Handige Photoshop Sneltoetsen

Adobe Photoshop sneltoetsen zorgen ervoor dat je workflow een stuk sneller gaat dan wanneer je alles met de muis of tekentablet moet doen. Door simpelweg één toets (of combinatie van toetsen) op het toetsenbord in te drukken kun je al bepaalde handelingen en bewerkingen uitvoeren op een foto. Hieronder vind je een aantal handige Photoshop sneltoetsen die je ongetwijfeld regelmatig gaat gebruiken. Voor de Mac gebruikers onder ons! Gebruik in plaats van CTRL de COMMAND toets.

Inhoud van dit artikel:
1.0 Waar zijn sneltoetsen voor?
2.0 Photoshop sneltoets: D
3.0 Photoshop sneltoets: CTRL + J
4.0 Photoshop sneltoets: B
5.0 Sneltoets om het penseel groter of kleiner te maken
6.0 Sneltoets om de hardheid van het penseel aan te passen
7.0 Sneltoets om snel van voor- en achtergrondkleur te wisselen
8.0 Sneltoets om snel in en uit te zoomen
9.0 Sneltoets om de hele foto te zien
10. Photoshop sneltoets: Spatiebalk
11. Download hier jouw gratis sneltoetsen

Waar zijn sneltoetsen voor?

Voor wie nog nooit gebruik heeft gemaakt met sneltoetsen gaat een wereld open wanneer je voor de eerste keer de sneltoetsen gebruikt. Sneltoetsen heten namelijk niet voor niets sneltoetsen. De sneltoetsen bestaan vaak uit afzonderlijke en/of toetscombinaties die voor een bepaalde actie zorgen. De meest bekende zijn Ctrl + X, Ctrl + C en Ctrl + v. Oftewel, knippen, kopiëren en plakken. Naast deze bekende shortcuts heeft Photoshop ook een eigen setje aan sneltoetsen. Goed nieuws, want in onze blog kun jij de totale lijst Adobe Photoshop sneltoetsen gratis downloaden!

Photoshop sneltoets: D

De voorgrond en achtergrondkleur wijzigen we regelmatig om bepaalde effecten te creëren. Echter soms wil je weer terug naar zwart en wit. Je kunt dan natuurlijk voor zowel de voorgrond als de achtergrond een kleur apart instellen, maar het is veel sneller om de letter D op het toetsenbord in te drukken. Het staat dan direct goed!

Photoshop sneltoets: Ctrl + J

Wil je een foto bewerken, maar eigenlijk het origineel intact houden? Dupliceer aan het begin van de fotobewerking de achtergrondlaag met behulp van sneltoets Ctrl + J. Deze sneltoets kun je uiteraard ook gebruiken in een later stadium van het fotobewerkingsproces als je een bepaalde laag wilt dupliceren.

Photoshop sneltoets: B

Het mooie van Photoshop is dat je hele specifieke aanpassingen kunt maken. Een veel gebruikt gereedschap is het penseel (brush). Deze kun je iedere keer aanklikken, maar door de toets B op het toetsenbord te gebruiken kun je het penseel direct activeren.

Sneltoets om het penseel groter of kleiner te maken

Het groter en kleiner maken van het penseel kun je ook eenvoudig op het toetsenbord doen. Druk [ in om het penseel kleiner te maken en gebruik ] om het penseel groter te maken.

Sneltoets om de hardheid van het penseel aan te passen

Niet alleen de grootte van het penseel, maar ook de hardheid kun je met een druk op de knop aanpassen. Je vindt deze toetsen op dezelfde plek als de vorige, alleen nu moet je shift indrukken. Dus SHIFT + [  ]. Dat is hetzelfde als { } .

Sneltoets om snel van voor- en achtergrondkleur te wisselen

Als je regelmatig gebruikmaakt van maskers dan gebruik je vaak het penseel om bepaalde delen van een laag zichtbaar of onzichtbaar te maken. Hiervoor heb je een wit of zwart penseel nodig. Deze kleuren kun je instellen als voorgrond- en achtergrondkleur. Om snel te wisselen van voorgrond- en achtergrondkleur kun je sneltoets X gebruiken.

In en uitzoomen

Om alle details en de foto goed in zijn geheel te kunnen bekijken is het erg fijn om tijdens het Photoshoppen de foto snel in en uit te kunnen zoomen. Zoomen werkt ook heel gemakkelijk met het trackpad van de laptop, maar er is een nog preciezere manier om dit te doen, namelijk de toetscombinatie CTRL + plus (+) en CTRL + min (-). Deze handige toetscombinatie maakt het nog gemakkelijker om in en uit te zoomen,

Sneltoets om de hele foto te zien

Het is ook erg handig om de foto af en toe in zijn geheel te bekijken. Je zou dan handmatig kunnen uitzoomen, maar meestal wordt de foto dan net te klein of is hij net niet helemaal zichtbaar. Een handige oplossing hiervoor is de sneltoets CTRL + 0. De foto wordt dan precies passend in het scherm weergegeven!

Photoshop sneltoets: spatiebalk

Het nadeel van ver ingezoomd zijn, is dat je maar een klein stukje van de foto ziet. Gelukkig kun je met behulp van het handje de foto verslepen en zo naar de gewenste plek gaan. Nu is het wel erg vervelend als je dat handje steeds weer opnieuw in de linker balk moet selecteren. Gelukkig heeft Photoshop hier ook een handige sneltoets voor, namelijk de spatiebalk. Houd de spatiebalk ingedrukt en het handje verschijnt! Terwijl je de spatiebalk ingedrukt blijft houden kun je vervolgens het handje naar het gewenste gedeelte in de foto verplaatsen.

Gratis Photoshop Sneltoetsen

adobe photoshop sneltoetsen

Reacties (1)

Na een update van mijn iMac en photoshop doet de sneltoets shift control Option E het niet meer en niemand kan me helpen dit te herstellen , heb jij een idee?

Laat een reactie achter