Hoe gebruik je Lightroom presets en Aurora HDR/Luminar Looks?

Wanneer je foto wilt bewerken in het programma Lightroom, Aurora HDR of Luminar kan je Presets of Looks gebruiken. In onderstaande video vertellen wij hoe je Presets of Looks het beste kan gebruiken en waar je op moet letten.

Wat is Presets of Looks?

Een Preset of Look is een bundeling van bewerkingen die je met slechts één muisklik kan toepassen op een foto. Bewerkingen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een aangepaste witbalans, contrast, hooglichten, schaduwen, witte tinten, zwarte tinten, helderheid, HSL en/of gesplitste tinten. Een preset kan je zelf samenstellen, maar ze zijn ook op internet te koop en soms zelfs gratis te vinden. Voor Lightroom hebben wij een overzicht gemaakt van ruim 200 gratis en betaalde presets.

In het programma Lightroom heet de bundeling van bewerkingen een Preset (in de Nederlandstalige versie wordt het een Voorinstelling genoemd). In het programma Aurora HDR of Luminar heet het Looks.

Aan de slag

Een Preset of Look werkt niet altijd meteen op een foto. Presets zijn bedoeld om je fotobewerking de goede richtig op te sturen. Klik eerst naar een Preset aan die jij goed vindt werken op een foto. Als je er één hebt gevonden die in jou smaakt valt, kan je kijken naar de bewerkingen waaruit de Preset is opgebouwd. Stel je vind het contrast of de verzadiging net te hoog, je kan dit eenvoudig aanpassen met de schuifbalkjes. Uiteindelijk pas je het aan naar eigen smaakt.

Als je een Preset gevonden hebt die je vaak op dezelfde manier aanpast, is het mogelijk om de aangepaste preset ook op te slaan als nieuwe preset. Dit voorkomt dat je keer op keer de aanpassingen moet maken. Zo kan je dus ook je eigen Presets ontwerpen en eventueel met andere Lightroom gebruikers delen.

Let er dus op dat een Preset niet altijd meteen volledig op de foto werkt. De meeste Presets hebben nog wat aanpassingen nodig. We horen graag wat voor Presets of Looks jullie graag gebruiken. Laat het ons weten door hieronder te reageren.

Meer leren over HDR-fotografie?

Er valt behoorlijk wat te leren over het maken van HDR-foto’s. Daarom hebben we een speciale HDR-fotografie pagina gemaakt waarin we dit brede, maar interessante onderwerp extra duidelijk uitleggen. Op deze pagina staan onder anderen tips, tutorials en stappenplannen voor het maken van een prachtige HDR-foto. 

Reacties (2)

Heb je die ook voor Photoshop?

Tegenwoordig zijn de Lightroom presets ook in Photoshop CC te gebruiken indien het type preset bestand .xmp is. Deze kan je dus ook in Photoshop CC importeren en via Camera RAW gebruiken.

Laat een reactie achter