Hulpmiddelen om je foto’s een bepaalde sfeer mee te geven

Het paddenstoelenseizoen is weer begonnen, dus ben ik veel in het bos te vinden. Nu ben ik altijd op zoek naar de kleine en dan ook écht kleine paddenstoelen of paddenstoelen in een aparte opstelling. Om mooie foto’s te maken van paddenstoelen maak ik vaak gebruik van hulpmiddelen. Soms zijn dit hulpmiddelen uit de natuur, maar soms ook huis-, tuin- en keukenmiddelen. De natuur laat ik altijd ongeschonden. Ik knip of snoei geen delen weg, maar gebruik wat er voor handen is.

Voor onderstaande foto heb ik gebruik gemaakt van de bladeren die op de grond lagen. De mooiste foto’s vind ik die vanuit een laag standpunt zijn genomen. Hiervoor leg ik de camera op een plastic zak. Hierdoor krijg ik vaak meteen een deel van de voorgrond voor de lens. Dit zorgt ervoor dat de voorgrond vervaagd. Zo komt er rust in de foto en komt het object beter tot zijn recht. Ook de achtergrond is belangrijk voor de rust in de foto. Het mooist is als het onderwerp wat los staat van de achtergrond. Bovendien fotografeer ik het object naar het licht toe, maar zorg ervoor dat het niet direct tegenlicht is. Het mooiste licht is wanneer het wat wordt gefilterd door de begroeiing achter het object.

 

Hulpmiddelen om je foto’s een bepaalde sfeer mee te geven
Canon 80D + Tamron 90 mm 1/1 Macrolens. ISO 100, f2.8, 1/500

 

Bij de volgende foto heb ik gebruik gemaakt van een half doorzichtig blauw plastic poepzakje voor de hond. Deze heb ik onder de lens gelegd en een klein deel ervan voor de onderkant van de lens. Hiermee heb ik een vage voorgrond met een blauwe waas gecreëerd. Je hebt trouwens die poepzakjes in allerlei kleuren. Het is wat uitproberen in hoeverre je deze voor de lens moet leggen. Gewoon wat mee spelen en dan krijg je er vanzelf handigheid in. Voor de achtergrond heb ik een kleurrijke plastic tas gebruikt. Zo is een saaie en vrij kleurloze foto veranderd in het onderstaand kleurrijk landschapje.

 

Hulpmiddelen om je foto’s een bepaalde sfeer mee te geven
Canon 80D + Tamron 90 mm 1/1 Macrolens. ISO 100, f2.8, 1/600

 

Bij de volgende foto heb ik alleen het mos gebruikt om de voorgrond wat vaag te krijgen. Om het paddenstoeltje (1,5 cm hoog) wat in het licht te zetten heb ik gebruik gemaakt van een masker in Lightroom. In het masker heb ik de belichting wat hoger gezet waardoor het lijkt dat de paddenstoel in het licht staat. Ook hier heb ik als achtergrond een gekleurde plastic tas gebruikt en in Lightroom de kleur wat levendiger gemaakt.

 

Hulpmiddelen om je foto’s een bepaalde sfeer mee te geven
Canon 80D + Tamron 90 mm 1/1 Macrolens. ISO 100, f2.8, 1/200

 

Natuurlijk kan je bij alle macrofoto’s dezelfde technieken gebruiken. Bij onderstaande foto’s van de bosanemoon heb ik gebruik gemaakt van een half-doorzichtig broodzakje. Bij de volgende en laatste foto weer het blauwe poepzakje.

 

Hulpmiddelen om je foto’s een bepaalde sfeer mee te geven
Canon 80D + Tamron 90 mm 1/1 Macrolens. ISO 100, f2.8, 1/250

 

Hulpmiddelen om je foto’s een bepaalde sfeer mee te geven
Canon 80D + Tamron 90 mm 1/1 Macrolens. ISO 100, f2.8, 1/80

 

Persoonlijk vind ik het erg leuk en motiverend om wat te experimenteren met verschillende middelen. Zo kan je voor een mooi bokeh ook hulpmiddelen gebruiken. Hierover schrijf ik een volgende keer meer. Ik zou zeggen, probeer wat dingen uit en laat je verrassen door de resultaten.

7 responses on "Hulpmiddelen om je foto’s een bepaalde sfeer mee te geven"

 1. Oh help! Nu kan ik nooit meer naar je prachtige foto’s kijken zonder poepzakjes te zien😜
  Maar however, hele leuke tips!
  Groet Lidia aka herbergli

 2. Wat een mooie foto’ s en fijne tips.

 3. Het is altijd weer een feestje om je blogs te lezen.
  Inspirerend en gezellig, ook om met je op pad te zijn.
  Leerzaam en leuk.

 4. Het is altijd weer gezellig om je blog te lezen.
  Om zo ideeën op te doen. Herken er erg veel in.
  Altijd weer fijn om met je op pad te zijn, volop genieten.

 5. Erg leuk je uitleg met de handige tips, bedankt Bea

 6. Dank je voor de tips.
  Zeker de moeite waard om mee te experimiteren

 7. Bij ons op dorp heb ik gekleurdfolie gehaald voor het zelfde idee. Stukjes daarvan heb ik in een klein blikje in mijn fototas zitten. Altijd leuk om mee te spelen. Dank je wel voor de voorbeelden dat geeft meteen weer inspiratie. Vriendelijke groeten Wilma van leeuwen

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE