Een kijkje in de Haarlemmerpoort (Foto & Verhaal)

Urban exploring is het bezoeken van meestal verlaten gebouwen. Vaak zie je verval en sporen van een vorig leven wat vaak zeer fotogeniek is. Voor urban exploring, ook wel urbex genoemd, kan je het best naar het buitenland naar bijvoorbeeld Duitsland of Belgie, maar ook Luxemburg of Hongarije. In Nederland zijn dit soort plekken schaars. Hoewel je voor urban exploring dus het best naar het buitenland kan gaan, kan je het urbexgevoel vaak dicht bij huis vinden, zoals bij de Haarlemmerpoort in Amsterdam.

De Haarlemmerpoort

Op 24 juni jl. was de Haarlemmerpoort in het centrum van Amsterdam open voor publiek. De Haarlemmerpoort is de vijfde en laatst overgebleven stadspoort die in Amsterdam gebouwd werd. De poort werd op 27 november 1840 in gebruik genomen ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem II. Sindsdien heette de poort Willemspoort, maar wordt nu in de volksmond de Haarlemmerpoort genoemd. Stadspoorten van Amsterdam maakten deel uit van de verdedigingslinie in Amsterdam.

 

Beeldbank Amsterdam.

 

In 1866 werden de landelijke accijnzen afgeschaft waarna de poort als politiepost in gebruik werd genomen en in 1877 ook als brandweerpost. De gemeenteraad besloot in 1890 om de poort te slopen, maar uiteindelijk is in 1900 toch voor behoud gekozen. Sinds 1983 heeft de poort een woonbestemming. Stadsherstel, een organisatie die vervallen panden opkoopt in Amsterdsam en vervolgens opknapt, kocht in 2018 de Haarlemmerpoort en gaat de poort restaureren en verbouwen. Er zullen woningen worden gerealiseerd en op de begane grond komt horeca.

Het fotograferen

Tijdens de open dag ben ik gewapend met statief de Haarlemmerpoort binnen gelopen. Er was niet altijd genoeg licht in alle ruimtes. Van tevoren wist ik dat een HDR foto onvermijdelijk was, maar het was er enorm druk waardoor ik uiteindelijk helaas geen HDR foto’s heb gemaakt. Doordat ik met full frame fotografeerde kon ik de hooglichten gemakkelijk aanpassen in de nabewerking waardoor het nog steeds mogelijk is om naar buiten te kijken.

De Haarlemmerpoort is volledig gestript en ziet er vervallen uit. De prachtige balken zijn bloot komen te liggen. Niet alleen van buiten is de poort schitterend, maar ook van binnen. Alle ruimtes hebben grote raampartijen met uitzicht op de Haarlemmerdijk of richting het Westerpark. Bewoners krijgen toegang tot de twee balkons of het dakterras. Waar je ook bent, je hebt vanuit de poort een schitterend zicht op de binnenzijde van de Haarlemmerpoort met de zuilen en prachtige details. Je kunt ook even zwaaien naar je buren! Al met al een leuke ervaring.

0 responses on "Een kijkje in de Haarlemmerpoort (Foto & Verhaal)"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS FOTOGRAFIE TIPS & VIDEOLESSEN

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en mis geen enkele fotografie tip, gratis videoles en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2019 DE ROOIJ FOTOGRAFIE