Goede oplaadbare batterijen voor externe flitsers

Goede (oplaadbare) batterijen voor een externe flitser zijn onmisbaar, zeker als je lange fotoshoots doet zoals het fotograferen van een bruiloft. Natuurlijk is het niet erg om een keer van batterijen te wisselen, maar het is vervelend als je dit te vaak moet doen. Los van hoe vaak je met een opgeladen set batterijen kan flitsen, varieert de recycletijd per merk batterijen. De recycletijd is de tijd die een reportageflitser nodig heeft na een flits voordat je weer opnieuw kan flitsen. Als je op volle kracht flitst is het belangrijk dat de recycletijd snel is, anders zal de reportageflitser bij de volgende foto niet flitsen. Kortom, als fotograaf heb je gewoon goede oplaadbare batterijen nodig. Veel van onze Externe Flitser / Reportageflitser cursisten vroegen wat nu echt goede batterijen zijn voor de externe flitser. Hieronder lees je daar meer over.

Oplaadbare IKEA batterijen vs. Oplaadbare Eneloop batterijen

Vrij recent kwam ik een artikel tegen van de fotograaf Matthew Gore over oplaadbare batterijen. Bij de IKEA liep hij tegen de LADDA oplaadbare AA batterijen aan met een capaciteit van 2450 mAh voor slechts 5,99 euro. Dat is heel goedkoop voor oplaadbare batterijen met deze capaciteit die volgens IKEA zeker 500 keer opgeladen kunnen worden. De vraag was natuurlijk of het ook goede oplaadbare batterijen zouden zijn voor een externe flitser. Matthew nam de proef op de som en vergeleek ze onder andere met Eneloop batterijen van Panasonic (Sanyo), die door veel fotografen gebruikt worden. De Eneloop Pro batterijen hebben een capaciteit van 2500 mAh, maar met +/- 15 euro wel een stuk duurder.

Beste oplaadbare batterijen externe flitser

Als test werden er 20 flitsen afgevuurd, zo snel mogelijk achter elkaar. Bij de IKEA batterijen duurde dat 55.33 seconden terwijl dat bij de Eneloop batterijen 56.13 seconden was. Dit komt door een kortere recycletijd van de IKEA LADDA batterijen, 2.9 vs. 3.16 seconden. De oplaadbare LADDA batterijen komen dus beter uit deze test met een externe flitser. Het verschil is niet enorm waardoor je kan aannemen dat de kwaliteit vergelijkbaar is. Echter de prijs van deze IKEA batterijen is wel een stuk lager en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

 

Wat vind jij de beste oplaadbare batterijen voor externe flitsers?

Wij zijn erg benieuwd welke oplaadbare batterijen jij gebruikt voor je externe flitser en wat je ervaringen hiermee zijn. Laat het weten door te reageren op dit bericht.

Reacties (18)

Wat je absoluut niet moet kopen zijn de Powerbase batterijen van de LIDL…

Ik kocht ze ( erg goedkoop…) om eens uit te proberen in mijn camera. Puur hobbymatig trouwens.
Een gevalletje misleiding, zie de post hieronder van iemand op klacht.nl:

” Mijn moeder heeft 2 setjes PowerBase AA 2000mAh oplaadbare AA batterijen gekocht bij de Action. In vergelijking met andere oplaadbare batterijen met een vergelijkbaar vermogen, zijn deze zeer snel leeg.

Nadat ik de batterijen getest heb in een professionele lader, is het duidelijk waarom deze snel leeg zijn.
De batterijen hebben een vermogen van slechts 500mAh in plaats van de vermelde 2000mAh. Het lijkt hier om oplichting te gaan van de fabrikant, want de batterijen wegen slechts 11 gram per stuk (32-45 gram is gebruikelijk voor 2000mAh).”

Bedankt voor de waardevolle reactie, erg handig om te weten.

Hoi Mark,

De IKEA batterijen komen uit dezelfde fabriek als Eneloop en nog veel meer merken. Het zijn stuk voor stuk goede batterijen, en soms loopt de een net iets voor op de ander.
Wat je vertelde over the BQ-CC55 lader is ook helemaal waar. Prima lader voor eneloop batterijen. Alhoewel hij niet zo goed om kan/wil gaan met oudere niet-eneloop batterijen die al veel weerstand intern hebben opgebouwd.
Ikzelf ben een eneloop freak en heb er een hele website aan besteed.. yep, 20 pagina`s over 1 merk 😉 Het heet eneloop101.com, (wel in het Engels) als je voor de gein bij Rewrapped Eneloops kijkt zie je daar nog heel veel merken die ook uit dezelfde fabriek komen.

De IKEA komen overeen met de Eneloop PRO. De gewone eneloop (de 1900mAh versie) heeft IKEA helaas niet. Wel weer de beige versie die hetzelfde is als de Eneloop lite.

Hi Chibim,

Hartelijk dank voor je reactie. Altijd goed om te horen hoe het in elkaar steekt van iemand die veel ervaring hiermee heeft 🙂

Ik heb ook de Eneloop batterijen omdat ze nauwelijks leeglopen. Ik vraag me nu nog af wat een goede oplader ervoor is, zijn daar nog do’s en dont’s over te vinden misschien?

Zelf ben ik tevreden over de Panasonic BQ-CC55E, maar ik durf niet te zeggen hoe deze zich verhoudt t.o.v. andere batterijladers.

Ik gebruik zelf al een aantal jaar naar volle tevredenheid de Ikea batterijen. Eerst de 2000mAh variant en nu extra de 2450mAh variant. Ook als je ze niet veel gebruikt blijft de lading behouden. Werkt perfect. En door de prijs is het prettig om een extra set aan te schaffen

Bedankt voor het delen van je ervaringen Edwin 🙂

ik gebruik deze van aldi de ready to use oplaadbare batterijen, hebben hun test zeker doorstaan gebruik deze nu toch al enkele jaren zonder problemen, liggen hier naast de enneloop
ook na een tijdje behouden deze hun sterkte
voor de prijs moet je het niet laten
4.99 voor 4 stuks

Bedankt voor de tip Frank

Afgelopen 2 jaren gebruik ik Vapextech (NiMH)batterijen. 11 euro voor 4 stuks van 2900mAh.
Ik ben erg tevreden over de power. Snelle herlaad-tijd voor mijn flitsers (3 stuks Nissin di 700A). Ik kan nu ook op hoge snelheid flitsen, niet op volle sterkte, maar zeker halve sterkte met camera in burst-mode.

Ik heb geen ervaring met de Eneloop Pro batterijen, maar zoals ik het gebruik is wat ik heb ruim voldoende.

Dankjewel voor de tip 🙂

Ik gebruik sinds een jaar of twee tot volle tevredenheid de Eneloop Pro batterijen.
Ikea zit hier een paar straten verder, dus ga ik zeker eens een keer langs om de batterijen uit te proberen.

Laat je bevindingen weten John 🙂

Hier werden 20 flitsen afgevuurd. Hoeveel flitsen kun je afvuren met een volle batterij ? Is dit ook vergelijkbaar ? Werden de flitsen met 1/1 kracht afgevuurd ?

Met volle batterijen haal je vaak wel 200 flitsen

Wat ook in dit verhaal vergeten wordt is dat Eneloop batterijen na maanden nog hun lading hebben terwijl dat van de IKEA batterijen nergens getest is. Voor sommigen een groot voordeel als je niet zo vaak fotografeert of niet goed bij hebt gehouden of je batterijen opgeladen zijn.

Dat is inderdaad niet in de test van Matthew meegenomen en zeker wel een factor om naar te kijken. Gezien de batterijen op het eerste gezicht goed lijken te zijn is het het proberen waard.

Laat een reactie achter