Je camera beschermen tegen extreme lage en hoge temperaturen

Niets is zo veranderlijk als het weer. In Nederland zijn we wel wat gewend. Zo kan het er in de ochtend geen wolkje aan de lucht zijn, terwijl er in de middag opeens hagel valt. Juist door dit veranderlijke weer is het extra oppassen geblazen voor fotografen. Door de temperatuurschommelingen kan er namelijk condensatie ontstaan. Het is daarom belangrijk om je camera zo goed mogelijk te beschermen. In dit artikel geven we je tips, zodat jij het hoofd koel kunt houden. Het is immers een koud kunstje en je camera verdiend natuurlijk de optimale bescherming.

Inhoud van dit artikel:
1. Condensatie op de lens
2. De overgang van koud naar warm
3. Je camera beschermen tegen hitte
4. Je camera beschermen tegen kou

Condensatie op de lens

Een vrijwel voor iedereen bekend fenomeen: Je stapt de auto in tijdens een regenachtige dag en er vormt zich al gauw condensatie op het raam. Ook brillendragers krijgen hier regelmatig mee te maken. Thee drinken zonder een beslagen bril? Je maakt geen schijn van kans! Ook op de camera en het objectief kan condensatie optreden. De condens ontstaat wanneer je apparatuur kouder is dan de omgeving. De vorming van condensatie brengt zo zijn gevolgen met zich mee. Het is namelijk niet alleen lastig om een foto te maken met een beslagen lens, de condensatie kan ook nog erg gevaarlijk zijn. Condensatie bestaat namelijk uit kleine waterdruppeltjes en aangezien de meeste camera’s niet waterdicht zijn, zal het water zich onopgemerkt kunnen verplaatsen. Water in je camera! Dat is waarschijnlijk wel het laatste dat je wilt. Dat je hiervan schade ondervindt komt gelukkig niet heel vaak voor, maar als je condensatie kunt voorkomen dan is dat natuurlijk altijd beter. Hoe je kunt voorkomen dat er condensatie ontstaat? Dat lees je onder het volgende kopje.

De overgang van koud naar warm

Wij mensen worden verkouden als we van een warme omgeving naar een koude gaan en andersom. Hoe wij hiermee omgaan? Het antwoord is eigenlijk erg simpel. Om de temperatuurschommeling en diens gevolgen tegen te gaan dragen we namelijk een jas. De jas houdt onze warmte vast en geeft het lichaam de kans om te acclimatiseren. Ditzelfde moet ook voor de camera worden gedaan. Om de camera op temperatuur te brengen is het verstandig deze eerst in de cameratas te laten, voordat je naar binnen of buiten gaat. Na een minuut of 10, afhankelijk van het temperatuurverschil kun je de camera weer uit de cameratas halen. Verder is het belangrijk om de camera nooit vochtig in de tas te doen. Het vocht kan namelijk heel moeilijk verdwijnen in de tas. Zorg er dus voor dat de camera altijd droog de tas in gaat.

hitte Zo bescherm je jouw camera tegen extreem koude en warme temperaturen 1

Je camera beschermen tegen hitte

Stel, je bent op vakantie. Het is een zomerse dag en de temperaturen zouden wel op kunnen lopen tot 30 graden. Aardig warm. Zeker wanneer je in de volle zon zit. Het materiaal van de camera wordt snel warm. Vele camera’s hebben een donkere body, maar ook de aluminium of plastic behuizing neemt behoorlijk wat warmte op. Om te voorkomen dat je camera oververhit raakt is het raadzaam de volgende tips op te volgen:

  • Leg je camera nooit voor lange tijd in de volle zon
  • Laad je batterijen niet op wanneer ze al warm zijn
  • Stop je camera regelmatig in de cameratas, daar is het koeler
  • Vermijd gebruik van live-view (de sensor wordt warm)
  • Film niet te lang achter elkaar (de sensor wordt warm)

Je camera beschermen tegen kou

Wanneer het extreem koud is en je wilt toch foto’s kunnen maken, is het belangrijk je camera goed te beschermen. Het laatste dat je wilt is dat je camera bezwijkt onder de kou! Zeker rondom het vriespunt ontstaat de kans dat water bevriest, terwijl het op de camera zit. Zolang het bevroren is geeft dat geen probleem, maar eenmaal in de cameratas zal het ijs ontdooien en kan het in de camera komen als je camera geen waterafstotende behuizing heeft. Het koude weer zorgt er ook voor dat je minder lang met een accu doet. De capaciteit zal dus snel teruglopen. De volgende tips kunnen je helpen om tijdens koud weer toch te kunnen fotograferen:

  • Neem extra batterijen mee en bewaar ze in de binnenzak van je jas, zodat ze dichtbij je warme lichaam zitten
  • Schaf speciale handschoenen aan met verwijderbare vingertoppen
  • Neem een cameratas mee (in de tas is het minder koud)
  • Leg je camera nooit bij de verwarming, maar laat het langzaam acclimatiseren

Omdat we als mens warm moeten blijven is het verstandig om na te gaan, dat onze lichaamswarmte voor condens kan zorgen. Zeker wanneer je door de zoeker een foto maakt en uitademt, ontstaan er warmtewolkjes. Die kunnen op je lens terechtkomen en bij extreme kou direct weer bevriezen. Verstandig is om je camera op een statief te zetten en vervolgens de foto via de zelfontspanner of afstandsbediening te maken. Vergeet bij extreem lage temperaturen niet dat je alleen de plastic delen vast moet pakken! Aluminium en stalen oppervlakten nemen de temperatuur van de omgeving snel op waardoor je hier snel aan vast kunt blijven plakken.

Meer tips voor het fotograferen in de kou kun je hier lezen.

winter Zo bescherm je jouw camera tegen extreem koude en warme temperaturen

Laat een reactie achter