Hoe Krijg Je Een Mooiere Sunflare?

Zie jij weleens van die prachtige foto’s waar een mooie sunflare in zit en lukt het je niet om deze zelf te maken? In dit artikel vind je handige tips die het makkelijker maken om een mooie sunflare in de foto te krijgen.

Wat is een sunflare

Eerst moeten we natuurlijk goed weten wat sunflare is. Het is eigenlijk dat de zon, of het licht direct in je lens schijnt. Hierdoor krijg je bijzondere effecten en soms ook ongewilde vormpjes en strepen door je foto heen. Lensflare en een sunflare zijn eigenlijk iets verschillend, een lensflare is namelijk vaak ongewild en een sunflare niet. Het lijkt heel erg op elkaar daarom noemen we het hier voor het gemak ook even hetzelfde. Sunflare kan een mooi effect geven aan je foto en zorgt vaak voor een warme gloed.

Sunflare in een foto

1. Probeer het niet op een bewolkte dag.

Een vereiste van een sunflare is natuurlijk dat de zon schijnt. Het gaat dus niet werken als je dit op een dag gaat proberen als het bewolkt is of wanneer de zon heel zwak schijnt

2. Zonsopkomst en zonsondergang

Het beste is als je het op een dag met hard licht probeert. De mooiste tijden op de dag zijn vaak in de ochtend als de zon opkomt of in de avond als de zon net ondergaat. De zon staat dan laag bij de horizon en zorgt voor mooi strijklicht langs het model of onderwerp. Je kunt het zonlicht makkelijk direct in het objectief laten schijnen.

3. Vergeet de zonnekap

Waar we de zonnekap meestal gebruiken ter bescherming en om ongewild licht uit de lens te houden willen we dat hier natuurlijk wel hebben. Het is daarom logisch om de zonnekap van de lens te halen. Een handige tip om de kans op een mooie sunflare te vergroten is om een zoomlens te gebruiken. Bij een zoomlens zijn er meer open ruimtes in de lens en meer bewegende onderdelen, waardoor je eerder dit effect kunt bereiken.

4. Fotografeer in de manuele stand

Als je een sunflare wilt fotograferen op de automatische stand is de kans erg groot dat je een hele donkere foto krijgt. Op deze donkere foto zal hoogstwaarschijnlijk de zon en alle hooglichten in de foto goed belicht zijn, maar is de rest van het onderwerp donkerder. Als je in manuele stand fotografeert kan je precies bepalen wat jij mooi vindt en heb jij de touwtjes in handen. Uiteraard is het ook mogelijk om vanuit de diafragmavoorkeuze te fotograferen in combinatie met een belichtingscompensatie in de plus.

5. Stel eerst scherp

Het is moeilijk scherp te stellen als de zon volop in de lens schijnt. Door de zon kan de camera bijna niet meer scherpstellen op het onderwerp dat jij wilt fotograferen. Hiervoor is het aan te raden om eerst scherp te stellen. Je kunt de zon afblokken met je hand en scherpstellen op het onderwerp. Als je daarna het objectief op manuele focus zet blijft de scherpstelafstand ongewijzgid. Nu kan je hand weer weg en kun je de foto maken.

6. Belicht je onderwerp

Zorg ervoor dat het onderwerp de beste belichting in de foto krijgt. Zeker als je modellen fotografeert. Als je hard tegenlicht hebt is de kans groot dat je onderwerp donker en onbelicht wordt en dit wil je natuurlijk niet. Je kan je onderwerp op verschillende manieren bijlichten. Je kan een reportage flitser gebruiken en inflitsen. Maar je kan ook het natuurlijke licht gebruiken doormiddel van een reflectiescherm. Het ligt er net aan wat jij mooi vindt

7. Speel met je diafragma

Je diafragma speelt een grote rol in de vorm van de sunflare. Probeer het maar! Als je diafragma kleiner is dan f/11 krijg je een meer “sterachtige” flare. Als je diafragma groter is dan f/8 (dus een lager F-getal) word je sunflare meer diffuus en egaler verdeeld.

sunflare belgie de haan met een hoog diafragma

8. Binnen en buiten het kader

Je kan ervoor kiezen om heel erg hard licht te gebruiken door de zon in het kader (de foto) te plaatsen. Het resultaat is de hardste en meest directe sunflare. Je kan de zon ook net buiten de foto houden voor een sunflare die veel meer diffuus is en daarom een zachter effect geeft.

Veel succes en vooral plezier met het maken van foto’s met sunflare! Heb je een prachtige foto gemaakt? Plaats deze foto dan op onze Facebook pagina!

Reacties (1)

Je kunt deze foto’s met lichtpunten ook fijn bewerken met de software “Lensflare Studio”.

Laat een reactie achter