Gouden uurtje versterken

Een tijdje terug had ik een supertoffe fotoshoot rond zonsondergang. Op een bepaald moment was de zon helaas eventjes weg, wel zorgde dit voor mooi zacht licht en een mooie oranje gloed langs de bomen. Maar het echte gouden uurtje was niet meer zo duidelijk te zien. Gelukkig kun je dit heel gemakkelijk in Photoshop aanpassen, vandaag zal ik jullie laten zien hoe dat werkt!

TIP: Snap je iets nog niet helemaal of zijn sommige dingen helemaal nieuw voor je? Kijk dan ook eens in de vorige artikelen over “de basis van lagen & maskers” en “de basis over curven”

Zonsondergang versterken photoshop orgineel

We beginnen met deze basis foto. Ik heb in Lightroom alvast mijn standaardbewerkingen toegevoegd. Je ziet dat er rondom de bomen een lichte oranje gloed te zien is!

Zonsondergang versterken kleurbalans

Als eerste openen we bij aanpassingen “kleurbalans”. De bovenste slepen we iets naar de rode kant en de onderste iets naar de gele kant. Je ziet dat de hele foto nu iets warmer wordt.

Zonsondergang versterken kleurbalans laagmasker

Dit effect willen we vooral op de omgeving en iets minder op het stelletje toepassen. Daarom klik ik nu het laagmasker aan en selecteer ik een zwart penseel. De dekking zet ik op 50% en vervolgens ga ik met het penseel over het stelletje.

Zonsondergang versterken verzadiging

Nu gaan we de gloed rondom de bomen iets versterken. Ik ga bij aanpassingen naar “kleurtoon/verzadiging”. Vervolgens selecteer ik de gele tinten en zet ik de verzadiging iets omhoog.

Gouden uurtje versterken verzadiging laagmasker

Oké dit effect is wel een beetje overdreven, daarom keer ik het laagmasker nu om (CTRL+I) en selecteer ik een wit penseel. De dekking laat ik gewoon op 50% staan en dan ga ik met het penseel over de oranje rand bij de bomen.

Gouden uurtje versterken oplichten

Nu gaan we het midden van de foto iets oplichten. Ga daarvoor bij aanpassingen naar “curven”. Sleep het midden van de curven iets omhoog. Als het goed is zie je dat de hele foto nu iets oplicht.

Gouden uurtje versterken laagmasker oplichten

Nu keren we het laagmasker weer om (CTRL+I). Dan selecteren we weer een wit penseel en lichten we het midden van de foto op!

Gouden uur versterken matte curven

Dan gaan we weer bij aanpassingen naar “curven”. We slepen het linker puntje iets omhoog en dan trekken we de lijn vervolgens ten hoogte van het tweede puntje weer iets naar beneden. Als het goed is zie je nu een mat effect ontstaan. Ik vind het effect hier iets te heftig dus daarom zet ik de dekking van de laag nog iets lager.

Gouden uur donkere curven

Nu gaan we het effect wat we hierboven hebben gedaan nog eens toepassen. Alleen deze keer mag het iets donkerder zijn!

Gouden uur donkere curven plaatselijk

En als laatste maken we de randen en de overgang van het gras naar de bomen nog iets donkerder. En dan is dit ons eindresultaat!
Photoshop Cursus

Heb je Photoshop Elements? Daar hebben wij ook een cursus voor! Klik hier voor de cursus Photoshop Elements.

Delen met je fotografie maatjes via:

0 responses on "Gouden uurtje versterken"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE