Hollands trots, windmolens fotograferen tijdens zonsondergang (Foto & Verhaal)

Wat een geluk heb ik vlak bij de Zaanstreek te wonen in de mooie stad Purmerend omringd door o.a. prachtige windmolens. Gedurende de nazomerse zaterdag 9 september jl. werd ik geïnspireerd door de dreigende lucht, een prachtige wolkenlucht met mooi diffuus licht. De zon staat te schijnen aan de hemel en komt regelmatig achter de wolken vandaan. Een gave lucht om een foto te maken met sfeer en drama. De temperatuur was lekker, 19 graden, en er was niet al te veel wind. Het was al duidelijk dat we een mooie dreigende zonsondergang zouden krijgen. Wolken zijn onontbeerlijk voor landschapsfoto’s, ze bepalen voor een groot deel de sfeer van een landschap, voegen drama toe en verbeteren de kwaliteit van het licht. En soms zijn ze een onderwerp op zichzelf.

 

Al een tijdje had ik de Neckermolen in gedachten om te fotograferen. De molen wilde ik een keer fotograferen tijdens het gouden uur. De compositie en kleuren had ik al meerdere keren over gefantaseerd. Nu nog uitvoeren! Na mijn gevorderde cursus bij de Rooij Fotografie wist ik ook meer over de compositie en belichting.

Ik woon in Purmerend en rij regelmatig op de oude provinciale weg waarvandaan ik op een afstand de molen kan zien staan. De Neckermolen is mooi gelegen aan de kanaaldijk direct aan het water en heeft een mooie geschiedenis. De Neckermolen is omstreeks 1631 gebouwde poldermolen die tussen 1830 en 1840 is voorzien van een vijzel. De molen is een riet gedekte achtkantige molen van het type grondzeiler met een oudhollands wiekenkruis. De molen bemaalt samen met een elektrisch gemaal het waterschap Wormer, Jisp en Neck. De molens zorgen ervoor dat we drogen voeten houden! 😉. Dit is mijn achtertuin! 😊

 

Om half zeven tegen de avond was ik bij de molen. Ruim voor zonsondergang. De zon gaat die dag onder om ongeveer 20:10. Ruim van te voren was ik aanwezig om ten eerste te genieten van de omgeving, de molen te bekijken en mijn compositie te bepalen. Ik heb besloten om de foto’s te maken met mijn oude Minolta lens 70-300mm. Hiermee kan ik mooie composities maken met goede belichting.

 

Eerst een paar test foto’s voor de juiste instelling. Ik heb op locatie allemaal single shots gemaakt. Het licht was erg mooi. De ondergaande zon scheen recht op de voorkant van de molen en ik stond schuin op de zon. Er was weinig schaduw vorming, doordat het licht niet hard was. Langzaam aan ging de zon richting de horizon en werd het licht steeds zachter en prachtig oranje van kleur. De wolken zorgen voor afwisselende kleuren. Dit is genieten van het landschap! Ik probeer het schouwspel zo goed mogelijk vast te leggen.

 

Als eerst heb ik de molen van de voorkant gefotografeerd als sfeerfoto. Een sfeerfoto is een foto waarbij je de details van je object(en) nog kan zien. De sfeer in een foto wordt bepaald door vormen en kleuren, licht en schaduwen. Welk diafragma ga ik gebruiken? Ik wilde de achtergrond ook scherp en koos daarom voor een klein diafragma, F10 – F16. Vervolgens ging ik foto’s met verschillende sluitertijden maken om verschillende belichte foto’s te krijgen. De sluitertijd varieerde ik van 1/160sec (sfeerfoto) tot 1/1000sec (silhouette). De test foto’s waren voldoende belicht en scherp. Even nog inzoomen op de foto zelf om te checken of de achtergrond ook scherp was. Echt een plaatje zoals je die op een ansichtkaart tegen komt.

 

Aan de overkant van het kanaal kan ik een silhouette foto maken. Dit betekent dat ik tegen de zon in moet fotograferen. Het beste is om het object tussen de lichtbron en de lens te plaatsen. Ik pakte de auto en moest daarvoor omrijden en het kanaal over. Daar was ik rond half acht. Nog ruim voor de zonsondergang.

 

De molen ligt aan het water. Hoe reflecteert het licht in het water? Kan ik daar gebruik van maken om een prachtige reflectie en belichting op het water te krijgen. Ik geniet en ontspan van de omgeving.

 

WAUW! Daar aangekomen zag ik al snel dat dit een zeer mooie zonsondergang zou worden. Voornamelijk de structuur van de wolken zorgde voor meer drama in de foto. Ook vlogen regelmatig groepen vogels voorbij en vliegtuigen. Dit gaf ook extra detail aan de foto. Zodra de zon net achter de wolken vandaan komt maakte ik de foto tegen de zon in. Dit gaf een mooie schittering door de zon op het water en de stralen worden goed zichtbaar. Wel een klein diafragma gebruiken. De foto’s heb ik gemaakt zonder statief en zonder filter. Met mijn ene voet op het riet en de andere bijna in het water kon ik aan de oever van het kanaal vanuit de hand mooie composities maken.

 

Rond half negen was ik weer thuis met een voldaan gevoel. Ook had ik een mooie dosis ervaring opgedaan en weer veel geleerd. Niet alleen op het gebied van fotografie, ook over de molen zelf.

 

molen fotograferen verhaal

De bijgaande foto vond ik de mooiste en wil ik graag met jullie delen.

 

Mijn camera, Sony SLT-A58, had ik handmatig ingesteld met een sluitertijd van 1/320sec, een diafragma van F16, 100mm brandpunt afstand en de ISO op 100. Op mijn camera heb ik aanvullend gebruik gemaakt van de setting, creatieve stijl sunset. Dit geeft een extra verhoogde verzadiging, scherpte, contrast en een extra rode tint. Hiermee komt de mooie oranje gloed meer tot uitdrukking met behoud van de natuurlijke sfeer en kleuren.

 

Ulric Breusers

Reacties (1)

Heel mooi, heel veel gevoel in wat je schrijft en op de foto laat zien. Schitterend. Een mooie omgeving is mooi omschreven. De technische details gaan mij iets te ver. Je hebt een mooie hobby waarvan je alle details technisch uitstekend gebruikt. Heel veel plezier en succes nog.

Laat een reactie achter