Lightroom tutorial – Hoe je met presets schitterende zwart-wit foto’s krijgt

Vandaag staat er een nieuwe Lightroom tutorial voor je klaar. Met behulp van presets gaan we schitterende zwart wit foto’s creëren en stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een foto kunt bewerken.

De basisbewerkingen

We nemen een foto voor ons, de ingang van de sacre coeur in Parijs. Frankrijk. We gaan in Lightroom kijken wat we met deze foto kunnen doen. Wat we met deze foto willen bereiken is dat het oude er nog net iets meer uit komt dan wat je in de foto al ziet. We gaan eerst kijken naar hoe heftig de overbelichting is. Met behulp van de hooglichten kunnen we deze overbelichting gemakkelijk aanpassen zodat ook het wolkje weer terug komt in de lucht. Vervolgens kijken we naar de witte en zwarte tinten en we houden hier de ALT toets erbij. Met de ALT toets kan je precies zien hoeveel je de witte of zwarte tinten in de min of de plus moet zetten. Tot slot zetten we de foto iets rechter en maken we gebruik van de crop tool.

Wat ook ontzettend belangrijk is voordat je bewerkingen toepast is het tabblad ‘Lenscorrecties’. We zetten de vinken ‘Kleurcorrectie verwijderen’ en ‘Correcties profiel inschakelen’ aan.

Omzetten naar zwart-wit

We gaan de foto omzetten naar zwart wit. Nu kan dit heel makkelijk bij het tabblad ‘Standaard’, maar we gaan een andere stap nemen, een meer creatievere stap. Dit kan je bereiken met behulp van voorinstellingen (presets). We kiezen een preset en kijken wat het met de foto doet. Niet alle presets zijn even mooi en passen niet helemaal bij de look die we willen bereiken, dus dit blijft altijd even zoeken naar de juiste preset en sfeer. Uiteindelijk kiezen we voor een mooie preset, omdat de lichte delen in de foto de aandacht trekken en de algehele sfeer van de foto wordt enorm verbeterd.

Nu zijn we er echter nog niet. We willen de foto namelijk een sepia kleurtje geven. We gaan hiervoor naar het tabblad ‘Gesplitste tinten’. Hier kan je een bepaalde kleur meegeven aan je hooglichten of schaduwen. Bij deze foto gaan we kijken wat er gebeurt als de hooglichten een sepiatint geven. Met gesplitste tinten kan je volledig zelf de kleur die je wenst toepassen.

Na een goede blik op de foto brengen we een radiaal filter aan op een specifiek deel van de foto, omdat dit deel er nog niet echt uitspringt.Trek een cirkel rond het onderwerp wat je helderder wilt hebben en je kan dit gedeelte opnieuw aanpassen. Tot slot zetten we de scherpte omhoog in ‘Details’. De ALT toets komt hier weer terug. Voeg scherpte toe terwijl je de ALT toets indrukt. De scherpte wordt nu toegepast op alles wat wit is.

Ben je geïnteresseerd geraakt in het toepassen van presets? Via onze eigen zwart-wit presets aan voor Lightroom en kijk ook naar deze pagina voor meer presets. Bekijk de video hieronder of op ons Youtube kanaal.

4 responses on "Lightroom tutorial - Hoe je met presets schitterende zwart-wit foto's krijgt"

  1. Bij mij is de video ook niet te zien. Op de plek waar ie zou moeten staan is een wit vlak…

    • Heel vreemd. We proberen hiervan de oorzaak te vinden. Je kan in ieder geval op de link klikken via boven de video staat. Je komt dan op ons Youtube kanaal terecht waar de video ook te vinden is.

  2. De link naar de video is niet aanwezig. Kan dus niets bekijken.

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE