Landschappen in IJsland fotograferen met een groothoeklens en 10 stops grijsfilter (Foto Tips #001)

In de rubriek Foto Tips bespreken wij een foto. Je komt te weten met welke camera, objectief en eventuele accessoires de foto gemaakt is. Ook krijg je te horen wat de instellingen zijn en waarom er voor die instellingen gekozen is. Door naar de video te kijken hoor je ook het achterliggende verhaal van de foto waardoor je precies te weten komt aan welke zaken allemaal gedacht is tijdens het fotograferen. Kortom, het is een video met veel handige fotografie tips.

Deze week bespreken wij een landschapsfoto die gemaakt is in IJsland met behulp van een groothoeklens en een 10 stops grijsfilter. Dankzij het filter kon de foto met een lange sluitertijd gemaakt worden.

Onder de video vind je de instellingen van de foto. Heb je een vraag? Laat het weten door onderaan de pagina te reageren op deze foto.

Instellingen & Foto apparatuur

Camera: Sony A7R III
Objectief: Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Filter: RAWSTER Photo 10 stops grijsfilter
Statief: RAWSTER Photo carbon tripod

Diafragma: f/8
Sluitertijd: 30 sec.
ISO: 50
Brandpuntsafstand: 17mm

Wil je meer leren over fotografie, omdat je meer uit je camera wilt halen en meer zekerheid wilt hebben over welke instellingen je nodig hebt in de meest uiteenlopende situaties? Volg onze online fotografie cursus of volg de cursus in één van de vele steden in Nederland.

Foto als wanddecoratie

Deze foto is ook te koop als wanddecoratie. Wij kunnen dit op vele materialen leveren. Of het nu voor thuis of op het werk is, wij zorgen ervoor dat jij binnenkort van een schitterende foto kan genieten.

Op welke materialen kan het gedrukt worden? Denk aan een foto afdruk op canvas, aluminium, hout, Xpozer (fotoposter), plexiglas of diamantglas. Ook een hele muur bedekken met fotobehang behoort tot de mogelijkheden. Stuur ons een bericht via het contactformulier voor meer informatie.

Delen met je fotografie maatjes via:

33 responses on "Landschappen in IJsland fotograferen met een groothoeklens en 10 stops grijsfilter (Foto Tips #001)"

 1. Hoi Mark,

  Wederom een interessante video…..bedankt wederom

 2. Dank je wel, erg leerzaam!

 3. Hallo Mark,
  Bedankt voor je uitleg en je overwegingen om voor dit diafragma te kiezen. Het is overigens een prachtige foto.
  En een heel leuk initiatief.

 4. Dank je voor de duidelijke uitleg over de gebruikte instellingen. Weer genoeg van opgestoken. Vooral doorgaan.
  Foto vind ik trouwens fantastisch.

 5. Alsjeblieft mee doorgaan! Prachtige foto en duidelijke uitleg. Dank je!

 6. Super goede tips. Hoe je het ook noemt (landschaps- of reisfotografie), vaak kom je in een situatie waar je moet dealen met de omstandigheden van dat moment. Goed om dit eens gehoord en gezien te hebben. Je afwegingen waarom dingen te doen zoals je ze doet is erg helder. Ik kijk uit naar de volgende episode 🙂
  Groet, Titia

 7. Leerzame video met duidelijke en bruikbare informatie over compositie en camera instellingen. Toch valt deze foto voor mij onder reisfotografie en niet onder landschapsfotografie. Bij dit laatste zou je meerdere keren naar deze plek zijn teruggegaan om de beste licht en weersomstandigheden optimaal te benutten. Onlangs ben ik 4 maal naar een plek (wel in mijn woonplaats) geweest en ben nog steeds niet tevreden met het resultaat waardoor ik nog minstens 1 keer terug moet gaan. Ook heb ik in deze video niet begrepen op welk tijdstip van de dag de foto is gemaakt. Door het slechte weer en licht vind ik de achtergrond lelijk. Ik begrijp natuurlijk best dat als je ver van huis bent je afhankelijk bent van je reisschema en niet de gelegenheid hebt om vaker terug te komen. Als je echter op het internet foto’s ziet van andere fotografen op dezelfde plek kan je concluderen dat het wel lonend is de beste weers en lichtcondities uit te vinden. Deze foto’s op het net schaal ik dan eerder in als landschapsfoto’s. Ondanks mijn kritische noot vind ik dit een leerzame en inspirerende rubriek die ik met belangstelling ga volgen.

