Hoe bewerk je een landschapsfoto in Lightroom en Photoshop

Vorige zomer heb ik door IJsland gereisd en daar maakte ik onder andere deze foto. Vandaag ga ik jullie laten zien hoe ik deze landschapsfoto in Lightroom en Photoshop bewerk!

We beginnen in Lightroom

We beginnen in Lightroom. Aangezien we de foto gaan bewerken selecteren we het ontwikkelen venster. Hier beginnen we met de standaard bewerkingen.

Ga naar het ontwikkelvenster

– Ik zet de belichting iets omhoog, de foto wordt nu dus iets lichter.
– Het contrast mag flink omhoog. Ik houd normaal ook wel van redelijk wat contrast in een foto, maar bij een landschapsfoto mag dit nog wel iets sterker.
– De hooglichten zetten we iets lager en de schaduwen lichten we iets op. Hiermee breng je de details in de lichte en donkere delen iets beter naar voren. Wel zal je merken dat er nu iets van contrast verloren gaat.
– Dat verloren contrast gaan we oplossen door de witte tinten nog iets witter te maken en de zwarte tinten nog iets zwarter.
– De helderheid en verzadiging zet ik ook iets omhoog

We passen de standaard bewerkingen toe

Ik heb deze foto met een grijsfilter gemaakt en daardoor is er een sterke vignettering rondom de foto ontstaan. Dit kunnen we corrigeren bij lenscorrecties! Als je iets naar beneden scrolt zie je als het goed is “vignetten” staan. Zet dit schuifje iets naar rechts.

Klik met je rechtmuisknop om verder in Photoshop te gaan

Het deel in Lightroom zit erop, dus we kunnen verder in Photoshop! Klik met je rechtermuisknop op de foto en ga vervolgens naar “Bewerken in” > “Bewerken in Adobe Photoshop”. De bewerkte foto wordt nu in Photoshop geopend.

De vlekjes wegwerken met de kloonstempel

Aangezien er behoorlijk wat water van de waterval afkwam en daardoor mijn lens vies werd, zitten er een paar vlekjes in de foto [A]. Die vlekjes gaan we wegwerken met behulp van de kloonstempel [C]. Maak als eerst een kopie van je achtergrond (CTRL + J) [B]. Want stel je maakt nu een fout, dan hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen, want de achtergrond is nog in takt! Zet de dekking [D] op ongeveer 16%. Selecteer nu terwijl je ALT ingedrukt houdt het deel waarvan gaat klonen en werk vervolgens het vlekje netjes weg.

Aangezien ik de foto met een lange sluitertijd heb gemaakt en de mensen tijdens het maken van de foto niet helemaal stil zijn blijven staan, is er rondom de personen een waas te zien. Ook die waas halen we met het kloonstempel weg!

Vlekjes wegwerken met niveaus

Aan de linkerkant van de waterval zijn ook een aantal vlekjes te zien [A]. Zoals je kunt zien zijn de plekjes alleen iets lichter dan de rest van de foto en is er verder niks storends te zien. Dus als we deze vlekjes nu plaatselijk iets donkerder maken, zullen ze vanzelf onzichtbaar worden! Daarom gaan we deze vlekjes weghalen met behulp van de optie niveaus [B].  Zet het linker en het middelste puntje bij C iets naar rechts, als het goed is wordt de foto nu donkerder.

Het effect plaatselijk toevoegen

Dit donkere effect willen we alleen plaatselijk toepassen. Draai als eerste het laagmasker om (CTRL + I) en pas vervolgens met het witte penseel de bewerking op de vlekjes toe. Lees voor meer informatie over laagmaskers het artikel:

Met niveaus de foto donker maken

Als het goed is zijn alle storende elementen verdwenen dus kunnen we weer verder met de gehele foto. Als eerste gaan we de donkere tinten nog iets donkerder maken. Open een nieuwe aanpassing “niveaus”. Sleep het linker puntje een stukje naar rechts, het middelste puntje mag je laten staan en het witte puntje mag je iets naar links verschuiven. Kijk vooral wat bij jouw foto het beste uitpakt, het is in ieder geval de bedoeling dat vooral de donkere tinten een stukje zwarter worden.

De donkere delen donkerder maken

Dit effect gaan we vervolgens plaatselijk toepassen, draai het laagmasker dus weer om (CTRL + I). Het is nu de bedoeling dat je handmatig delen van de foto donkerder gaat maken. Kijk goed naar de schaduwen, lijnen en reflecties die al aanwezig zijn, want die willen we juist versterken. Je kunt dit vergelijken met een soort van tekenen!

Met niveaus de foto lichter maken

We gaan vervolgens precies hetzelfde voor de lichte tinten doen. Open een nieuwe laag “niveaus” en maak deze laag een stuk lichter door het rechter puntje naar het midden toe te slepen.

De lichtere delen witter maken

Nu doen we hetzelfde als bij de donkere tinten, alleen nu ga je de lichtere delen van de foto versterken.

Met kleurbalans de foto warmer maken

Om een iets warmere sfeer te creëren passen we de kleurbalans nog een beetje aan. We zetten de rode en de gele tinten iets omhoog.

De foto bijsnijden

En als allerlaatste snijd ik de foto nog iets bij!

Het eindresultaat

En dan is dit het eindresultaat.

Handige Adobe Photoshop sneltoetsen

We hebben nog een leuke extra voor iedere Adobe Photoshop gebruiker, namelijk een spiekbriefje met sneltoetsen. Sneltoetsen zijn de toetsen op je toetsenbord waar een bepaalde Photoshop actie achter zit. Door veel sneltoetsen te gebruiken, kun je een stuk sneller werken in dit fotobewerkingsprogramma. Vul hieronder je naam en e-mailadres in en wij mailen het spiekbriefje binnen 15 minuten:

Laat een reactie achter