Export voorinstellingen gebruiken in Adobe Lightroom

Ik ga je in deze video iets vertellen over het exporteren van foto’s met Adobe Lightroom. Het is een handige tip die je veel tijd kan besparen als je regelmatig foto’s exporteert. Ik neem je in de video mee naar mijn scherm.

We gaan foto’s exporteren in Adobe Lightroom en ik laat precies zien wat de export voorinstellingen inhouden. Door gebruik te maken van voorinstellingen kan je jezelf veel tijd besparen, omdat je ongetwijfeld gemerkt hebt dat je bij het exporteren van foto’s vaak dezelfde instellingen gebruikt. Deze instellingen zijn afhankelijk van het doeleinde. Als je op exporteren klikt, dan kan van het venster van alles instellen zoals de naam van het bestand, afbeeldingsgrootte en resolutie, locatie en meer. Neem eens een kijkje in het venster als je op exporteren klikt.

In dit venster maak je regelmatig aanpassingen, afhankelijk van het doeleinde. Een foto die je gebruikt om groot af te drukken vraagt om andere instellingen dan wanneer je foto’s wilt plaatsen op jouw website of social media. Wat je kunt doen is het volgende. Je kunt het exporteren venster volledig naar wens instellen, bijvoorbeeld als je foto’s gaat exporteren voor je website. Deze instellingen kan je vervolgens opslaan en een aparte naam geven bijvoorbeeld ‘Facebook’. De volgende keer, als je foto’s wilt exporteren voor facebook, dan kan je jouw instellingen voor facebook meteen selecteren waardoor Lightroom de instellingen overneemt. Je hoeft dan alleen nog maar op exporteren te klikken. Kan je je geen beeld vormen van hoe dit eruit ziet? Bekijk dan snel deze korte en handige video.

Heb je onze Lightroom presets al gezien? Met onze presets bewerk je je foto’s gemakkelijk en snel.

4 responses on "Export voorinstellingen gebruiken in Adobe Lightroom"

 1. Hoi Mark

  Experteren vanuit lightroom gaat goed, neemt alle metadata mee, behalve de aanmaakdatum (vastlegdatum). Die wordt steeds overschreven. Heb je enig idee wat ik kan doen?

  • Hi Annette, in de eigenschappen van de foto (windows verkenner) staat de ‘opname datum’ helemaal bovenaan en de ‘aanmaak datum’ staat helemaal onderaan.
   De aanmaak datum is als het ware de datum/tijd waarop je het bestand hebt aangemaakt, bijvoorbeeld op het moment van het exporteren van de foto. In de eigenschappen van de foto (in Mac OSX Finder) kan je de ‘opname datum’ niet zien, alleen de ‘aanmaak datum’ van het bestand. De ‘aanmaak datum’ en de ‘opname datum’ zijn dus verschillend van elkaar.

 2. Hi Willem,

  De koppeling om direct foto’s naar Facebook te uploaden vanuit Lightroom zit al standaard in de fotobewerkingssoftware 🙂

 3. beste mark,

  tijdje terug de preset voot instagram, verwerkt gaat goed.

  heb je er ook 1 voor facebook?

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

SOCIAL MEDIA

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE