Fotograferen bij Radio Kootwijk (Foto & Verhaal)

Als wandelaar kom ik al jaren op de Veluwe. Met name het Koowijkerzand is een prachtig stuifzandgebied, het grootste van West-Europa. Je vindt er wonderlijk gevormde zandduinen en naaldbomen.

Vlakbij vind je het majestueuze ‘Radio Kootwijk’, een voormalig zendstation waarmee de PTT in 1929 een radiotelefoondienst met Nederlands Indie opzette, later ook met andere continenten. In de oorlog werd het door de Duitsers gebruikt om te communiceren met onderzeeboten. In 1998 ging het zendstation definitief uit de lucht, waarna het in 2009 onder beheer van Staatsbosbeheer kwam. Het gebouw is helaas niet vrij toegankelijk, wel worden er excursies georganiseerd.

Het monumentale ‘Radio Kootwijk’ is een enorme betonnen kolos. Je kunt het mooi of lelijk vinden, maar indrukwekkend is het zonder enige twijfel. Ik vind het prachtig! De foto heb ik afgelopen zomer gemaakt op een bewolkte, winderige dag. Ik had speciaal deze dag uitgekozen vanwege de perfecte windrichting (tegenwind). Mijn doel was namelijk om een nog dramatischer effect met het gebouw te verkrijgen door een lange sluitertijd, waardoor door de wolken mooi verwaaien en vanachter het gebouw vandaan lijken te komen.

Ik heb de foto gemaakt met een tilt-shift lens om de vertikale lijnen ook echt vertikaal te houden, zonder correctie achteraf. Om de de lange sluitertijd te realiseren heb ik een 10 stops grijsfilter (big stopper) gebruikt. En uiteraard was een stevig statief essentieel. Relatief weinig nabewerking was er in Photoshop nodig, eigenlijk alleen zwart-wit omzetting en contrast aanpassingen met Nik Silver Efex Pro 2.

Foto van Radio Kootwijk

17mm | f/8.0 | 220 sec. | ISO 100
Canon 5D Mark II + Canon TS-E 17mm met een Lee Big Stopper (10 stops) en Gitzo statief

Reacties (1)

Heb je nog meer foto’s gemaakt van radio Kootwijk ?? Mijn schoonvader heeft daar gewerkt en zou het prachtig vinden om zulke mooie foto’s te zien.

Laat een reactie achter