De kust nabij Vlissingen (Foto & Verhaal)

Het venijn lijkt deze winter in de staart te zitten. Op moment van schrijven is het beslist nog geen lente te noemen, want het regent en de temperaturen zijn ook echt nog niet om over naar huis te schrijven. Echter, de kou van rond de maandwisseling is inmiddels weer voorbij en het ijs is alweer gesmolten.

Ik heb genoten van de vele winterse foto’s die ik her en der voorbij zag komen. Het paard van Marken spande hierin overigens wel de kroon. Voor mij als Zeeuw te ver weg om even heen te rijden en zeker met een opkomende zon onhaalbaar. En tsja, op zo’n korte termijn vrij nemen zit er niet in, dus moest ik het van mijn vroege zaterdagmorgen hebben en de ‘Antarctica’-sfeer die te vinden was aan de Oosterschelde. Ook mooi. Het heeft me een paar leuke foto’s opgeleverd, maar voor mijn bijdrage aan deze ‘Foto & Verhaal’ ga ik terug naar eind januari…

Ik besloot om op het einde van een middag nog even naar de kust te gaan nabij Vlissingen. De zonsondergang ging gepaard met fraaie dreigende wolken die tal van kleuren aannamen gedurende de zonsondergang. Geweldig! Het vormde een mooie achtergrond voor de paalhoofden waar ik iets mee wilde doen. Mijn target was: foto’s maken met een bepaalde motion in het water. Een bepaalde dynamiek. De hoeveelheid licht die aanwezig was, was precies goed genoeg om met een sluitertijd van een goede seconde op diafragma f9.5 en iso 100 te fotograferen vanaf statief. Op die manier heb ik een aantal foto’s gemaakt met de afstandsbediening in de hand.

 

Quirien Marijs

 

Eenmaal thuis heb ik de eerste basisbewerkingen uitgevoerd om de foto’s vervolgens verder te editen in o.a. Color Efex pro. Hier maak ik onder andere gebruik van filters als ‘detail extractor’, ‘skylight’ en ‘pro contrast’. Oke, een klein geheimpje… ik heb de lucht uit een andere belichting van de reeks gehaald. Aangezien ik een soort haat/liefde-verhouding heb met HDR en dit niet wilde inzetten, heb ik het dus op die manier opgelost. Op die manier heb ik de voorgrond in de juiste belichting en hetzelfde geldt dus voor de lucht. Al met al leverde het een aantal mooie dynamische platen op.

Overigens, het is grappig dat vrijwel iedereen wel doorheeft waardoor de motion in het water ontstaat. Toch ontving ik elders de opmerking van iemand die vond dat de foto teveel ‘geshopt’ was. De persoon in kwestie dacht dat het fluweelachtige, rokerige effect in het water in photoshop tot stand was gebracht. Niets is minder waar, al heb ik photoshop wel ingezet. Het is in ieder geval leuk om te spelen met sluitertijden en de beweging in het water. Het bleken ook hier weer twee prima vriendjes van elkaar te zijn..

Meer zien van Quirien Marijs? Bekijk dan zijn website of volg Quirien op Instagram.

1 responses on "De kust nabij Vlissingen (Foto & Verhaal)"

  1. Een heel mooi resultaat!! Top.

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE