Fotograferen zonder bril met dioptriecorrectie

Misschien heb je het weleens opgemerkt. Je kijkt door de zoeker van de camera, maar krijgt het onderwerp nooit scherp in beeld. Vreemd, want wanneer je de foto afdrukt lijkt deze wel scherp te zijn. Hoe kan het dat de zoeker niet scherp is? Een veelvoorkomende vraag, zeker onder brillendragers, waarop het antwoord heel simpel is: de dioptrieregeling. In dit artikel leggen we uit hoe dit precies zit en wat je kunt doen om door de zoeker een scherp beeld te krijgen.

Inhoud van dit artikel:
1. Wat is de dioptrie
2. Waarom is de dioptrie belangrijk?
2. Hoe stel je de juiste dioptriecorrectie in?

Wat is de dioptrie

De dioptrie is het ingebouwde correctiesysteem van de camera om de eigenschappen van de camera lens en ooglens van de gebruiker te corrigeren. De dioptrieschijf bevindt zich naast de zoeker van de camera. Deze optie is van belang om scherp door de lens te kunnen kijken. Omdat ook een cameralens een eigen sterke heeft, kan deze soms botsen met de lens van het oog. Omwille deze reden ontkom je er in sommige gevallen niet aan de dioptrie te corrigeren. Het corrigeren is niet alleen voor brillendragers van belang, maar komt wel erg met elkaar overheen gezien er sprake is van verschillende sterktes. Deze worden aangeduid met -2, -1, 0, +1 enzovoorts.

Waarom is de dioptrie belangrijk?

In het vorige kopje heb je kunnen lezen dat de dioptrie belangrijk is om goed scherp door de zoeker te kunnen kijken, met of zonder bril. Omdat het gebruiken van de zoeker bij veel fotograferen de voorkeur heeft is het van belang dat je ook daadwerkelijk alles goed kunt zien. De zoeker verhoogt stabiliteit tijdens het fotograferen en geeft een heldere, betrouwbare weergave schets voor de foto. Omdat het lcd-scherm op een zonnige dag vaak onbetrouwbaar is en lastig is om te lezen, kijkt menig fotograaf het liefst door de zoeker. In de zoeker staat namelijk ook alle belangrijke informatie, waaronder de belichting, tijdens het fotograferen. Wanneer je er geen erg in hebt dat de dioptrie ring verkeerd staat ingesteld, kan dat voor veel complicaties zorgen tijdens het fotograferen. Hoe je de juiste oogcorrectie in de zoeker instelt? Dat kun je onder het volgende kopje lezen.

Hoe stel je de juiste dioptriecorrectie in?

Het instellen is erg simpel. Zorg ervoor dat je camera automatisch kan scherpstellen. Kies voor het gemak een lichte ruimte met voldoende objecten. Focus op een onderwerp naar keuze, waarbij je rekening moet houden met het scherpstelpunt. Kies altijd een scherpstelpunt waarin voldoende contrasten zitten, zodat de camera gemakkelijker kan scherpstellen. Egale kleuren zijn daarbij lastiger voor de camera om automatisch te kunnen scherpstellen. Wanneer de camera aangeeft dat het onderwerp scherp is, kijk je door de zoeker. Is het onderwerp voor jou niet scherp? Draai dan aan de dioptriering naast de zoeker, zonder het scherpstelpunt te wijzigen. Doe dit totdat je het scherpe punt ook zelf scherp kunt waarnemen door de zoeker. Pas daarbij op, dat je niet per ongelijk uitschiet tijdens het draaien en zo je oog bezeerd.

Wanneer je verziend bent draai je de dioptrie richting de plus-zijde. Voor bijziende mensen juist naar de min-zijde. Controleer de dioptriecorrectie naarmate de sterkte van je ogen af- of toeneemt. De aanpassingen vaan meestal tot +5 of -5. Wanneer je daarbuiten valt heb je wellicht aanvullende zoekercorrectielenzen nodig. Daarmee kunnen gebruikers met extreme scherpten toch zonder bril fotograferen. De zoekercorrectielenzen zijn een extra opzetstuk voor op de zoeker en is qua prijs rond de €20,-.

Fotografeer jij het liefste met of zonder bril? Laat het ons weten in een reactie 🙂

Fotograferen zonder bril

Reacties (11)

Overigens is het bij een systeem (mirrorless) camera handiger om de dioptrie af te stellen op de instel-symbolen in de zoeker (EVF). Die zijn namelijk per definitie scherp en dan ben je dus niet afhankelijk van de scherpstelling van je camera. Doe de lensdop op je lens en kies een zoekerbeeld waarbij je zo veel mogelijk informatie in beeld hebt staan.

Ik gebruik sinds een jaar een oogschelp speciaal voor brildragers op de camera en deze werkt uitstekend voor mij. Kan alles zien en krijg geen licht meer in de bril. En dioptri staat nu ook goed. Dus voor brildragers dit is ook een mogelijkheid 🙂

Bedankt voor het goede stukje ben toch weer eens gaan kijken en heb toch nog beetje scherper kunnen stellen. Persoonlijk blijft het fotograferen met een bril een ramp. Eigenlijk staat deze hoofdzakelijk op mijn hoofd om in sommige gevallen als verrekijker te gebruiken. Gelukkig niet erg sterke glazen.

Helaas je hebt de klok horen luiden maar bent op zoek naar de klepel 🙂
Juist bij bril-contactlens dragers mag je ervan uit gaan dat ze optimaal gecorrigeerd zijn. Uit ervaring weet ik dat het juist de mensen zonder bril zijn waar je daar niet zomaar vanuit mag gaan. Je wilt niet weten hoeveel mensen er autorijden terwijl ze niet voldoende zicht hebben. Helaas hebben we maar 1 paar ogen en kunnen dus geen vergelijk maken om te kijken of het beter kan. Dit kan alleen gebeuren tijdens een oogmeting, een goede opticien laat je dan ook het verschil zien tussen met en zonder correctie.
Ben je ‘optimaal’ gecorrigeerd dan kan je het wieltje gewoon op 0 zetten, maar ja vaak staat niet aangegeven op het wieltje wat 0 is dus zul je het toch zelf moeten afstellen.
Daarnaast is het zomaar draaien aan het wieltje niet verstandig, ga je hem namelijk naar de min kant draaien, terwijl dit niet nodig is, dan ‘lijkt’ het of er geen verschil is of dat het soms zelfs ‘scherper’ (lees zwarter/contrastrijker) wordt, dit komt omdat de ogen een min sterkte zelf kunnen corrigeren, dat noemen we accommoderen.
Voor iedereen, want ook gecorrigeerde bril-contactlens dragers kunnen accommoderen, geldt draai het wieltje helemaal naar de plus kant en draai dan langzaam in de richting van de min, op het moment dat het beeld scherp is stop je!!! Twijfel je doe dan de hele procedure opnieuw.

Ik ben overgeschakeld op het dragen van contactlenzen toen ik een multifocale bril moest beginnen dragen, want kon niet fotograferen met bril. Probleem dus opgelost

Ook een optie! Mocht je alsnog zonder brillen/lenzen willen fotograferen, dan gaat de dioptrie zeker op

Thx voor de aanwijzingen helaas lukt het niet met of zonder bril en bioptrie correctie Ik vertrouw maar op mijn camera.

Hey hinsje, de dioptrie stel je in nadat je met de camera automatisch hebt scherpgesteld. Houd daarbij ook rekening met de afstand die je hebt tot een object. Sta je dichtbij? Dan kunnen niet macrolenzen dat vaak niet scherp in beeld krijgen.

Na het lezen van het artikel over dioptriecorrectie heb ik geprobeerd zonder bril de dioptriecorrectie van mijn camera zonder bril in te stellen , maar krijg dan geen helemaal scherp beeld en zou ik een zoekercorrectielens moeten gebruiken.
Ik fotografeer nu nog altijd met bril , maar zou de mogelijkheid van het fotograferen zonder bril graag willen proberen !

Xanne,
Hartelijk dank voor dit artikel.
Ik heb een Canon 5dMIII
Ik heb vaker gezocht naar aanvullende zoekercorrectielenzen (gtoer bereik dan +/- 5) , maar geen een kunnen vinden.
Heb jij een adres?

Hi Iwan,
Zoekercorrectielenzen van CameraNu zijn prima, maar deze gaan niet vaak hoger dan +3. Meestal is dat niet nodig. Want de camera gaat tot -5 en +5. Dus dat +3 van de correctielens zou het moeten oplossen in vele gevallen 🙂

Laat een reactie achter