  • Helemaal mee eens hoor René. Reisfotografie is een zeer breed genre waarin je eigenlijk heel veel soorten fotografie in tegenkomt. En ja, het wordt vaak wel gekenmerkt door het “vluchtige” fotograferen. Niet in de zin van de foto even snel maken, maar wel in de zin dat je vaak 1 dag(deel) op een locatie bent en het daarmee moet doen.

   De omstandigheden waren verre van ideaal (tijdstip was richting het einde van de middag, wat ook het gouden uur had kunnen zijn). Idealiter was ik zeker nog een keer teruggegaan, maar dat ging niet met het reisschema en de dagen erna zagen er niet heel veel beter uit.

 8. Mooie foto Mark en duidelijke uitleg, maar… waarom geen horizontale horizon? Dat had bovendien de rivier nog mooier schuin door het plaatje laten lopen….

  • De horizon (rechts achter) is in deze foto heel lastig te zien. De kleur van de lucht is nagenoeg gelijk aan de kleur van de zee. Achter de parkeerplaats zie je namelijk nog een klein stukje zee. Daar is de horizon mee gelijk gezet. Dus de horizon loopt wel horizontaal, alleen lijkt het naar beneden af te lopen omdat de zee bijna dezelfde kleur heeft als de lucht.

 9. helemaal geweldig ! graag doorgaan! heel leerzaam …

 10. Blij met deze uitleg . Ik probeer het zeker uit . Nog geen 10 stops grijsfilter , ik zie wel .

 11. Heel leerzaam ! Hoop op meer
  foto besprekingen ! 👍🏼

 12. Vooral doorgaan, geweldig dit.

 13. Hoi Mark,
  Wat een schitterende foto, ben heel blij met de duidelijke uitleg en neem al je tips mee in mei als ik naar IJsland ga. Ik hoop dat het gaat lukken maar met deze tips kom ik vast heel ver. Ik kijk uit naar de volgende tip/bespreking!

 14. Fijna, zo’n kijkje in de keuken. Ga er vooral mee door!

 15. SUPERRR, heel gaaf om te bekijken

 16. Hele goede tips over niet alleen de techniek maar ook de andere aspecten oa compositie. Kortom ik vond het heel leerzaam.

 17. Mark,dank je wel voor dit fijne “lesje”! Hartelijke groet uit Medemblik,

  Tineke

 18. Hoi Mark,

  Goed dat je de instellingen laat zien en de reden, daar heb ik echt wat aan. Dank ga zo door.

 19. Wim van de Woestijne4 april 2019 at 20:14Beantwoorden

  Hallo Mark veel opgestoken van je duidelijke uitleg en toch maar eens snel een 10 stops grijsfilter aanschaffen.

 20. Heel leerrijk. Heb je dan gebruik gemaakt van hyperfocale afstanden om scherp te stellen?

 21. Interessant, ga hier zeker mee door!

 22. hallo mark. Zeer informatief en erg duidelijke uitleg.
  mooi je foto

 23. Zeer informatief en erg duidelijke uitleg.
  voor de beginnende fotograaf (zoals ik)zeer handig om op deze manier aan nog betere instellingen te komen.
  hoop van harte dat je door ga met dit initiatief.

 24. Heel interessant en leerzaam=, vooral wat betreft de argumentatie van je keuzes voor de verschillender instellingen; zeker mee door gaan!

 25. Heel duidelijke uitleg die het voor mij een stuk makkelijker maakt om ook zo een dergelijke opname te maken. Ook ik hoop dat u hiermee doorgaat, proficiat met uw werk.

 26. Hallo Mark, inderdaad leerzaam (al kan mijn camera niet zoveel als de jouwe). Ik ben benieuwd naar meer video’s en foto’s.

 27. Het is inderdaad interessant de redenering achter de foto te volgen rekening houdend met de omstandigheden waarin je zich bevindt. Dit leidt dan ook, voor ons de kijker, tot een bewustere manier van fotograferen. Bedankt voor deze tips!

 28. Hallo Mark,
  Goede duidelijke uitleg van jouw overwegingen om deze instellingen te kiezen. Het helpt mij op weg om zelf ook tot (betere) keuzes gekomen. Ik hoop dat je hiermee doorgaat!

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE