JPEG bestanden en Adobe Lightroom

Regelmatig mailen er mensen naar mij met vragen over Adobe Lightroom. Adobe Lightroom is een uitgebreid software pakket met ongelooflijk veel mogelijkheden. Het is dus niet gek als je ergens niet uitkomt. Een vraag die soms gesteld wordt is:

“Kan ik ook JPEG bestanden bewerken in Adobe Lightroom?”

Het antwoord op deze vraag is “Ja”, maar voor het optimale resultaat en om het maximale uit Adobe Lightroom te halen is het aan te raden om met RAW bestanden te werken. In een andere blogpost van mij kun je lezen wat het verschil is tussen JPEG en RAW bestanden.

Je zult merken dat als je met JPEG bestanden gaat werken in Adobe Lightroom er het een en ander verandert in de ontwikkelmodule. Het instellen van de witbalans gaat bij RAW bestanden aan de hand van de hoeveelheid Kelvin. Met JPEG bestanden pas je de witbalans aan met vaste waarden. De reden hiervoor is dat een JPEG bestand minder informatie bevat dan een RAW bestand. Belangrijke data over de kleuren is gedeeltelijk verwijderd. Als je een JPEG bestand gaat bewerken ga je dus aan de slag met een bestand waar niet alle originele data in zit. Dit kan ertoe leiden dat je bepaalde kleuren niet meer goed krijgt en dat Lightroom deze kleur probeert te benaderen door een aantal kleuren met elkaar te mixen. Uiteindelijk zal het resultaat minder mooi zijn dan wanneer je met RAW bestanden werkt.

Als je JPEG bestanden gaat bewerken dan is mijn advies om deze bewerkingen beperkt te houden en geen extreme bewerkingen gaat uitvoeren. Hoe extremer de bewerking, hoe meer kwaliteit je verliest in de foto.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit bericht? Reageer dan op dit bericht en ik zal zo snel mogelijk reageren.
?value=0&label=i z5CMbPjAYQmsrQzAM&guid=ON&script=0

Reacties (3)

JPEG bestanden gemaakt met mijn eigen telefoon kan ik importeren, maar JPEG bestanden gemaakt door iemand anders die ik heb ontvangen via WhatsApp of mail herkent Lightroom niet, hoe kan dat?
Vriendelijke groet,
Maureen

Goedemorgen,

Zijn er programma’s die meer geschikt zijn voor het bewerken van JPEG bestanden?
Hoor graag, alvast bedankt.

Vr.gr.
Tim

Hi Tim,

Je kan Lightroom ook goed gebruiken voor het bewerken van JPEG foto’s, het is alleen zo dat je meer met je foto’s kan als je in RAW fotografeert.
In een RAW foto zit meer informatie dan in een JPEG foto, en daardoor kan je dus meer met een RAW foto dan met een JPEG foto.

Laat een reactie achter