Je eigen workspace (werkruimte) maken in Luminar 3

In deze tutorial laten wij je zien hoe je snel en efficiënt aan de slag kan met het fotobewerkingsprogramma Luminar. In Luminar kan je namelijk je eigen Workspace (werkruimte) aanpassen om je workflow te optimaliseren.

Laat ons ook even weten of het gelukt is met behulp van deze tip en of je nog aanvullende tips hebt. Onderaan dit bericht kan je reageren.

Luminar 3

Het fotobewerkingsprogramma Luminar 3 is een ideaal om foto’s te beheren en te bewerken. Luminar 3 heeft beschikt over meer dan 50 professionele filters waarmee je foto’s kunt bewerken. Mocht je een Lightroom gebruiker zijn, een filter is te vergelijken met een deelvenster in Lightroom. Omdat je lang niet alle filters nodig hebt en je waarschijnlijk gaat ontdekken dat je sommige filters altijd nodig hebt, is het handig om een aanpassing in Luminar 3 te maken om die filters altijd zichtbaar te hebben. Het is dus mogelijk de filters handmatig in te stellen en te ordenen. Dit wordt het maken van een workspace (werkruimte) genoemd.

Workspace in Luminar

Een workspace is dus een collectie van filters die je gaat gebruiken om je foto’s te bewerken. Zoals eerder gezegd zijn er meer dan 50 filters waarvan Raw Develop, Structure, Golden Hour, Color Balance en Sharpening door veel fotografen gebruikt worden. Het is eventueel ook mogelijk om een voorgeprogrammeerde workspace te gebruiken. Direct na installatie van Luminar 3 vind je een aantal voorgeprogrammeerde workspaces in de bewerkingsmodule.

Filters toevoegen aan een workspace

Voordat je een foto gaat bewerken kies je de juiste (of zelfgemaakte) workspace. Wijzig deze niet nadat je bewerkingen hebt toegepast, want dan gaan je eerdere bewerkingen op die foto verloren. Het aanpassen of zelf creëren van een werkruimte is vrij simpel. Bij Filterskan je een workspace leegmaken door op Clear Workspace klikken. Daarna klik je op Add Filters. In de Filter Catalog kan je de filters toevoegen die je vaak verwacht te gebruiken. Zodra je alle filters geselecteerd hebt kan je de workspace opslana door op Save as New Workspace te klikken.

Reacties (4)

Als je wilt starten met bewerken van iedere foto met je eigen workspace klik dan aan “set in default”.

Inderdaad een goede aanvullende tip 🙂

Mark, dank voor de goede uitleg. Weer een stapje verder met Luminar.

Fijn om te horen en succes verder met Luminar 🙂

Laat een reactie achter