Fotograferen in de regen

In Nederland regent het helaas regelmatig. Hoe zorg je ervoor dat je tijdens de regen gewoon kunt blijven fotograferen en je camera niet kapot gaat? Dat vertel ik jullie vandaag in deze blog!

Weather sealed

Het meest fijne is toch wel om een weather sealed body en objectief te hebben. Wanneer je camera weather sealed is, kan er geen water in terecht komen. De body en de lens zijn dan op zo’n manier ontworpen dat alle knopjes en andere openingen goed zijn afgesloten. Een weather sealed objectief herken je normaal gesproken aan het rubberen randje om de lensvatting. Weet je niet zeker of je apparatuur weather sealed is? Neem geen risico’s en zoek het eerst in de handleiding op!

Rain sleeve

Mocht je camera niet weather sealed zijn of wil je in extreme regenomstandigheden je camera nog extra beschermen, dan is een rain sleeve een handig hulpmiddel. Een rain sleeve is eigenlijk een soort van plastic “jasje” die je om je camera doet. Deze kun je in principe bij elke camerawinkel kopen! Mocht je nu geen mogelijkheid hebben om een rain sleeve te kopen, dan kun je ook nog altijd een plastic zak gebruiken! Zorg er dan wel voor dat de plastic zak overal netjes aansluit, gebruik eventueel een elastiek om hem goed vast te maken.

Sporthanddoek

Wat ook erg handig kan zijn is een sport- of reishanddoek! Deze handdoeken zijn zo ontworpen dat ondanks hun kleine formaat toch een hoop vocht opnemen. Ideaal dus om je camera tussendoor regelmatig af te drogen!

Tips om te fotograferen in de regen

Lensdoekje

Maar niet alleen je camera, ook de voorkant van je lens, zal nat worden. Ondanks dat het makkelijk is om alles in een keer schoon te maken, kan ik het niet aanraden om het glas met dezelfde doek af te drogen. Er bestaat namelijk een grote kans dat er tijdens het fotograferen iets van zand op je camera terecht is gekomen. Dit zand kan vervolgens in je handdoek gaan zitten en voor kleine krasjes op het glaswerk zorgen. Daarnaast kan ik het ook aanraden om voor je lens alleen speciale zachte lensdoekjes te gebruiken. Zorg dus voor een sporthanddoek voor de buitenkant van je camera en een lensdoekje voor het glaswerk. Aangezien lensdoekjes normaal gesproken niet supergroot zijn, zullen ze redelijk snel nat worden. Zorg bij slecht weer dus altijd voor een droog reserve doekje!

UV-filter makkelijk afvegen

Ook kun je ervoor kiezen om een UV-filter op je lens te draaien. Op die manier blijft je lens zelf droog en hoef je alleen het filter af te drogen. Het filter kun je eventueel wel met dezelfde doek afdrogen. Aangezien je het filter kunt vervangen, is het minder erg als dat bekrast raakt.

Zonnekap

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een zonnekap beschermt niet alleen tegen de zon, het kan ook als een perfecte bescherming tegen de regen werken. Het werkt dan eigenlijk als een soort van afdakje voor je lens!

Als laatste, blijf ondanks de verschillende hulpmiddelen altijd voorzichtig met water en regen! Het zou zonde zijn als je camera door water kapot gaat!

0 responses on "Fotograferen in de regen"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE