High Key & Low Key Fotografie

High Key en Low Key zijn vast termen die je wel eens voorbij hebt zien komen, maar wat beteken zij precies? In dit artikel leggen we je duidelijk uit wat het verschil is tussen high key en low key fotografie en wat de eisen van een echte high- of low key foto zijn.

Inhoud van dit artikel:
1. Wat is High Key en Low Key fotografie
2. High Key Fotografie
3. Low Key Fotografie
4. Het histogram gebruiken bij High en Low key fotografie
5. Hoe kun je een High Key of Low Key foto maken?

Wat is High Key en Low Key fotografie?

Bij High Key en Low Key fotografie leg je de focus op de donkere of lichte (kleur)tinten in de foto. Dat maakt high en low key fotografie ook anders dan een onderbelichte of overbelichte foto. High en Low key foto’s zijn geen mislukte foto’s, maar goed doordachte ‘kunstwerken’. De kunst achter high en low key is de bewuste keuze die je als fotograaf maakt. Door die bewust keuze te maken kun je vormen en sfeer in je foto benadrukken. Zo benadruk je met High Key fotografie de lichte tinten in de foto, waardoor puurheid en eerlijkheid in de foto worden versterkt. Dit kun je vergelijken met een mistlaag en diens onthullende karakter. Bij Low Key fotografie benadruk je de mystiek, verholenheid en duisternis. Je zou het kunnen vergelijken met een donkere avond met alleen kaarslicht, waarin je enkele vormen nog kunt waarnemen. Dit donkere en duistere is overigens niet nieuw. Ook in de schilderkunst schilderde de oude meesters met clair-obscur wat donker licht betekent. Wanneer je in een zwarte spiegel kijkt zie je ook hoe het zwart de witte tinten wegfiltert en zo een koelere en mysterieuze sfeer laat zien. Ook Het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer is een goed voorbeeld van Low Key fotografie, waarin de parel de eye-catcher is doordat dit het licht opvangt.

High Key fotografie

Als je naar high key foto’s kijkt vallen je eigenlijk gelijk een aantal dingen op. Je hebt vaak een erg lichte tot volledig witte achtergrond. Ook zitten er bijna geen schaduwen in je foto. Zo krijg je dus een heel erg schoon ogende foto met een heel laag contrast. Als je de foto hebt gemaakt en je zou op het histogram kijken, lees je waarschijnlijk af dat de foto overbelicht is. Dit is juist het effect wat we willen bereiken. Een High Key Foto is te herkennen aan:

  • Laag contrast
  • Veel lichte tinten
  • Zachte overgangen binnen vormen
  • Weinig schaduw
voorbeeld high key fotografie high key fotografie histogram

Low key fotografie

Low key fotografie is eigenlijk het tegenovergestelde van high key fotografie. In plaats van de foto heel licht en schoon is alles heel donker. De achtergrond is vaak volledig zwart en soms valt het model er bijna in weg. Je creëert hier een heel andere sfeer mee dan met high key foto’s. Deze sfeer kan je makkelijk spannend ogende foto’s maken. Als je hier naar het histogram kijkt zie je dat er helemaal geen lichte delen inzitten. Dus geen highlights. Ook zal je histogram aangeven dat je foto eigenlijk onderbelicht is. Ook hier is dat weer het doel. Een Low Key foto is te herkennen aan:

  • Hoog contrast
  • Veel zwarttinten
  • Lichte contourlijnen
  • Harde schaduwen

Het grote verschil tussen een low key foto en een onderbelichte foto is dat de low key foto nog veel energie heeft. Onderbelichte foto’s zijn futloos en missen verzadiging en karakter. Low Key foto’s hebben dus wel die donkere tinten, maar zijn wel goed belicht.

voorbeeld van low key fotografie low key histogram

Het histogram gebruiken bij High en Low key fotografie

Het Histogram gebruik je nadat je de foto het gemaakt. De foto bepaald immers hoe het histogram eruit ziet. Het histogram kan een handig hulpmiddel zijn wanneer je de foto niet gelijk op de computer kunt bekijken. Je krijgt dan een eerlijk beeld over de kwaliteit van de belichting in je foto. Wil je een high key foto maken? Dan zit het grootste deel van de foto links in het histogram. Maak je een low key? Dan zit het grootste deel juist rechts. Je zult anders dan bij ‘gewone’ foto’s al sneller met grote pieken te maken krijgen. Je zult dus merken dat bij High en Low key fotografie de pieken in het histogram sterker naar één zijde neigen.

een voorbeeld van een 3 histogrammen, donker licht en gemiddeld.

Hoe kun je een High key en Low key foto maken?

Het is altijd spannend om je eerste high en low key foto te maken. De belangrijkste onderdelen om naar te kijken zijn het eerder genoemde histogram, de belichtingsmethode en de externe belichting.

Het Histogram
Allereerst helpt het histogram jou om de foto te analyseren nadat je deze gemaakt hebt, zoals al in de vorige alinea naar voren kwam. Dit is een erg handig hulpmiddel om te voorkomen dat je tinten over het hoofd ziet.

Belichtingsmethode
Verder is het kiezen van de juiste belichtingsmodes een belangrijk onderdeel. Wanneer je normaal gesproken een foto maakt zie je de belichtingsmeter in het informatiescherm of door de zoeker van je camera. Bij de meeste camera’s komt deze echter pas tevoorschijn wanneer je in de manuele stand fotografeert, omdat de camera de belichting in de andere programmastanden zelf in de handen heeft. Op de belichtingsmeter kun je aflezen of de instellingen voor een goede belichting zorgen voor dat gegeven moment. De belichtingsmeter maakt vervolgens aan de hand van de door jou ingestelde instellingen de schatting. Daarin komt ook naar voren of je mogelijk een instelling moet wijzigen omdat de foto onder- of overbelicht is. Hoe de camera die berekening maakt? Daar heb je gelukkig ook invloed op. Zo zijn er enkele lichtmeting methodes (zie onderstaande afbeelding). In de meeste gevallen meet de camera naar de matrix methode. Daarbij wordt een gemiddelde van de gehele foto genomen. Nou gaat dat bij low en high key fotografie niet op, omdat we juist met meer lichte en donkere delen werken. Voor high en low key fotografie kun je dus het beste naar spotmeting werken. De camera maakt dan de berekening naar aanleiding van het door jou scherp gestelde onderwerp. Handig, want nu worden de grote lichte of donkere vlakken die je graag wilt buiten beschouwing gelaten.

camera lichtmeting uitleg

Externe belichting
Verder kan externe belichting jou helpen met het behalen van het gewenste resultaat. Externe lichtbronnen kunnen van alles zijn. Reflectieschermen, lampen of externe flitsers. Door een lichtbron te plaatsen kun je de contouren van vormen versterken. Ook geef je jezelf de ruimte om live al te kunnen zien wat de resultaten ongeveer zullen zijn. Kortom, zonder extra lichtbron is het nog lastiger om de high en low key foto’s te maken, omdat je dan vaak afhankelijk bent van het aanwezige licht. Verder kun je de sterkte van de lichtbron nog beïnvloeden. Zo past hard licht heel goed bij het mysterieuze karakter van low key fotografie en kan een softbox juist de zachte sfeer van high key fotografie versterken.

Speel gerust met deze extra lichtbron. Omdat je vaak maar op de contouren en vormen van één onderwerp focust, kun je daar heel leuk mee spelen. Het standpunt van het licht en diens lichtval kan al gauw de vorm versterken of juist verzwakken.

Wil je meer leren over high key en low key fotografie? Kijk dan ook eens naar onze workshop studiofotografie!

Reacties (2)

kan ik dat ook bereken met met camera

Laat een reactie achter