Fotografie en geduld gaan hand in hand

Fotograferen en geduld hebben lijken soms weinig met elkaar te maken. De meeste foto’s zijn tenslotte binnen 1/50e van een seconde gemaakt. Toch komt geduld bij fotografie wel om de hoek kijken. Vaak heb je geduld nodig om een goede foto te maken (of de foto te maken zoals jij die in gedachten hebt). Ook heb je geduld nodig om te groeien als fotograaf met als resultaat betere foto’s te maken. Je kan niet binnen 1 week van beginnende naar topfotograaf groeien, dit heeft studie, ervaring en dus tijd nodig.

Geduld bij het maken van een goede foto

Een goede foto hangt van vele factoren af. Denk eens aan het kiezen van de juiste locatie (1), de juiste instellingen (2), de foto maken met het juiste licht (3) en het kiezen van een mooie compositie (4). Dit moet allemaal in orde zijn bij een topfoto. De juiste locatie kan gekozen worden door een stukje voorbereidend werk terwijl de instellingen en compositie aangeleerd kunnen worden door veel te fotograferen en regelmatig een cursus of workshop te volgen. Het juiste licht of de juiste stand van de zon kan iets lastiger zijn gezien je daar geen invloed op hebt. Als je tijdens een zonsopkomst of zonsondergang gaat fotograferen, weet je ook nooit precies hoe mooi het moment zal zijn. Soms moet je een keer terugkeren en hopen dat de condities nog beter zijn.

Mooiste zonsopkomst bij landschapsfotografie

Zeker op half bewolkte dagen kan een foto er heel anders uitzien doordat het licht continu wijzigt. In de twee onderstaande foto’s is dit goed te zien. Het tijdsverschil tussen de twee foto’s is uiteindelijk helemaal niet zo groot, namelijk 30 seconden. Toch zie je een enorm verschil in het resultaat. Bij de eerste foto ligt het stadslandschap grotendeels in de schaduw. Hierdoor komen de kleuren niet echt goed naar voren. Dat is bij de tweede foto heel anders, de foto oogt direct een stuk sfeervoller.

Stadslandschap in de schaduw
Stadslandschap in de zon

Geduld voor het perfecte licht

Het licht moet meewerken om van een foto een topfoto te maken. Het kan zijn dat je graag in het gouden uurtje, rond zonsondergang, wilt fotograferen. In die situatie is het en kwestie van wachten op een onbewolkte of halfbewolkte dag en rond zonsondergang ga je fotograferen. Het kan echter ook gebeuren dat je wilt dat het zonlicht vanuit een specifieke hoek komt of dat de zon op een specifieke locatie ondergaat. Dit laatste had ik met de volgende foto’s. Ik wilde graag de Erasmusbrug fotograferen vanaf het Noordereiland waarbij de zon achter de Erasmusbrug richting de horizon gaat. Ik kreeg dit idee tijdens een zomer, maar in de zomer gaat de zon veel verder naar het westen onder. Ik kon die foto in die periode van het jaar dus niet maken en ik moest wachten totdat het winter werd. Dat heb ik gedaan en uiteindelijk de foto gemaakt die ik in gedachten had.

Zonsondergang bij de Erasmusbrug vanaf het Noordereiland

Wachten op het kunstlicht

Soms wacht je niet op het juiste zonlicht, maar op het kunstlicht. Enkele jaren geleden bezocht ik de Duitse stad Keulen. Bij de spoorbrug kun je een hele iconische foto van deze stad maken met de kerk in imposante domkerk in de achtergrond. Eenmaal op de plek aangekomen was de domkerk nog niet verlicht. Je kan dan een foto maken en verder gaan naar de volgende locatie of je blijft wachten totdat het kunstlicht de onderwerpen wel mooi verlicht. Dit geduld levert een foto op die vele malen beter is.

Kerk en brug zonder verlichting

Avondfotografie in Keulen met verlichte brug en kerk

Conclusie

Het maken van een mooie foto heeft vaak geduld nodig. Wil je echt topfoto’s maken zorg ervoor dat je de tijd neemt. Dit zorgt er wellicht voor dat je niet overal foto’s van kan maken, omdat je langer op één locatie blijft staan. Uiteindelijk kom je dan wel thuis met een paar topfoto’s in plaats van 100 foto’s die gemiddeld zijn.

Tip: Ga eens op pad met een fotografiemaatje. Deze persoon zal het niet erg vinden om langer op één locatie te blijven terwijl dat een ander verhaal is wanneer je met familieleden op pad bent die zelf niet fotograferen.

Laat een reactie achter