Hoe verplaats je een map met foto’s in Adobe Lightroom?

Altijd al willen weten hoe je nou eigenlijk een map kunt verplaatsen in Adobe Lightroom? In deze Lightroom Tutorial nemen we je mee langs de stappen die je moet uitvoeren om dit waar te maken. Het verplaatsen van mappen is bijvoorbeeld handig wanneer je overstapt op een harde schijf of wanneer je van plan bent je foto’s te herordenen.

waarom een map met foto’s verplaatsen in Lightroom Classic

Veel gebruikers van Adobe Lightroom zijn nog niet echt bezig met het ordenen en beoordelen van hun foto’s. Het voornaamste is het zo snel mogelijk bewerken van de foto’s. Door deze werkwijze komt het geregeld voor dat het kunnen ordenen van mappen en foto’s achteraf toch wel fijn is. In de video hieronder leggen we precies uit hoe dit werkt.

Heb je een vraag naar aanleiding van deze video tutorial? Laat het weten door te reageren onderaan deze pagina.

Reacties (8)

Beste Mark,
Ik heb een vraag over LR, ik heb gezocht of ik er iets over kon vinden maar dat is me niet gelukt.
Ik heb een catalogus met mappen van 2018, 2019, 2020 en 2021.
Nu heb ik van 2021 een nieuwe catalogus gemaakt om weer wat sneller te kunnen werken.
Maar map 2021 met alle submappen blijven ook staan in de oude catalogus zeg maar.
Mijn vraag is, Kan ik zonder enig gevaar de map 2021 met de submappen uit de oude catalogus verwijderen?
Want ik heb nu toch een losse catalogus, Catalogus 2021 heet het.
Alvast bedankt en groet,
Nelleke Zijnstra

In je catalogus met mappen van 2018 t/m 2021 heb je misschien al bewerkingen gemaakt op foto’s gemaakt in 2021. Die bewerkingen liggen standaard in Lightroom opgeslagen in de catalogus. Als het goed is zie je die bewerkingen ook niet terug in de nieuwe catalogus (tenzij je de oude catalogus gedupliceerd hebt en vervolgens de mappen 2018 t/m 2020 uit de catalogus gehaald hebt). Deze laatste methode is een slimme manier om toch je fotobewerkingen te behouden.

Mocht je nog geen/weinig fotobewerkingen hebben uitgevoerd op foto’s van 2021 dan kun je jouw methode aanhouden en de foto’s uit de catalogus van 2018 t/m 2021 halen. Let daarbij wel op dat je ze alleen uit de catalogus verwijderd en niet van de harde schijf (dan ben je alle foto’s kwijt). Bij het verwijderen krijg je die vraag altijd. Probeer het eerst met één foto 😉

Hoi Mark,
Weer een interessante video. Heb je ook een advies als je Lightroom op een nieuwe laptop installeert hoe de mappen over te zetten?

In principe kun je die mappen met foto’s gewoon naar de nieuwe laptop kopieren. Vervolgens kopieer je de catalogus en open je die op de nieuwe computer. De mappen zullen dan waarschijnlijk donkergrijs zijn, omdat Lightroom de mappen niet kan vinden, maar door op de rechter muisknop te klikken op een map kun je de locatie op de harde schijf aangeven. Dan is de koppeling hersteld 🙂

Hallo Mark,
ik hoopte met jouw artikel over het verplaatsten van foto’s een oplossing te vinden, maar helaas brengt het me niet wat ik hoopte.
In LR importeer ik ook de RAW foto’s omgezet in DNG vanaf een externe HD. Als ik de foto ga bewerken maak ik eerst een virtuele kopie, soms ook meerdere. Als ik de foto’s bewerkt heb wil ik de virtuele kopieën exporteren in jpg naar een submap die onder de map met dng zichtbaar is, maar helaas komen ze als jpg zowel in de map met dng alswel in de map die ik Bewerkt jpg noem en dat is niet de bedoeling. Probeer ik ze uit dng te verwijderen dan gaan ze ook weg uit Bewerkt jpg. Als ik probeer de foto’s te slepen uit dng naar Bewerkt jpg dan krijg ik een bericht dat het niet kan met virtuele kopieën.
Wat doe ik verkeerd?

Hi Corrie,

Ik snap de manier waarop je het proces beschreven heb denk ik niet helemaal, maar het is wel goed om te weten dat een virtuele kopie geen volledig fotobestand is en als het ware verbonden is aan de originele DNG. Om die reden moeten ze ook bij elkaar blijven staan in dezelfde map.

Dankjewel voor de uitleg. Ik werk al jaren met Lightroom, maar niet met de mappen en bibliotheek. Ik doe alles met de Finder. Een aparte harde schijf met RAW-bestanden (alsof het de – onbewerkte – negatieven zijn), een NAS met de bewerkte bestanden (JPG) op datum en een map met alles op onderwerp. De nieuwe foto’s (RAW-bestanden) kopieer ik van het geheugenkaartje naar de Mac en naar de aparte HD, het geheugenkaartje gaat weer terug in de camera en formatteer ik, klaar voor het volgende gebruik. Die RAW-bestanden haal ik daarna binnen in Lichtroom Classic en na bewerken exporteer ik de bewerkte bestanden als JPG naar dezelfde map in de MAC en verwijder de RAW-bestanden. Daarna ga ik vanuit die map archiveren op datum en op onderwerp in de NAS en na afloop verwijder ik de bestanden van de Mac. Wellicht veel extra werk, maar zo is dat gegroeid. Ik gebruik ook geen trefwoorden in Lightroom. Wellicht doe ik het programma te kort om het te gebruiken alleen als ontwikkelmachine. Hartelijke groet, Wil van Elk.

Het programma heeft inderdaad meer organisatie mogelijkheden, maar het belangrijkste is dat je voor jezelf een fijne en vertrouwde methode vindt. Op die manier weet jij je foto’s ook terug te vinden en daar gaat het natuurlijk om.

Laat een reactie achter