Gemini 2 – Eenvoudig dubbele foto’s vinden op de Mac

Je kent het wel… door de jaren heen heb je vele foto’s gemaakt en bewerkt en je hebt het gevoel dat er misschien wel veel dubbele foto’s op de harde schijf staan. Als ze in dezelfde map staan (onder verschillende namen) zijn ze misschien nog eenvoudig te vinden, maar als de locaties verschillen is het zoeken naar een naald in een hooiberg. Gemini 2 is een handig programma van MacPaw die dubbele foto’s snel opspeurt op je Macbook of iMac. Nadat de dubbele foto’s gevonden zijn kan jij bepalen wat ermee moet gebeuren. Het is een eenvoudige manier om je Mac even op te schonen.

Hoe werkt Gemini 2

Na het installeren start het programma op en kan je selecteren waar en waarop je wilt zoeken. Je kan besluiten alleen op afbeeldingen of muziek te zoeken en dat in combinatie met een locatie. Dit kan een specifieke map zijn op de Mac, de gehele harde schijf of een externe harde schijf. Daarna druk je op de knop ‘zoek duplicaten’ en Gemini 2 gaat aan de slag. Dit duurt natuurlijk even afhankelijk van hoeveel bestanden er in de mappen staan. Je kan het programma gewoon op de achtergrond laten draaien terwijl je met andere dingen verder gaat. Als het programma klaar is krijg je een nieuw scherm te zien met de dubbele foto’s of muziekbestanden.

Gemini 2 (MacPaw) - Hoe werkt het?

Het startscherm waar je kunt bepalen waar en waarop gezocht moet worden

Gemini 2 (MacPaw) - Dubbele foto's verwijderen

Het resultaat na even zoeken

Dubbele foto’s op de Mac verwijderen

In een overzichtelijk scherm laat Gemini 2 zien welke foto’s er dubbel aangetroffen zijn op de harde schijf. Het handige hiervan is dat Gemini 2 niet alleen naar de bestandsnaam kijkt, maar ook naar de eigenschappen van de foto’s. Zo kunnen bijvoorbeeld camera-instellingen en opnametijdstip ook meegenomen worden in de vergelijking. Op die manier komen vrijwel alle duplicaten bovendrijven. Gemini 2 laat met een cijfer zien hoe vaak het bestand aangetroffen is waarna je per foto kan bepalen wat ermee moet gebeuren. Je kan duplicaten verwijderen of, als de duplicaten bewust op de computer staan, gewoon behouden. Na de selectie klik je op ‘verwijderen’ en je Macbook of Mac is weer opgeschoond.

Gemini 2 van MacPaw - Foto's verwijderen

Meer ruimte op mijn harde schijf

In het bovenstaande voorbeeld heb ik Gemini 2 mijn externe harde schijf laten scannen waar ik al mijn foto’s bewaar. Hoewel ik dacht altijd gestructureerd te werk te gaan en niet heel veel dubbelingen zou hebben, zorgde dit uiteindelijk toch voor ruim 1GB opschoning.

Meer informatie en voor de Windows gebruikers

Wil je meer informatie over Gemini 2? Klik hier om naar de website te gaan. Aangezien Gemini 2 speciaal voor de Mac is kan je deze software niet gebruiken op Windows. De ontwikkelaar, MacPaw, heeft echter wel een oplossing voor Windows-gebruikers. Dit programma heet CleanMyPC (na 2021 wordt dit programma niet meer geüpdatet).

Reacties (8)

ik heb bijna vierduizend dubbele en driedubbele , moet ik nu een voor een aangeven wat ik er mee wil? Kan ik niet ergens aangeven dat van elke 2 dezelde er een weg moet en van elke 3 dezelfde 2 weg?
ik vind het programma erg traag en zit uren naar een spinning wheel te kijken

In principe wel, want je moet aangeven welke van de twee je wilt verwijderen. Misschien kun je wel een patroon ontdekken waar de dubbele mappen met foto’s staan. In zo’n situatie zou je een hele map via de harde schijf kunnen verwijderen.

Beste Mark,
Ik ben van Windows overgestapt op Apple. Nu heb ik al mijn foto’s op een externe schijf gezet. Lees-/schrijfbaar voor zowel Windows als Apple OS.
Eerst was ik van plan om te ontdubbelen vanuit Windows programma. Maar die stap kan ik (denk ik) overslaan door met Gemini 2 aan de slag te gaan. Klopt dat?
En van daaruit een nieuwe start op mijn MacBook Pro. Een flinke uitdaging, vandaar mijn vraag 😉
Groeten, Inge

Dan komt Gemini 2 inderdaad van pas, dat scheelt een hoop tijd.

Dag Mark,

Ik heb na het samenvoegen van 2 catalogie in Lightroom heel veel dubbele foto’s.
Kan ik die met Gemini 2 verwijderen?

Gr. Jos

De dubbele foto’s worden alleen verwijderd als de foto’s echt dubbel op je harde schijf staan. Na het samenvoegen van 2 Lightroom catalogi kan het zijn dat dezelfde foto naar dezefde locatie verwijst op de harde schijf. In dat geval zal de dubbeling er niet uitgehaald worden.

Word de installatie sowieso in het Nederlands geïnstalleerd?

De gewenste taal is gewoon te selecteren 🙂

Laat een reactie achter