En dan is het tijd voor herfstfotografie! (Foto & Verhaal)

Wat is de herfst een prachtig seizoen met zijn warme kleuren en licht. Dit jaar lijkt de herfst erg vroeg. Een paar weken terug heb ik al de eerste paddenstoelen gespot.

De herfst heeft naast de voordelen ook een aantal nadelen. Het is vaker bewolkt en grijs weer en is er in het bos minder licht. Bovendien hebben paddenstoelen wel een voorkeur voor een natte ondergrond en een donker plekje. Dat maakt het lastig om deze schoonheden mooi belicht op de foto te krijgen.

Helemaal als je net als ik afhankelijk bent van je vrije dagen om te fotograferen en er niet altijd op uit kunt als het weer optimaal is. Ik grijp dan noodgedwongen naar wat hulpmiddelen.

Zo ook vorige week toen het bewolkt en grijs weer was maar er toch graag op uit wou met de camera. Dus op naar mijn geliefde plek waar altijd veel paddenstoelen te vinden zijn.
In mijn rugtas mijn Canon EOS 80D, macrolens, rijstzak, ringflitser en zaklampje.

Dit jaar staan er wel heel veel paddenstoelen in veel soorten, maten en kleuren. Na een tijdje rondstruinen valt mijn oog op een prachtig klein Amethistzwammetje. Nog helemaal met de mooie en intense paarse kleur. Helaas staat deze kleine schoonheid op een erg donker plekje.
Toch valt hier wel wat van te maken. De achtergrond is niet optimaal wat kleur betreft dus ga ik op zoek naar wat bladeren met een mooie herfstkleur en leg deze op een afstandje achter de paddenstoel. Dit zal zorgen voor een warm gekleurde achtergrond.

Ik pak de camera en zet de Witbalans met het maximum in Magenta. Zo zal de paarse kleur nog wat intenser worden. Ik draai de ringflitser op de macrolens en het zaklampje leg ik zo in het mos dat het licht van onderop de paddenstoel en naar achter schijnt. De ringflitser zet ik aan met zacht licht. Het voordeel van een ringflitser is dat je op het onderwerp het licht krijgt en niet als met een gewone cameraflitser over het onderwerp heen flitst. De paarse kleur van het zwammetje is nu mooi prominent en intens. De camera leg ik op de rijstzak en zo dat het onderste stukje van de lens nog net wat ruw mos voor zich heeft. Dit gaat ervoor zorgen dat de voorgrond wazig wordt en niet afleidt van het paddenstoeltje.

Voor een wazige achtergrond kies ik voor het diafragma f/2.8. Want bij een groter diafragma (uitgedrukt in een kleine f/ waarde) valt er veel licht op de lens en krijg ik veel sneller onscherpte in de achtergrond van mijn foto. Hierdoor springt het onderwerp als het ware naar voren naar de kijker en geef ik daarmee dus extra aandacht aan het onderwerp. Het is met een groot diafragma erg belangrijk om op de goede plek scherp te stellen, het deel dat onscherp is wordt namelijk bepaald door het punt waarop je focust. Met een kleine f/ waarde wordt het kritiek om op het goede deel van het beeld scherp te stellen, want door de beperkte scherptediepte is er soms (vooral bij macrofotografie) sprake van slechts enkele millimeters die scherp in beeld zijn. Goed focussen is dan ook erg belangrijk.

Gelukkig heb ik een camera met een kantelbaar scherm waarmee ik in Live View kan inzoomen om heel precies scherp te stellen. Ik zet het onderwerp met opzet niet in het midden van de foto maar hanteer de ‘regel van derden’. Deze compositie maakt de foto sprekender en mooier.

IMG 3503

ISO100, 90mm, f/2.8, 1/30 sec.

In Lightroom heb ik de foto nog iets meer contrast gegeven waardoor de achtergrond wat donkerder maar ook rustiger werd. Handtekening eronder en dan is dit het resultaat.
Naar mijn mening een foto waarbij het onderwerp in het oog springt met daarbij mooie kleuren in een rustige omgeving.

6 responses on "En dan is het tijd voor herfstfotografie! (Foto & Verhaal)"

  1. Mooie foto ! Vind het paars wel too much ! Zo paars heb ik ze nog nooit gezien.

  2. Een mooi en leerzaam verhaal en de foto is echt prachtig!

  3. Leuk te lezen hoe je foto geworden is!

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE