Inspiratie, foto’s met een lange sluitertijd

Een lange sluitertijd zorgt voor meer licht, iets wat jullie vast al allemaal weten. Zo niet, ook geen ramp, kijk dan vooral eens goed rond op deze site tussen de leuke fotocursussen en blogs! Maar met een lange sluitertijd kun je meer dan alleen meer licht vangen. Er zijn namelijk ook een hoop creatieve mogelijkheden. Vandaag geef ik jullie wat inspiratie!

Water in mist veranderen

Dit is denk ik mijn persoonlijke favoriet! Met een lange sluitertijd kun je bewegend water in een prachtige gladde waas veranderen. Je krijgt op die manier een mooi sprookjesachtig en zacht effect. Bij watervallen pakt dit bijna altijd wel mooi uit. De rand van een meer of zee doet het echter ook goed. Wel is het dan mooi als er iets van stenen in het water liggen, het mistige effect wordt op die manier versterkt.

Een waarschuwing, pas op dat je er niet in doorslaat. Ik was namelijk zo enthousiast dat ik tijdens mijn reis in IJsland letterlijk al mijn foto’s waar ook maar iets van water op te zien is met een lange sluitertijd heb gemaakt. Superleuk, maar een beetje afwisseling is ook mooi!

Mensen laten verdwijnen

Je had je er misschien nog zo op verheugd om dat ene bijzondere gebouw uit de reisfolders op een mooie manier te fotograferen. Helaas hebben meer mensen diezelfde reisfolder gelezen en krioelt het er nu van de toeristen. Geef de hoop niet op, want er is een manier om de mensen te laten verdwijnen. En nee dan heb ik het niet over uren klonen in Photoshop, maar over fotograferen met een lange sluitertijd! Je hebt hier wel wat geduld en een ND-filter voor nodig, maar bij een sluitertijd van ongeveer 20 minuten zullen drukke pleinen er zelfs leeg uitzien. Alles wat slechts een klein beetje beweegt, verdwijnt compleet bij een extreem lange sluitertijd. Alleen de constante factoren zoals gebouwen zie je in de uiteindelijke foto terug. Op rustigere plekjes kan een sluitertijd korter dan 20 minuten overigens ook al het gewenste effect opleveren.

Onweer/vuurwerk vastleggen

Het is mogelijk om onweer en vuurwerk met een normale sluitertijd te fotograferen, maar dan moet je of veel geluk hebben of de toekomst kunnen voorspellen. Het is namelijk extreem lastig om precies goed te timen. Op het moment dat het vuurwerk of de lichtflits te zien is, ben je eigenlijk al te laat. Met een lange sluitertijd wordt het ineens een stukje makkelijker. Zet je sluiter het liefst zo lang mogelijk open en wacht tot de bliksem of het vuurwerk in beeld verschijnt. Aangezien dit natuurlijk nog steeds gokken is, alleen dan met een grotere win kans, zal je dit waarschijnlijk een aantal keer opnieuw moeten proberen. Hoe langer de sluitertijd, hoe groter de kans dat het lukt. Let er wel op dat je foto niet te licht wordt en de lucht mooi donker blijft.

Ik hoop dat ik jullie wat leuke inspiratie heb gegeven en jullie nu zin hebben om aan de slag te gaan! Mocht je nu meer over lange sluitertijden willen lezen, bekijk dan ook mijn vorige artikel over lange sluitertijd.
Klik hier als je onze variabele ND Grijsfilters wilt bekijken >>
Klik hier als je onze 10 stops ND Grijsfilters wilt bekijken >>

Delen met je fotografie maatjes via:

0 responses on "Inspiratie, foto’s met een lange sluitertijd"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS FOTOGRAFIE TIPS & VIDEOLESSEN

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en mis geen enkele fotografie tip, gratis videoles en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2019 DE ROOIJ FOTOGRAFIE