Interview met newborn fotografe Agnes Breekweg

Newborn fotografie is een mooie, maar ook moeilijke tak binnen de fotografie. Wij interviewden newborn fotografe Agnes Breekweg. Lees verder en kom te weten hoe Agnes het voor elkaar krijgt om de mooiste foto’s te maken van kinderen.

Kan je iets over jezelf vertellen en hoe je begonnen bent met fotografie?

In mijn jeugd vond ik het al leuk om te fotograferen. Ik had dan ook zelf gespaard om een camera te kopen. Hier maakte ik de mooiste foto’s mee (vond ik zelf). Later ben ik als hobby gaan fotograferen, totdat ik bedacht dat ik het heel erg leuk vindt om kinderen te gaan fotograferen. Dat begon eerst met mijn eigen kinderen en later met kinderen van vrienden. En zo langzamerhand werd deze kring steeds groter.

Je bent gespecialiseerd in newborn fotografie, wanneer heb je ontdekt dat je die kant op wilde?

Toen ik een eenmaal wist hoe ik mijn camera moest gebruiken ben ik een cursus gaan volgen gericht op newborn fotografie. Ik dacht dat dat heel simpel was, maar in de praktijk pakte dat toch even anders uit. Tijdens de cursussen werd ik alleen maar enthousiaster en heb ik besloten dat ik mij vooral op newborn fotografie wilde gaan richten. Het blijft namelijk een vak apart.

Newborn Fotografie - Interview Agnes Breekweg

Wat vind jij het moeilijkste van newborn fotografie?

Het moeilijkste vind ik dat je nooit weet hoe een kind is. Tijdens een newbornshoot is het de bedoeling dat het kindje slaapt. Daar gaat heel vaak veel tijd in zitten. Als je geen geduld hebt dan kan je er maar beter niet aan beginnen. Daarnaast is de bewerking soms ook veel werk, omdat kleine baby’s vaak onder de plekjes en vlekjes zitten. Maar het is altijd geweldig als de foto’s weer mooi zijn en je een herinnering voor altijd hebt afgeleverd.

Op welk punt zou jij jezelf nog willen verbeteren?

Ik zou heel graag nog meer met meerlingen willen werken. Dit blijft lastig, omdat de baby’s allemaal tegelijk moeten slapen en ze allemaal moeten blijven liggen in de pose waarin ze liggen. Maar ik blijf elke shoot weer leren. Tevens blijf ik filmpjes bekijken en foto’s van andere fotografen om bijvoorbeeld nieuwe poses te leren.

Newborn fotografie gaat vaak samen met veel accessoires / hulpmiddelen. Wat gebruik je zoal?

Ik gebruik bij elke shoot mijn props (mandjes, schalen, enz) en mijn beanbag. Dat is eigenlijk een groot kussen waar je de baby’s op kunt leggen. Voor de baby gebruik ik mutsjes, haarbandjes, doeken, dekentjes en kleden. Mijn studio staat vol met allerlei accessoires en ik blijf bijkopen 😉

Door de jaren heen leer je veel over fotografie, wat (of welke tip) heeft jou het meest geleerd of was een echte eye-opener?

Door een goede voorbereiding en rust maak ik de mooiste foto’s. Dat is voor een newborn fotograaf echt belangrijk. Als je heel erg onrustig bent, wordt de baby ook onrustig en duurt een shoot ook heel lang.

Zou jij je stijl van fotografie kunnen beschrijven?

Mijn klanten noemen mijn style altijd dromerig. Doordat ik met natuurlijk licht fotografeer zijn mijn foto’s altijd “zacht”. Natuurlijk ook door de manier van bewerken.

Heb je die stijl vanzelf ontwikkeld of heb je daar bewuste keuzes in gemaakt?

Toen ik mijn cursus ging volgen heb ik geleerd met natuurlijk licht te gaan werken en ook geleerd om op een bepaalde manier te gaan bewerken. Dus eigenlijk ben ik daar zo ingerold en ben ik er tot op de dag van vandaag echt heel erg blij mee.

Fotograaf zijn is niet alleen fotograferen, hoeveel procent van je tijd fotografeer je en wat zijn de andere werkzaamheden waarmee je bezig bent?

Fotograferen is natuurlijk het leukste wat is er is, maar ik ben daar niet heel de tijd mee bezig. Na het fotograferen moet er ook nog bewerkt worden. Dit neemt veel tijd in beslag. Vooral als kindjes veel vlekjes en plekjes hebben. Daarnaast moeten er ook nog facturen worden gemaakt, mailtjes en telefoontjes worden beantwoord en natuurlijk mijn financiële administratie. Voor het mooie moet ik nog wat online zetten, maar daar heb ik niet veel tijd voor.

Kan je één of meerdere fotografen noemen die jou geïnspireerd hebben?

Brenda Olie, Susan Scott en Kelly Brown. Er zijn zoveel mooie en goede fotografen.

Wat inspireerde je met name aan die fotografen?

Bij Brenda heb ik een van mijn cursussen gevolgd. Zij heeft mij de kneepjes van het vak geleerd. Zij is een goede fotografe. Susan Scott en Kelly Brown zijn ook gewoon fantastische fotografen. Ik hou van hun stijl.

Tips voor newborn fotografie

3 responses on "Interview met newborn fotografe Agnes Breekweg"

 1. De foto’s vind ik zonder meer prachtig. Vooral het zachte strijklicht. Toch kreeg ik wel direct een associatie: het lijkt soms wel of de baby helemaal niet slaapt, maar dood is. Dat zou dan evengoed nog een prachtige foto zijn. Ik zou het als een uitnodiging en uitdaging zien, om foto’s te (gaan) maken waarop de baby nu juist wel kijkt. Dat is veel moeilijker, maar dan vind je misschien het geheim over het leven dat kinderen met zich meedragen. Dat heb ik zelf een aantal keren gezien (en gefotografeerd) met kinderen en kleinkinderen. Maar ik ga dat natuurlijk hier niet ontsluieren!

 2. Wat een leuk interview. Mooi portfolio ook agnes breekweg. Prachtige foto’s. Top producten met schitterende achtergronden. Ook qua kleur in opmaak. Succes verder met alle ontwikkelingen en hopelijk krijg je meer meerlingen te fotograferen. Ervaring is ook belangrijk in dit beroep. Zie dat dat volop aanwezig is bij je andere foto’s dus dat zit wel goed. Succes.

 3. Super leuk om te lezen!
  Ik verdiep mij momenteel ook in deze tak van sport.
  Heb inmiddels al een en ander aan spullen, beanbag wordt gemaakt.

  zodra het kan cursus volgen, nu al zin aan!

  ( en mee lopen met een fotograaf is helaas lastig te vinden .. maar ik zet door ! )

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

SOCIAL MEDIA

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE