeft echter geen garantie dat lensflare nooit meer voorkomt. Er blijven altijd situaties waarin het nog steeds voorkomt. Het enige wat je dan kunt doen is een andere positie innemen en de foto opnieuw make

Lensflare in een foto

Verder is een zonnekap ook een handige accessoire die je lens enigszins beschermt. Het glas van je objectief is niet meer het voorste deel van je camera, maar de zonnekap. Als je het objectief ergens tegenaan stoot dan kan de zonnekap de klap opvangen. Liever een zonnekap vervangen dan een heel objectief! Als je nog betere bescherming wilt voor je front lens dan kun je het best een beschermingsfilter gebruiken.

Reacties (2)

Hallo Mark,
Is er een manier om in Lightroom lensflare te verminderen?

Groet, Ger Kleijnen

Je kunt het soms verwijderen met de optie ‘Vlekken verwijderen’ maar het hangt van de grootte af en of het op een gunstige locatie in de foto zit op niet.

Laat een reactie achter